ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάλλει κατά του θεσμού των λαϊκών αγορών»

Ελλάδα Δωδεκάνησα


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάλλει κατά του θεσμού των λαϊκών αγορών»

Το  μοναδικό στον κόσμο, θεσμό των λαϊκών αγορών, όπως αυτός υφίσταται στην Ελλάδα, έρχεται να καταργήσειουσιαστικά η κυβέρνηση. Ένας πετυχημένος θεσμός 92 χρονών που δίνει άμεση πρόσβαση του παραγωγού στην αγορά και άμεση πρόσβαση του καταναλωτή ση σε βασικά αγροτικά αγαθά.

Αντί αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας να στηριχτεί η αγροτική οικονομία και οι χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή.

Νομοσχέδιο που διέπεται από τη σκοπιμότητα εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων και συναντά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των παραγωγών και πωλητών.

Αντί του αναγκαίου εκσυγχρονισμού του θεσμού των λαϊκών αγορών, το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε υπερεξουσίες του Υπουργού, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών παραγωγών και θέτει ανέφικτους όρους που αν δεν τηρήσουν θα χάνουν την άδεια τους. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

Δίνεται η διαχείριση των λαϊκών αγοριών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
Επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.
Προβλέπεται πλειστηριασμός των θέσεων.
Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση του σε αυτές τις μεθοδεύσεις και θα σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για μια σύγχρονη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, τηδυνατότητα απευθείας πρόσβασης των παραγωγών, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σημερινών επαγγελματιών πωλητών.

  ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

νοτίου συγκροτήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *