ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Μετά την ερώτηση μας πράσινο φως δίνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός

Ελλάδα Δωδεκάνησα

Ρόδος, 12  Aπριλίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Μετά την ερώτηση μας πράσινο φως δίνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός.

Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός  που    βρίσκεται στο Χαράκι και  παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία επισημαίνουν συνεχώς ευαισθητοποιημένοι πολίτες, η ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES και φορείς της περιοχής.

Όπως τόνισε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη,      στην απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα, πρόκειται για ένα από  τα τρία σπουδαιότερα  φρούρια της Ρόδου.

Η υπουργός αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης,λέγοντας ότι το 2000 έγινε αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωση  του κάστρου και το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη στερέωσης και αποκατάστασης. Όμως δεν εξασφαλίστηκε το 1.500.000 ευρώ που απαιτούνταν, για την αποκατάσταση του φρουρίου από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα  με την υπουργό Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα προχωρήσει στην καταγραφή, ιεράρχηση και κοστολόγηση, των εργασιών προκειμένου το έργο, να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του κάστρου, είναι η ωρίμανση των μελετών  ώστε το  έργο της αποκατάστασης, να  είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Δεν είναι το τέλος της υπόθεσης, αλλά τουλάχιστον μια νέα  αρχή για την επισκευή του κάστρου, που έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για το Χαράκι αλλά για  ολόκληρη τη Ρόδο αφού είναι κομμάτι της ιστορίας της.

Το ΜέΡα 25 δεν θα αφήσει την υπόθεση της αποκατάστασης του κάστρου Φερακλός στην τύχη της, αλλά θα παρακολουθεί τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών  και θα παρέμβει εκ νέου, αν χρειαστεί για να ενταχθεί το έργο   σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  και να υλοποιηθεί.

Στην απάντηση προς την βουλευτή  του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπαακαδήμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4720/2.3.2021Ερώτηση με θέμα:

«Επισκευή κάστρου Φερακλός στη Ρόδο»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4720/2.3.2021Ερώτησης της Βουλευτού κας Φωτεινής Μπακαδήμα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οιαρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το κάστρο Φαρακλός ή Φέρακλος είναι ένα από τατρία σπουδαιότερα φρούρια του νησιού της Ρόδου, μαζί με αυτά της πόλης της Pόδου και της Λίνδου πουβρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους Χάρακι και ΑγίαΑγάθη. Στα πλαίσια προστασίας του, το κάστρο Φαρακλού χαρακτηρίστηκε ως αρχαίο μνημείο (ΦΕΚ782/Β΄/25.6.2002) και βρίσκεται εντός της ΖώνηςΠροστασίας Α’ απολύτου προστασίας τουΑρχαιολογικού χώρου στο Χάρακι (ΦΕΚ 220/Α.Π.Π./12.6.2013, ΦΕΚ 1809/Β’/7.12.2004, ΦΕΚ 443/Β΄/20.7.1990).

Το 2000 υλοποιήθηκε η αρχιτεκτονική καιτοπογραφική αποτύπωση του κάστρου και το 2002εγκρίθηκε η προμελέτη στερέωσης και αποκατάστασης,κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού ΣυμβουλίουΜνημείων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την προεκτίμηση για τηνεκτέλεση συγκεκριμένων στερεωτικών επεμβάσεων, που έγινε το 2017, απαιτείτο ποσό 1.500.000 ευρώ, τοοποίο δεν εξασφαλίστηκε από την τότε ηγεσία τουΥΠΠΟΑ.

Επισημαίνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το 2018 και το 2019 επιδείνωσαν την κατάσταση διατήρησης των οχυρώσεων, με συνέπεια να καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ναδρομολογηθούν άμεσα εργασίες αποκατάστασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θαπροχωρήσει στην καταγραφή, ιεράρχηση και κοστολόγηση των σωστικών εργασιών, προκειμένου να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ.Επισημαίνεται ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του κάστρου είναι η ωρίμανση μελετών, αξιοποιώντας τιςυπάρχουσες αποτυπώσεις και την εγκεκριμένηπρομελέτη.

Εν όψει των ανωτέρω, οι συναρμόδιες Υπηρεσίεςτου ΥΠΠΟΑ προγραμματίζουν την εκπόνηση τωνιδιαίτερα απαιτητικών και εξειδικευμένων μελετών, θέτοντας τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση και τηνκοστολόγηση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του κάστρου. Μετά την ωρίμανση των μελετών θα καταστείεφικτή η ένταξη έργου αποκατάστασης του κάστρου του Φαρακλού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *