Χονγκ Κονγκ: Ρομπότ στην υπηρεσία των παιδιών με αυτισμό

Κόσμος Τεχνολογία
Χονγκ Κονγκ: Ρομπότ στην υπηρεσία των παιδιών με αυτισμό.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ρομπότ για τη Συμπεριφορική Παρέμβαση στον Αυτισμό», που είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους με αυτισμό μεταξύ 3 και 18 χρονών.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ρομπότ σε παιχνίδια ρόλων για να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες ανέπτυξε μία καθηγήτρια στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έχει υιοθετηθεί από μη κερδοσκοπικές ομάδες και σχολεία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «Ρομπότ για τη Συμπεριφορική Παρέμβαση στον Αυτισμό» (RABI) και είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους με αυτισμό ηλικίας μεταξύ 3 και 18. Στόχο του είναι να τους βοηθήσει να κοινωνικοποιούνται και να επιλύουν ζητήματα όπως συγκρούσεις και μπούλινγκ.

Η βοηθός καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Κάθριν Σο δήλωσε στο Reuters ότι περισσότερα από 1.200 παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε το 2015. «Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολία να έρθουν σε διάδραση με άλλους και υπερευαισθησία στον κόσμο γύρω τους. Επομένως χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά ρομπότ για να τα διδάξουμε κοινωνικές δεξιότητες ώστε να μειωθεί η αγωνία τους», τονίζει η Σο.

Τα ρομπότ εισάγουν τα παιδιά στα παιχνίδια ρόλων και στην λεκτική διάδραση. Ένα τυπικό μάθημα περιλαμβάνει δύο ρομπότ που ερμηνεύουν διαφορετικά σενάρια πάνω σε ένα τραπέζι βοηθώντας έτσι τα παιδιά να διακρίνουν την διαφορά ανάμεσα στην επιτρεπτή και στην μη επιτρεπτή συμπεριφορά, όπως είναι τα ξεσπάσματα θυμού ή οι φωνές.

Η 41χρονη Μιούζ Γουόνγκ λέει ότι η πεντάχρονη κόρη της συμμετέχει στο πρόγραμμα επί επτά μήνες και ότι έχουν βελτιωθεί υπερβολικά οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες της. «Εχει αρχίσει να έχει κάποιο βαθμό κοινωνικής ζωής», εξηγεί η Γουόνγκ.

Μετά την επαφή με τα ρομπότ, τα παιδιά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν τις κοινωνικές δεξιότητες τους με έναν άνθρωπο εκπαιδευτή. Περισσότερες από 20 μη κυβερνητικές ομάδες, χρηματοδοτούμενες από κυβερνήσεις και από δημοτικά σχολεία στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα. Η Σο ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει στον αγώνα κατά του αποκλεισμού. «Θεωρούμε ότι το RABI μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά να βελτιώσουν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές δεξιότητες τους και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους», συμπληρώνει.

πηγή:ethnos.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *