ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει για τη Fraport αλλά όχι για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Ελλάδα Δωδεκάνησα

Ρόδος, 24 Ιουνίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει για τη Fraport αλλά όχι για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Δεν έχει όπως διατείνεται, δημοσιονομικό περιθώριο η κυβέρνηση να επαναφέρει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που θα έδιναν ανάσα στα  νησιά μας.

Είναι τυχαίο δηλαδή  το γεγονός ότι στη Βουλή,ψηφίστηκε η οικονομική ενίσχυση μεγάλων εταιρειών ενώ υπήρξε άρνηση για την επαναφορά των  μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα και απόρριψη της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΜέΡΑ 25;

Τίποτε δεν είναι τυχαίο γιατί η κυβέρνηση  τους  τελευταίους μήνες έκανε δωράκια ύψους 568εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες . Συγκεκριμένα  προχώρησε διαδοχικά:

α) Στη στήριξη της Αegean Airlines με €120 εκ. για τις «ζημίες που υπέστη λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν από το ελληνικό και άλλα κράτη ως προς τις μετακινήσεις πολιτών».

β) Στην καταβολή €40,2 εκ. στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, στους εθνικούς εργολάβους δηλαδή, ως αποζημίωση για τις «ζημιές που υπέστησαν λόγω της μειωμένης κίνησης σαν συνέπεια των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών».

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020, και αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος αποζημιώσεων για το δεύτερο εξάμηνο 2020 και το πρώτο τετράμηνο 2021.

γ) Στήριξε την Ενεργειακή Βορείου Αιγαίου Α.Ε., με παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους €100 εκ., λόγω των «ζημιών που υπέστη εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που επέφερε η πανδημία» με την συνακόλουθη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη για την διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου και αποζημιώνει την εξορυκτική εταιρεία να συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον.

δ) Στη στήριξη των παραχωρησιούχων των αεροδρομίων της χώρας – Fraport και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, δηλαδή Fraport μαζί με Όμιλο Κοπελούζου, με συνολικά €308 εκ., λόγω της «μείωσης εσόδων που είχαν από την καθίζηση των αεροπορικών μετακινήσεων λόγω πανδημίας», με το Δημόσιο να αποδέχεται ότι ουσιαστικά φέρει την ευθύνη για την πανδημία, κι άρα υποχρεούται, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει η Εταιρεία με την κυβέρνηση Τσίπρα και ασμένως εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να εγγυηθεί τα κέρδη της. Σημειώνεται ότι και εδώ τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για το 2020, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος ενισχύσεων που θα αφορά το τρέχον έτος 2021.

Η κυβέρνηση τελικά,  επικύρωσε στη Βουλή τη δική της τροπολογία και εργαλειοποίησε τους μειωμένους συντελεστές προς όφελος του …μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος.

Εν τη πράξη χρησιμοποιούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να μονιμοποιήσουν τις δομές φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε  πέντε νησιά μεταξύ των οποίων η Λέρος και η Κως. Χρυσώνουν το χάπι στους νησιώτες, που αντιδρούν στις υπάρχουσες δομέςαλλά και στις κλειστές που θα δημιουργηθούν . Η συναλλαγή ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες,όταν είχε γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με ορισμένους δημάρχους του βορείου Αιγαίου. Σε εκείνη τη συνάντηση δεν είχαν κληθεί οι δήμαρχοι της Λέρου και της Κω Μιχάλης Κόλλιας και Θεοδόσης Νικηταράς γιατί θα κατέστρεφαν το αφήγημα …

Στην κυβέρνηση δεν κόπτονται για τους νησιώτες και τις ανάγκες τους. Ο στόχος τους είναι να βουλώσουν στόματα για να μετατραπούν τα νησιά μας σε  πλωτές φυλακές ανθρώπινων ψυχών.

Με εξαίρεση όσους κοινοβουλευτικούς του νομού,  γνωρίζουν καλά  πως και που πρέπει να γίνει η διεκδίκηση της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος,  ορισμένοι βουλευτές θα πανηγυρίσουν με ανακοινώσεις ότι έσωσαν την Κω και τη Λέρο, με τη μονιμοποίηση των

μειωμένων συντελεστών ενώ καταδίκασαν όλα τα υπόλοιπα νησιά του νομού.

Για το ΜέΡΑ 25 είναι  απαράδεκτη η διασύνδεση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά με την ύπαρξη κέντρων κράτησης, φυλακές, μεταναστών/προσφύγων.

Η διάταξη το αναφέρει ρητά: η μείωση του ΦΠΑ γίνεται αποκλειστικά ως αντίδωρο για την ύπαρξη ΚΥΤ στα εν λόγω νησιά. Αν το ΚΥΤ παύσει να λειτουργεί, αυτοδικαίως παύει και η μείωση!

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό το όνειδος της Μητσοτάκης ΑΕ. που εδράζεται βέβαια στην κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο Τσίπρας.

Σε αυτό το έγκλημα κατά των νησιωτών εμείς δεν θα συναινέσουμε!

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *