«Ν. Σαντορινιός: Στον πάγο οι εμβολιασμοί στη Ρόδο, την ώρα που η Κυβέρνηση ανακοινώνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων»

Ελλάδα Ρόδος


«Ν. Σαντορινιός
: Στον πάγο οι εμβολιασμοί στη Ρόδο, την ώρα που η Κυβέρνηση ανακοινώνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Κατάθεση Ερώτησης από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός θέτοντας κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εμβολιασμού στο νησί της Ρόδου. Όπως σημειώνεται, παρά τις διθυραμβικές κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα ευχολόγια για επιτάχυνση των εμβολιασμών, έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων, την έλλειψη προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και τη διαθεσιμότητα ραντεβού στα μεγάλα νησιά της χώρας και κατά κύριο λόγο βασικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος.

Τα στοιχεία σχετικά με τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στη Ρόδο μιλάνε από μόνα τους, τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου: από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία των εμβολιασμών (26/4/21), σε γενικό μόνιμο πληθυσμό 115.490, 22.000 περίπου άτομα έχουν επισκεφθεί τα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού, εκ των οποίων περίπου 15.400 έχουν λάβει την πρώτη δόση και μόνο 6.500 περίπου και την δεύτερη.

Παράλληλα, την ώρα αυτή παρά την αυτοθυσία με την οποία εργάζονται οι γιατροί και το προσωπικό των τοπικών δομών υγείας- εμβολιαστικών κέντρων, οι περισσότεροι πολίτες της Ρόδου δεν είναι σε θέση να βρουν διαθέσιμα ραντεβού ούτε μέσα στον Ιούνιο, σε κανένα από τα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού που εμφανίζονται στο σύστημα. Το δε αυτοματοποιημένο μήνυμα της πλατφόρμας παρακινεί τους πολίτες να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβολιαστικό κέντρο, που όμως στην περίπτωση της Ρόδου σημαίνει τη μετάβασή τους, είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλο νησί αρκετά μίλια μακριά. Τέλος, ενώ έχει ανακοινωθεί πως πρόκειται και το ΚΥ Έμπωνα να «μπει» στη μάχη των εμβολιασμών, στην πλατφόρμα, όχι μόνο δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής του, αλλά ούτε καν εμφανίζεται σαν εμβολιαστικό κέντρο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει πως αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Ρόδου είναι αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ οι συνθήκες Νησιωτικότητας δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του νησιού, παραδέχονται ανοιχτά πως η έλλειψη προσωπικού στις δομές του μεγαλύτερου νησιού της Δωδεκανήσου, έχουν καθυστερήσει σημαντικά τον εμβολιασμό των κατοίκων.

Η Ρόδος, συμπληρώνει ο βουλευτής, είναι ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου και της εστίασης να απασχολούν χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους. Η δεδομένη αυτή καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί θέτει σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των νησιωτών, ενώ δυναμιτίζει τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας για, μερική έστω, ανάκαμψη.  

Άμεσα το Υπουργείο Υγείας οφείλει να απαντήσει:

1. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός των κατοίκων της Ρόδου;

2. Πρόκειται να προσλάβει προσωπικό ώστε να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού; Και αν ναι, γιατί μέχρι τώρα δεν είχε μεριμνήσει σχετικά, ενώ έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος;

3. Θα εντάξει επιπλέον δομές ως εμβολιαστικά κέντρα στο νησί ώστε να εξυπηρετήσει τον εν αναμονή πληθυσμό;

4. Με δεδομένη την επικείμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου και τηνεπανεκκίνησης της Εστίασης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του περίφημου mega εμβολιαστικού κέντρου στο νησί, το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει καν;

5. Τι διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν στο νησί της Ρόδου; Επαρκούν για την κάλυψη των κατοίκων και των εργαζομένων στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού;

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *