«Ν. Σαντορινιός: Η καθυστέρηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης θέτει σε κίνδυνο το αύριο των αγροτών. Κατάθεση Ερώτησης»

Ελλάδα Δωδεκάνησα


«Ν. Σαντορινιός:
Η καθυστέρηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης θέτει σε κίνδυνο το αύριο των αγροτών. Κατάθεση Ερώτησης»

Ερώτηση κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην έναρξη της διαδικασίας Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης Αγροτών.

Όπως σημειώνεται, τα τελευταία 10 χρόνια η έναρξη των διαδικασιών για το ΟΣΔΕ ξεκινάει στις αρχές κάθε Μαρτίου και ολοκληρώνεται την 15η Μαΐου κάθε έτους, με πρόβλεψη για μηνιαία παράταση που δίδεται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, τη φετινή χρονιά, παρά το ότι βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου, δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων διοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, να ξεκινήσει ούτε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό το γεγονός, δημιουργεί πολλά προβλήματα στη ρευστότητα των αγροτών αλλά και ως προς τη συμμετοχή τους σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, στιςαποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.α.

Οι αγρότες της χώρας μας, βιώνουν τον τελευταίο χρόνο πρωτοφανείς καταστάσεις ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και της αδυναμίας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Ειδικότερα, η πανδημία και οι συνέπειές της στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι κλειστές επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, αποτελούν βασικούς αποδέκτες των προϊόντων των αγροτικών παραγωγών. Ταυτόχρονα παράγοντες όπως οι περιορισμοί στη συμμετοχή των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, οι διαφαινόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές καλλιέργειες και η κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου, επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο των αγροτών, προκαλώντας μεγάλη πτώση στα έσοδά τους, ραγδαία αύξηση των αδιάθετων αγροτικών προϊόντων, αλλά και αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με τα δεδομένα της επόμενης ημέρας.

Είναι ξεκάθαρο, τονίζεται από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ότι η καθυστέρηση υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), οφείλεται αποκλειστικά στην Κυβέρνηση. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προέβλεψε την έγκαιρη ημερομηνία για την έναρξη του έργου από τους αναδόχους, δεδομένου ότι οι συμβάσεις είχαν λήξει στις 31/12/20. Με αυτά τα δεδομένα, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να απαντήσει πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2021; Και οφείλει επίσης να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο αν προτίθεται το Υπουργείο να μεριμνήσει εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης από τους δικαιούχους και να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως ο πρωτογενής τομέας, ειδικά των νησιών, συνδέεται άρρηκτα με την τουριστική κίνηση. Οι αγρότες των νησιών μας, βιώνουν μια καταστροφική χρονιά, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, σημειώνει. Η καθυστέρηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, που αποτελεί διαχρονικά βασικό παράγοντα που επηρεάζει το οικονομικό ισοζύγιο και τον οικονομικό προγραμματισμό κάθε αγρότη, πρόκειται να σημάνει την χαριστική βολή για τον αγροτικό κόσμο.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *