Αυστραλία: Πρόσφυγας – κρατούμενος έγραψε βιβλίο και κέρδισε το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας

Κόσμος Πολιτισμός

Behruz Boochani είναι Κουρδος – Ιρανός δημοσιογράφος πρόσφυγας. Τα τελευταία 5 χρόνια βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα. Από εκεί, και χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Κανένας φίλος πέρα από τα βουνά: Γράφοντας από τη φυλακή Μάνους (No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison).

Σε αυτό το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του, όλα όσα ζει εκεί, τις αντίξοες συνθήκες και τα περιστατικά βίας που βιώνει καθημερινά. Αυτή η συγκλονιστική του εμπειρία και το αριστούργημα που έγραψε του χάρισε το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας της χώρας και μαζί με αυτό £55,000.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Boochani αποφάσισε να ζητήσει άσυλο από την Αυστραλία. Η τότε όμως κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει το ολοένα και αυξανόμενο προσφυγικό κύμα που κατέφθανε μέσω θαλάσσης. Γι’ αυτό και απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους πρόσφυγες και όσους έφταναν, τους μετέφεραν σε απομονωμένα κέντρα κράτησης αποκλειστικά για εκείνους, στο νησί Μάνους της Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναουρού.

Το κέντρο κράτησης στο οποίο βρισκόταν έκλεισε στα τέλη του 2017. Εκείνος – και εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες – μοιράστηκαν σε εναλλακτικά κέντρα. Το λογοτεχνικό αυτό βραβείο αποτελεί μια νίκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα και «φέρνει τεράστια ντροπή στην αυστραλιανή κυβέρνηση», όπως σχολιάζει ο ίδιο ο Boochani, στη χώρα δηλαδή που τον απέρριψαν.

Φυσικά, υπήρξαν και αντιδράσεις , με τη βασική δικαιολογία πως τέτοια βραβεία δίνονται μόνο σε Αυστραλούς πολίτες και μόνιμους κατοίκους της χώρας και πως η επιλογή αυτή αποτελεί αποτέλεσμα «πολιτικής σκοπιμότητας». Ωστόσο, η εκπληκτική ιστορία κάνει τις τελευταίες μέρες το γύρο του διαδικτύου και πολλοί σχολιάζουν πως ο Behruz Boochani αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

 

14Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *