ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ: ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ

Ελλάδα Δωδεκάνησα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣτ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ρόδος, 8.7.2021 

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ.

Ως γνωστόν τα επικουρικά ταμεία ήταν ένας κουμπαράς που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να εξασφαλίσουν το συμπλήρωμα της βασικής τους σύνταξης ώστε να πλησιάζουν τις αποδοχές του εργασιακού τους βίου με την συνταξιοδότηση τους. Αργότερα ο κουμπαράς αυτός δεσμεύτηκε από το ελληνικό κράτος, μπήκε στη διαχείριση του και άρχισε το “κριτσάνισμα” του περιεχομένου του.

Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και προσπαθεί δήθεν να λύσει το πρόβλημα που επί τόσα χρόνια η ομογάλακτές της είχαν δημιουργήσει δηλαδή την πτώχευση και την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφαλιστών επικουρικών ταμείων στο βασικό τους στόχο.

Έτσι τα επικουρικά ταμεία μπήκαν υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να φτάσουν στα σημερινά αδιέξοδα. Το σύστημα που ακολουθούσαμε μέχρι τότε ήταν μέσα από τις εισφορές  των εργαζομένων καταρχήν και αργότερα και των εργοδοτών, η εξασφάλιση και η αναπλήρωση του εισοδήματος δηλαδή η κάλυψη του πιθανού ασφαλιστικού κινδύνου. Ουσιαστικά ήταν εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών. Υπήρχε όμως και η λογική η φιλοσοφία της αλληλεγγύης των γενεών και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία επιβίωναν στο χρόνο. Μέσα από την επιβίωση βέβαια γινόταν μια λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων από τους κρατικούς καρεκλοκένταυρους τα colder boys  και τα λευκά κολάρα. Είναι γνωστή η εξαΰλωση των αποθεματικών των  βασικών και επικουρικών συντάξεων μέσω των περίφημων και πολυδιαφημισμένων τότε επενδύσεων των  δομημένων ομολόγων. Είναι γνωστά τα παραδείγματα της Ασπίς Πρόνοια, της Δ.Ε.Η. και της εθνικής τράπεζας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση;

Προβλέπει τη δημιουργία ατομικού  κουμπάρα για κάθε εργαζομένο. Η μόνη εγγύηση που του παρέχεται είναι ότι θα πάρει πίσω αυτά που έδωσε.

Το σύστημα αυτό είναι υποχρεωτικό για κάθε νέο εργαζόμενο από 1.1. 2022 και προαιρετικό για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών.

Τα χρήματα θα μαζεύονται στο λογαριασμό του κάθε εργαζομένου θα επενδύονται, ξέρουμε τι σημαίνουνε επενδύσεις από τα κοράκια της αγοράς, θα τζογάρονται  δηλαδή αφού θα εξοικονομούνται οι τεράστιες αμοιβές και τα κέρδη των επενδυτικών Εταιρειών.

Από αυτό το τζόγο αν υπάρχει απόδοση θα προσαυξάνει τις καταθέσεις του καθενός. Δεν υπάρχει όμως ελληνικό τουλάχιστο προηγούμενο που να έχει αντέξει την κατασπατάλησης των καταθέσεων των εργαζομένων από τα στελέχη των επενδυτικών εταιρειών. Τα παραδείγματα αναφέρθηκαν παραπάνω. Πόσοι αλήθεια από εμας σήμερα εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους στις περίφημες επενδυτικές Εταιρείες για την εξασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματοςγια μετά από κάποια χρόνια;

Τα επιχειρήματα ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι για μικρά παιδιά αφού τίποτα δεν τους εξασφαλίζεται πέρα από τα δικά τους λεφτά.

Προσπαθούν τεχνηέντως να εμπεδώσουν στην κοινωνία ότι όσοι δεν είναι παραγωγικοί δεν είναι σύμμαχοι, είναι αντίθετα εχθροί, της νέας γενιάς.

Στόχος τους είναι η φθηνότερη εργασία για τους εργοδότες και το κεφάλαιο στόχος τους είναι να μειώνονται οι εισφορές και να μην αυξάνεται ο βασικός μισθός.

Στόχος τους είναι να μπαίνουν ενεργά  εμπόδια στην λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με καινούργιες ύποπτες και ύπουλές μεθοδεύσεις στην λειτουργία του.

Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι το σενάριο αυτής της ριζικής, καταστροφικής αλλαγής μπάζει από παντού.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο νόμος θα προσθέσει ένα κόστος περίπου 50 δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό με τελικό ορίζοντα το 2070, τότε δηλαδή που κανείς δε θα’ναι εδώ να αναλάβει το προσωπικό και πολιτικό κόστος.

Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Δημήτρης Γάκης

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *