Συνέντευξη Τύπου του 2ου TEDxYouth@Rhodes

Δωδεκάνησα

Η ομάδα διοργανωτών του 2ου TEDxYouth@Rhodes που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εχθές  Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 12:00. Το 2ου TEDxYouth@Rhodes γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια και υπό τον συντονισμό της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Διά Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Εθελοντισμού, κ. Χαρούλας Γιασιράνη.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν οι διοργανωτές: Κυριάκος Κυριακούλης, Μάνος Χατζημαλωνάς, Λίνα Φιλιππάκη και Αγγελική Τενέντε, όπως και μια αντιπροσωπεία ομιλητών και εθελοντών της διοργάνωσης.

Ομιλητές στο πάνελ από αριστερά: Στέλλα Παλαιολόγου (Β Λυκείου), Νίκος Διονυσάτος (Α Λυκείου)
Αλεξάνδρα Παπασάββα (Γ Γυμνασίου),  Άγγελος Καλαφατάς (Α Λυκείου), Γιάννης Γιαννουράκης (Β Λυκείου).

Λίγα λόγια για το TED και το TEDxYouth@Rhodes

Το TED (www.ted.com) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TED φιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων, και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε 18 λεπτά να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και την βελτίωση της κοινωνίας. Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να αποτελούνται πλέον και από νέους έως 18 ετών. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες διοργανώσεις που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TED σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx διοργανώσεις.

Τα TEDxYouth είναι ανεξάρτητα διοργανωμένες εμπειρίες TED για μαθητές από μαθητές και σκοπό έχουν να αποτελέσουν ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας TED η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μοντέρνοι Καιροί» και αναφέρεται στο πώς κάθε ομιλητής και ομιλήτρια μέσα από τα βιώματά τους αντιλαμβάνονται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες μιας αυριανής κοινωνίας, και πως αποφασίζουν να χαράξουν κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους γύρω τους. Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο ανοικτής, καινοτομικής και αδέσμευτης σκέψης μεταξύ πολιτών μιας τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζοντας τον σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι 20 ομιλητές προέρχονται από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Πρόκειται για διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να μοιραστούν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί.

Συγκεκριμένα: Φαίδρα Βιτζηλαίου Β’ Λυκείου, Μεμνουνέ Βογιατζή 1ετής, Παντείον Πανεπιστήμιο,
Γιάννης Γιαννουράκης Β’ Λυκείου, Νίκος Διονυσάτος Α’ Λυκείου, Φωτεινή Δραγάτη Γ Λυκείου, Μαίρη Θεουλάκη Γ’ Λυκείου, Θέη Ξάνθου Γ’ Λυκείου, Άγγελος Καλαφατάς, Α’ Λυκείου, Κωνσταντίνα Μαρίνου Γ’ Γυμνασίου, Ελισάβετ Μονογιούδη Γ’ Λυκείου, Γιάννης Τσιγάρος Α’ Λυκείου, Αλεξάνδρα Παπασάββα Γ’ Γυμνασίου, Αλίκη Παϊσίου Β’ Λυκείου, Στέλλα Παλαιολόγου Β’ Λυκείου, Γιώργος Παντελίδης Γ’ Γυμνασίου, Μαριλένα Παπαθανασίου Β’ Λυκείου, Δημήτρης Παππάς Α’ Λυκείου, Σάββας Σολδάτος Γ’ Λυκείου, Εμμανουέλα Σταυρουλάκη Γ’ Λυκείου,  Ιλιάνα Φιλή Β’ Λυκείου.

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει οργανωθεί από τα ίδια τα παιδιά, με την επικουρική συνδρομή εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των μαθητών-εθελοντών που έχουν συμβάλλει στην προετοιμασία της εκδήλωσης ξεπερνά τους 50, και οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός εδώ και εβδομάδες προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύουν τις ομιλίες.

Το πρώτο TEDxYouth@Rhodes
(https://www.youtube.com/watch?v=_LU01lbOYdw&list=PLsRNoUx8w3rNP7g0reQ2Kbhuk5k3aHNOW) στέφθηκε με επιτυχία όπως έδειξε η υψηλή αξιολόγηση κοινού (10/10), η προσέλευση κόσμου (300+ άτομα), καθώς και η καθ’ αυτού ποιότητα και το εύρος των θεμάτων για τα οποία μίλησαν οι νεαροί ομιλητές. Τα βίντεο έχαιραν θερμής υποδοχής από το διεθνές κοινό συγκεντρώνοντας πολλές προβολές στο Youtube αφού ως γνωστόν, μετά την βιντεοσκόπηση κάθε βίντεο ομιλίας ανεβαίνει στο κεντρικό κανάλι TEDx που απαριθμεί 16 εκατομμύρια συνδρομητές (https://www.youtube.com/user/TEDxTalks).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook:

https://www.facebook.com/TEDxYouthRhodes/

9Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *