Αφγανιστάν: Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη χώρα των Ταλιμπάν

Ελλάδα Κόσμος

Αφγανιστάν: Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη χώρα των Ταλιμπάν

Τι σημαίνει η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν για τις Αφγανές γυναίκες

Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάνκαι η επιβολή του νόμου της σαρίας σημαίνει, εκτός των άλλων, και περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Μιλώντας ζωντανά στο BBC ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίνείπε ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία. Τα πρώτα δείγματα, όμως, μετά την κατάκτηση τηςΚαμπούλ δείχνουν ότι θα καταπατηθούν και οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Αν η κατάσταση χειροτερεύσει και δεν μπορούμε να εργαστούμε, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε από τη χώρα», λέει στην κάμερα η Χαμίντα Αρς, παρουσιάστρια στην κρατική τηλεόραση του Αφγανιστάν, που φοβάται για τη ζωή της αφούτο τελευταίο διάστημα πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στη χώρα. 

Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της Αφγανικής κοινότηταςστην Ελλάδα, Ρέχανε Καντζί, εξηγεί ότι, σήμερα, κυριαρχεί ο φόβος της επιστροφής σε ένα καθεστώς βίας και καταπίεσης. «Γυναίκες δυναμικές, που ασκούν κάποιο επάγγελμα όπως δημοσιογραφία ή υποκριτική, γυναίκες που έχουν φωνή, κινδυνεύουν. Θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, γιατί θα τίς σκοτώσουν», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *