«Ν. Σαντορινιός: Ο δανεισμός εμβληματικών έργων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου πρόκειται να αποδυναμώσει πολιτισμικά το νησί – Κατάθεση Ερώτησης»

Ελλάδα Δωδεκάνησα

«Ν. Σαντορινιός:  Ο δανεισμός εμβληματικών έργων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου πρόκειται να αποδυναμώσει πολιτισμικά το νησί – Κατάθεση Ερώτησης»

Ερώτηση προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφορικά με την πρόταση δανεισμού εμβληματικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η Ερώτηση συνυπογράφεται και από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,Αναγνωστοπούλου Σία.

Όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η συγκεκριμένη πρόταση δανεισμού αφορά συνολικά σε 15 εκθέματα του Μουσείου Ρόδου, μεταξύ των οποίων η Αφροδίτη της Ρόδου και η μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα-Ήλιου, έργα που αποτελούν βασικό πόλο έλξης τουριστών καθώς και το κεντρικό θέμα των ξεναγήσεων στο Μουσείου του νησιού.

Τα εν λόγω έργα είναι αναντικατάστατα, χαρακτηρίζουν το Μουσείο στο οποίο ανήκουν, συνδέονται με την ιστορία του τόπου μας και έχουν μεγάλη συμβολική και ιστορική αξία για τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο, τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου στην Ερώτησή του,σημειώνοντας ότι η απομάκρυνση των εκθεμάτων, και ειδικά των δύο πιο εμβληματικών γλυπτών, έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία του νησιού, ενώ το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη διατυπώσει επισήμως την αντίθεσή του στον σχεδιαζόμενο δανεισμό.

Η παρούσα απόφαση σε συνδυασμό με τις οργανωμένες Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση του Δημόσιου Μουσείου αλλά και τηνπρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για μέχρι και 50 χρόνια, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να αποφασίζεται η αποψίλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και μάλιστα ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, η πορεία της οποίας κρίνεται κομβικής σημασίας για την οικονομία του νησιού, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα ενός ιδιωτικού Μουσείου.

Οι πολύτιμες κοιτίδες πολιτισμού στην περιφέρεια –και στην προκειμένη περίπτωση στα νησιά- πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι της τοπικής κοινωνικής ανάπτυξης. Με βάση τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του νησιού, η Υπουργός οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να μην αποδυναμωθεί το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο και να μην υποβαθμιστεί η πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *