«ΕΛΛΑΔΑ 2.0 : Το νέο success story»

Ελλάδα Δωδεκάνησα


«ΕΛΛΑΔΑ 2.0 : Το νέο success story»

Το «Σχέδιο ανάκαμψης» για την Ελλάδα 2.0 !!! που παρουσίασε ο πρωθυπουργός απέχει μακράν της νησιωτικής πραγματικότητας. Ποιά είναι η πραγματική σχέση του «κατάλογου κατευθυντήριων γραμμών» με τα ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και της εξόδου από την κρίση που περιμένουν αγωνιωδώς όλοι οι νησιώτες; Στα εισοδήματα, στην εποχιακή εργασία, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη συνεχή φροντίδα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Πού είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα βγάλουν τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες από τη φτώχεια, θα μειώσουν τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες; Μέσα από την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την Υγεία, μέσα απ’ όλα, όσα σε τίτλους – χωρίς περιφερειακή εξειδίκευση – αναφέρονται στο σχέδιο;

Άλλη μια «αστοχία», όπως η συνεχιζόμενη παλινωδία «ανοίγω – κλείνω» των αν-αρμόδιων για τα σχολεία, το εμπόριο και τον τουρισμό; Ή, όπως οι πολίτες κατανοούν, είναι τα πολιτικά αδιέξοδα μιας πολύβουης μεν αλλά αναποτελεσματικής δε κυβέρνησης;

Κύριοι της ΝΔ, πολλά λέτε, απογοητεύεστε όμως και εσείς οι ίδιοι όταν ακούτε τον αντίλαλο της φωνής σας, και αυτό, γιατί λίγα ακούτε από τις ηχηρές ανάγκες του κόσμου.

Στην Υγεία, που μας απασχολεί πρωτίστως, δεν βλέπουμε τίποτα περισσότερο από αυτά που έρχονται ως υποχρεωτικές ντιρεκτίβες από την Ευρώπη, μέχρι εκεί. Δεν προχωράτε καμιά ριζική αλλαγή σε αυτή τη σημαντική δημόσια κρατική Δομή που σας αφήσαμε με γερές βάσεις, μόνο τα «πάρεργα» κοιτάτε να ολοκληρώσετε, όπως η διαβόητη παραγγελία των σέλφ τέστς. Αντί για υποδομές σε Νοσοκομεία και προσωπικό, εσείς ζείτε στο γνωστό σας «κόσμο», σα να μην έχει αλλάξει τίποτα: Πρώτα οι αναθέσεις και οι προμήθειες … υλικού…

Ανακοίνωσε τι προάλλες ο κ Μητσοτάκης και ….. η «ομάδα κρούσης» της κυβέρνησης σε επικοινωνιακή φιέστα, με τη σχετική πολιτική αλαζονεία και τις βαρύγδουπες εκφράσεις όπως «ηεπανάσταση που έρχεται από το αύριο», το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0». Αναζητώντας στις 170 δράσεις των τεσσάρων αξόνων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης, διαπιστώνει κανείς στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι το σχέδιο είναι αόριστο και στη χειρότερη περίπτωση ανύπαρκτο για την νησιωτική χώρα. Καμιά συγκεκριμένη αναφορά δεν υπάρχει για την νησιωτικότητα και για τις επιμέρους δράσεις που μπορούν να δώσουν πνοή και ανάπτυξη στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές με τις χωρικές και δημογραφικές δυσκολίες που αυτές τις χαρακτηρίζουν.

Παρακάτω, αναφέρουμε συγκεκριμένες δράσεις που καταδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ στους ανθρώπους, τους φορείς, τις δομές παραγωγής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της νησιωτικής χώρας.

ΔΡΑΣΗ / ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

ΠΟΣΟ

(σε εκατ €) 

Δημιουργία νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

(0) !!! ΜΗΔΕΝ!!!

Χωροταξικός σχεδιασμός ΑΠΕ, βιομηχανία, τουρισμός, υδατοκαλλιέργειες

0 !!!

Εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

0 !!!

Διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία

0 !!!

Τεχνολογία 5G

0 !!!

Γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις 100 / 200 mbps

0 !!!

Παροχή πελατοκεντρικών υπηρεσιών

0 !!!

Διασύνδεση μητρώου και συστημάτων Δημοσίου

0 !!!

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

8

Νέες τεχνολογίες στη δημόσια διοίκηση

0 !!!

Ψηφιακό οικοσύστημα επιχειρήσεων

0 !!!

Αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας

0 !!!

Απλοποίηση διασύνδεσης διαδικασίας επενδύσεων

0 !!!

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών

195

Υποθαλάσσια καλώδια στα νησιά

89

Εκσυγχρονισμός εργατικού δικαίου

0 !!!

Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας περίθαλψης

273

Μεταρρύθμιση υπηρεσιών ψυχικής υγείας

55

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων

317

Προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών

0!!!

Τεχνολογία τεχνικής νοημοσύνης

6

Επιτάχυνση επιστροφής ΦΠΑ

0 !!!

Ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών

0,3

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου.

0!!!

Καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών

0 !!!

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση

0,3

Ψηφιακή μεταρρύθμιση Δημοσίου λογιστικού συστήματος

0!!!

Σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κρατικές επιχειρήσεις

0 !!!

Κίνητρα για συνεργασίες συγχωνεύσεις και εξαγορές

0!!!

Αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων

20

Σχέδιο αντικατάστασης του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας – μείωση αποτυπώματος CO2.

1

Και όλα αυτά, σε βάθος 6ετίας!!!!

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις όπως διαπιστώνει κάθε καλόπιστος αναγνώστης είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της χώρας. Ιδιαίτερα στα θέματα της Υγείας, της αναγκαίας ριζικής επαναθεμελίωσης του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας υγείας και της ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων, παρόλο που οι δράσεις μοιάζουν θετικές, είναι προσβλητικές για τη νησιωτική χώρα. Καμιά πρόβλεψη για την κατασκευή νέων Νοσοκομείων!!!

Στο πρόβλημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και της πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων σε βάθος μιας 6ετίας το ποσό των 284€ είναι επίσης στάχτη στα μάτια των νησιωτών. Αφού είναι γνωστό ότι το έργο για την συνολική διασύνδεση των νησιών στο δακτύλιο Κρήτης και της Κρήτης – Στερεά Ελλάδας είναι πολλαπλάσιου κόστους και όλα αυτά ενόψει της ιδιωτικοποίησηςτου ΔΕΔΔΗΕ!!!

Αλλά και συνολικότερα, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης υποθηκεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας με τον προγραμματισμό των επενδυτικών σχεδίων της να αναφέρεται στην επόμενη 6ετία. Το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την αλλαγή στρατηγικής της χώρας, αυτό που λέμε ρεαλιστικά με τη δική μας πρόταση, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουμε από την αμυντική στάση και να προχωρήσουμε σε μια επιθετική αναπτυξιακή δράση. Αντίθετα, οι προτάσεις της ΝΔ δεν βγάζουν τη χώρα μπροστά, δεν προσδιορίζουν έγκαιρα και τεκμηριωμένα την ριζοσπαστική αναπτυξιακή προοπτική της. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης περιγράφουν ξεκάθαρα ένα μηχανισμό διανομής ευρωπαϊκών πόρων σε γνωστές φιλικές πολιτικές και επιχειρηματικές οικογένειες της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Μπορεί να μας απαντήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι των νησιών της Δωδεκανήσου σε ποιές από τις 170 δράσεις που περιλαμβάνει το ταμείο ανάκαμψης υπάρχουν, αν έχουν κατατεθεί, δικές τους προτάσεις που να αναφέρονται στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα και ποιές είναι αυτές; Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και οι διοικούντες υποχρέωση να ενημερώνουν, εκτός εάν τα 0,6 εκατ.ευρώ που προβλέπουν οι δράσεις για την διαφάνεια σε βάθος 6ετίας αποτελούν ένα άλλοθι.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *