Κάλεσμα του ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου για μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση

Ελλάδα Δωδεκάνησα


Ρόδος,
05  Μαΐου 2021

Κάλεσμα του ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου για μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση

Το ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου, μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Ρόδου  τιμά αύριο, την Εργατική Πρωτομαγιά, με συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου και ώρα 17:30.

Αύριο οι εργαζόμενοι, τιμούν την Πρωτομαγιά και κυρίως όσους αγωνίστηκαν, για να κατακτηθούν δικαιώματα, όπως το οκτάωρο που  τώρα έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης,στα πλαίσια του κυκεώνα των αλλαγών, που ετοιμάζονται για τα εργασιακά.

Οι εργαζόμενοι θα είναι όχι μόνο σε καραντίνα,αλλά σε ασφυκτικό κλοιό, όχι τόσο εξαιτίας της πανδημίας αλλά όσων έχουν ήδη σχεδιαστεί .

Θα είναι χωρίς δικαιώματα δανεικοί ή ενοικιαζόμενοι σε κρατικοδίαιτους εργολάβους.Θα είναι  εργαζόμενοι, που θα δουλεύουν χωρίς ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς που θα διασφαλίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς άδειες, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες,χωρίς πλήρη ασφάλιση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνταξιοδότηση τους αργότερα.

Το χειρότερο είναι και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών  μηχανισμών που θα παρακολουθούν αμέτοχοι την πλήρη ισοπέδωση,  όλων των εργασιακών δικαιωμάτων .

Σήμερα με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι άνεργο, ενώ άλλο ένα μεγάλο μέρος να δουλεύει στην πραγματικότητα 10 και 12 ώρες χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, με την παραγωγικότητα και τον πλούτο να έχει αυξηθεί πολλαπλάσια, θα περιμέναμε μια εργατική νομοθετική παρέμβαση να βελτίωνε τόσο την ανεργία, όσο την αναδιανομή και τις ώρες εργασίας. Φαίνεται ότι το αντίθετο συμβαίνει, με βάση δημοσιεύματα, με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή (μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που οι εργαζόμενοι έχουν μικρή δυνατότητα αντίδρασης), με την τακτική του «Σοκ και Δέος». Ενδεικτικά αναφέρουμε :

Κατάργηση του 8ώρου! Επιτρέπει τη 10ωρη εργασία χωρίς υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται κάθε εργαζόμενο, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή.
Αύξηση του πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών, στις 150
Κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Μονιμοποίηση της «τηλεργασίας». Μετατρέπει το σπίτι σε χώρο εργασίας, εξαφανίζοντας την προσωπική ζωή, αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, απομονώνει τους εργαζόμενους εμποδίζοντας την επαφή, την ενότητα και τη συνδικαλιστική δράση.
Διάλυση (στην ουσία) του ΣΕΠΕ, παραπέμποντάς τους εργαζόμενους για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ).
Κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αφού στην ουσία καταργούνται οι Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στο αφεντικό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία να ψηφίζει αντί των εργαζομένων .
Ποινικοποίηση της απεργίας, αφού θα είναι δυνατόν να κρίνεται παράνομη, στη περίπτωση που θα υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης.
Αφαίρεση της δυνατότητας της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δε δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του, δηλαδή να συναινέσει σε ένα είδος φακελώματος των μελών του.

Η σημερινή διεκδίκηση θα μπορούσε να είναι «6 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνου και 10 ώρες ψυχαγωγία» και αντί αυτού, το σύνθημα είναι «κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

Ο ελεύθερος χρόνος, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής είναι ουσιαστική προϋπόθεση του πολιτισμού.  Είναι κεκτημένα που κατακτήθηκαν  με αγώνες και αίμα. Για αυτά μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται το ΜέΡΑ 25το οποίο καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του να παραβρεθούν στην αυριανή συγκέντρωση στις 17:30 στην πλατεία Κύπρου.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *