ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη – ΔΟΠΑΡ

Ελλάδα Δωδεκάνησα

Ο ΔΟΠΑΡ στα πλαίσια των θερινώνπολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιούμας παρουσιάζει την παράσταση ” ΟΡΈΣΤΗΣ” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσίαΓιάννη Κακλέα.

Θέλοντας να προσδώσει φιλανθρωπικόχαρακτήρα σ αυτό το πολύ σημαντικόπολιτιστικό γεγονός στο νησί μας, δίνειτην ευκαιρία στον καθένα από μας , που θέλει να παρακολουθήσει την παράστασηνα συμμετάσχει σ´αυτόν τον κοινωνικόσκοπό με το συμβολικό ποσό εισιτηρίουτων 10 € . Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στο Γ. Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΜΠΆΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΊΔΙΟ – ΜΈΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΕΛΛΉΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΏΝ

ΜΕ ΑΜΑΞΊΔΙΟ.

ΤΕΤΆΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2021 και ΠΈΜΠΤΗ 19 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2021

Θέατρο Μεσαιωνικής ΤάφρουΜελίναΜερκούρη

Καλλιτεχνική ΔιεύθυνσηΕκτέλεσηπαραγωγής: Ελένη Σμυρνιού

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Άνοιγμα πόρτας: 8.30 μ.μ.

Συμβολική τιμή εισιτηρίου: 10 €

Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 6934856048

Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά ηλικίαςκάτω των 6 ετών.

Απαγορεύεται η είσοδος φαγητών , σνακ και ποτών. Επιτρέπεται μόνο νερό.

Σημεία πώλησης εισητηρίων:

Δ.Α.Κ. ΚΑΛΛΙΠΆΤΕΙΡΑ 7.00μ.μ.- 10.00 μ.μ και ΠΕΖΌΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΑΊΟΝ 7.00 μ.μ.- 10.00 μ.μ

Η προετοιμασία και η πραγματοποίησητης παράστασης γίνεται με την τήρησηόλων των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρουκαταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσίααρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφρασητου Γιώργου Χειμωνά. Στις 18 και 19 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής ΤάφρουΜελίναΜερκούρηένα έργο γεμάτο σφοδρέςσυγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Έναέργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώςερωτήματα για τις σχέσεις των γενεώνκαι των φύλων, της κοινωνικής συνοχήςκαι της επιβίωσης των νέων σ’ ένανκόσμο που καθορίζεται από παράγοντεςέξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ΆρηςΣερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασοςηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύτων οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο ΓιώργοςΨυχογιός ως Τυνδάρεως, ο ΑιμιλιανόςΣταματάκης ως Πυλάδης, η ΝικολέταΚοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο ΖερόμΚαλουτά ως Φρύγας. Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘ΑλκηστιςΖιρώ,

Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, ΔανάηΜουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

ΥΠΌΘΕΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ

Βρισκόμαστε στο Άργος. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.

Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματαστην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα. O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν απότην Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτεαυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεταιτότε στον Πυλάδη.

Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνοεκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύσηέρχεται να δώσει η παρέμβαση του απόμηχανής θεού, Απόλλωνα. Στον Ορέστηο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθουτων δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονίατης Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρειπιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που

καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως. Την Αλήθεια. Την Αυτογνωσία. Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστάένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρώνμητροκτόνων

μετά το έγκλημα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: ΓιάννηςΚακλέας

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά/Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση: Άρης Σερβετάλης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου ΙωάνναΚαλαβρού

Βοηθός συνθέτη: ΑλεξάνδραΚατερινοπούλου

Βοηθός Φωτίστριας Στέβη Κουτσοθανάση

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)

ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Τυνδάρεως)

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)

ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΖΙΡΩ,ΝΙΚΗ ΛΑΜΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ,

ΔΑΝΑΗ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ ,ΕΛΙΖΑ ΣΚΟΛΙΔΗ,

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ,ΗΛΕΚΤΡΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *