Εν κρυπτώ η αδειοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας οικοδομικών αποβλήτων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ελλάδα Δωδεκάνησα


Εν
κρυπτώ η αδειοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας οικοδομικών αποβλήτων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται με τον αγώνα των κατοίκων για την προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας

Δεν πρωτοτυπεί η περιφερειακή αρχή και ο κ. Χατζημάρκος στη διαδικασία αδειοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας Οικοδομικών Αποβλήτων κοντά στους οικισμούς Καλυθιών, Αφάντου και Ψίνθου, στη Ρόδο.  

Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της έπαρσης και της απαξίωσης των τοπικών κοινωνιών αγνοεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ενημέρωση και στο διάλογο που πρέπει να προηγηθεί για την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη Μονάδα Επεξεργασίας Οικοδομικών Αποβλήτων είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Δεν μπορεί να μη γνώριζε η Περιφέρεια όταν αδειοδοτούσε εν κρυπτώ και παραβύστω την επένδυση(;) ότι θα υπάρξει ρύπανση της ατμόσφαιρας από τη σκόνη και τους αέριους ρύπους.

Δεν μπορεί να μη γνώριζε ότι θα εξαλειφθεί η χλωρίδα και η πανίδα, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στα όρια προστατευμένης περιοχής Natura2000. Δεν μπορεί να μην γνώριζε ότι θα αλλοιωθεί η  αισθητική της περιοχής και ότι θα αυξηθεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Δεν μπορεί να μη γνώριζε ότι υπάρχει κίνδυνος για το υδάτινο οικοσύστημα. Δεν μπορεί να μη γνώριζε ότι η οχλούσα δραστηριότητα θα είναι επιβαρυντική για την υγεία των κατοίκων.

Τα γνώριζε,  γι’ αυτό και τήρησε απόλυτη σιγή ιχθύος γύρω από την καταστροφική, για το περιβάλλον και τους κατοίκους, επένδυση όταν την αδειοδοτούσε.

Έδρασε ερήμην των κατοίκων της περιοχής, αγνοώντας το δικαίωμα της ενημέρωσής τους, υπολογίζοντας προφανώς ότι δεν θα εκδηλωθεί καμία αντίδραση από την πλευρά τους ή αν εκδηλωθεί θα είναι αργά.

Κορυφώνει δε την υποκριτική της στάση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλώνοντας μέσω εκπροσώπων της ότι στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν. Πώς ακριβώς; Αποδίδοντας την ευθύνη της αδειοδότησης σε «υπηρεσιακούς παράγοντες»;

Τι να υποθέσουμε; Ότι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται αναλώσιμοι; Ότι δεν υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες της ενημέρωσης και της δημόσιας διαβούλευσης; Ότι ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου φέρεται σα να είναι ιδιοκτήτης της περιοχής, όπου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει;

Ο λαός ψήφισε την αυτοδιοικητική αρχή για να διαχειριστεί, προς όφελός του, την ανάπτυξη του τόπου μας. Ας το κάνουν λοιπόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων των χωριών και θα είναι δίπλα τους, σε όποιους αγώνες χρειαστεί να δοθούν, για να αποτραπεί η χωροθέτηση και λειτουργία της μονάδας.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *