Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κυρώσεις και προνόμια – Ανακοινώσεις για διασκέδαση, εστίαση

Ελλάδα Υγεία
Ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα πραγματοποιήσουν στις 12:30 Κικίλιας, Γεωργιάδης και Πιερρακάκης

Με απώτερο στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των πολιτών προκείμενου να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό, το μεσημέρι της Τρίτης στις 12:30 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός ψηφιακή Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα προβούν σε ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης αλλά και τις αλλαγές που θα ισχύουν στις δομές Υγείας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε και την πρώτη φάση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη χώρα η οποία θέτει στο επίκεντρο του τομείς Υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι 16 Αυγούστου όλοι οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ενώ από 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για υγειονομικούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Βαριές κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συνοδεύεται με βαριές κυρώσεις για όσους δεν συμμετάσχουν ούτε τώρα στην εμβολιαστική εκστρατεία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν μέχρι 16 Αυγούστου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Αυστηρές αναμένεται να είναι οι κυρώσεις και για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιαστούν από Σεπτέμβρη με πιθανό το σενάριο να βρεθούν σε καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών.

Ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο εμβολιασμός δεν γίνεται υποχρεωτικός για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κίνηρα για να εμβολιαστούν όσοι στρατιωτικοί αλλά και στρατιώτες δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής.  Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδική πρόνοια η οποία θα ληφθεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λεπτομέρειες για τα κίνητρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν.

Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κληρικών

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που συζητώνται ώστε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ακόμα και να ληφθούν αυτά που θα αφορούν την Εκκλησία ώστε να βοηθήσει κι αυτή στο θέμα του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων.

Την Τρίτη στη Μονή Πετράκη πρόκειται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην οποία το παρών μεταξύ άλλων θα δώσουν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των κληρικών και ακόμα η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών ώστε να εισέρχονται στους ναούς.

Ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση αλλά και την Ιερά Σύνοδο είναι οι κληρικοί που εξαρχής γυρνούν την πλάτη στις επισημάνσεις των ειδικών και αρνούνται τον εμβολιασμό. Ιεράρχες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιεραρχία της Εκκλησίας – ειδικά το τελευταίο διάστημα – προσπαθούν να πείσουν όσους εκφράζουν αντιδράσεις πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.

Κίνητρα για τους νέους – Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών με ψηφιακή εφαρμογή πιστοποίησης.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωσή αυτή αποτελεί ένα ακόμα κίνητρα προκειμένου να εμβολιαστεί το γενικό σύνολο και ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους λαμβάνουν το freedompass αξίας 150 ευρώ (δικαιούχοι οι νέοι μέχρι 25 ετών).

Παράλληλα, δεδομένου ότι η μεταδοτικότερη μετάλλαξης Δέλτα πλήττει σε μαγάλο βαθμό της νέες ηλικίες, σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 15 – 17 ετών.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι νεώτερες ηλικίες, δηλαδή τα παιδιά από 5 – 11 προστίθενται στους δικαιούχους που μπορούν να λάβουν δωρεάν self test από τα φαρμακεία. Η διάθεση των 4 δωρεάν τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ενώ θα τα παραλαμβάνουν γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *