Κάτι τρέχει με την κεραμική: Γιατί οι «New York Times» έγραψαν ότι είναι η «νέα γιόγκα»;

Ελλάδα Ψυχαγωγία

Πηγή:www.marieclaire.gr

Κάτι τρέχει με την κεραμική: Γιατί οι «New York Times» έγραψαν ότι είναι η «νέα γιόγκα»;

Θα το έχετε δει στο Instagram ή θα σας το έχει πει κάποια φίλη: Η κεραμική κερδίζει έδαφος ως χόμπι. Οχι μόνο γιατί μοιάζει με διαλογισμό και δίνει χώρο στη δημιουργικότητά μας, αλλά και επειδή επαναφέρει τη σχέση μας με την αφή, το χώμα και τη φωτιά, μακριά από τις οθόνες.

Η ΛΟΥΚΙΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ «SEALED EARTH». WILLIAM FAITHFUL

 

Από τη Μελίνα Σιδηροπούλου

Και ξαφνικά κρατάς στα χέρια σου ένα κομμάτι γης. Η επαφή με τον πηλό είναι αίσθηση πρωτόγνωρη. Η αφή ενεργοποιείται, το ίδιο και η δημιουργικότητα. Στο εργαστήρι της κεραμίστριας Χρυσάνθης Λυμπεραίου έχουμε φορέσει όλοι τις ποδιές μας (και τις μάσκες μας) και ο καθένας στον πάγκο του εξοικειώνεται με το υλικό. Τα χέρια επιτέλους λερώνονται! Θα πρέπει να δουλέψει κανείς πρώτα τον πηλό βουτώντας τα δάχτυλα στο νερό κι έπειτα να τον μαλακώνει σιγά-σιγά, σαν να του εμφυσά ζωή. Κάτι πρωτόγονο αφυπνίζεται από αυτή διαδικασία που μας απελευθερώνει από σκέψεις, έγνοιες και κυρίως… οθόνες! Η κεραμική ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν, αφού μας επανασυνδέει με το χώμα, τη φύση και τον εαυτό μας.

«Από την πρώτη κιόλας συνάντηση μπορεί κανείς να φτιάξει κάτι ολοκληρωμένο, π.χ. ένα μπολ. Κι αναφέρω το μπολ, καθώς υπήρξε ένα από τα πρώτα σκεύη που επινόησε ο άνθρωπος, προκειμένου να αντικαταστήσει τη χούφτα του και να τοποθετεί πράγματα», μας εξηγεί η Χρυσάνθη. Στην πρώτη φάση θα πρέπει κανείς να σκεφτεί και να σχεδιάσει το αντικείμενο που θέλει να φτιάξει, έπειτα να το υλοποιήσει και κατόπιν να το τοποθετήσει για ψήσιμο στο καμίνι. Γύρω μας υπάρχουν ατσαλίνες (σ.σ.: μικρές σπάτουλες που βοηθάνε στη διαμόρφωση του σχήματος κάθε αντικειμένου), ξύλινες γλυφίδες για να σχηματίσει κανείς μοτίβα πάνω στον πηλό, πινέλα, πηχάκια, πλάστες, τροχός, χρώματα. Ενα μικρό, ολόκληρο σύμπαν. Τι ήταν εκείνο όμως που τη γοήτευσε την ίδια ως καλλιτέχνη για να επιλέξει την κεραμική ως μέσο έκφρασης, τη ρωτάμε καθώς δουλεύουμε τον πηλό. «Από την πρώτη κιόλας επαφή συνειδητοποίησα ότι αυτό το εύπλαστο, φυσικό υλικό, που συνεργάζεται αρμονικά με το νερό και τη φωτιά, ταίριαζε απόλυτα με την προσωπικότητά μου και την ανάγκη μου να εκφράσω ιδέες και συναισθήματα», μας απαντά η Χρυσάνθη Λυμπεραίου.

Δίπλα ο «συμμαθητής» μας Μάνος Σπανός, φωτογράφος στο επάγγελμα, με σπουδές στη Συντήρηση Εργων τέχνης, που ήδη φτιάχνει εξαιρετικά αντικείμενα. «Προσωπικά με μαγεύουν οι πιο πρίμιτιβ φόρμες των προϊστορικών αγγείων», μας λέει. Ο Μάνος ξεκίνησε θέλοντας να δοκιμάσει μία ακόμα τέχνη και να φτιάξει κάποια αντικείμενα για τις φωτογραφήσεις του. Προχώρησε όμως πολύ περισσότερο! «Στην κεραμική μού αρέσει η αμεσότητα που έχεις με το υλικό, που το πιάνεις με τα χέρια σου, είναι σαν να γυρίζεις πολύ πίσω. Και βέβαια πάντα υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, αφού στο τελικό στάδιο είναι το καμίνι που αναλαμβάνει δράση, η φωτιά. Πάντα αδημονούμε όλοι όταν το ανοίγουμε για να δούμε τα αντικείμενά μας», προσθέτει.

Η κεραμίστρια Χρυσάνθη Λυμπεραίου εργάζεται με τον πηλό, ενώ η γάτα της παίρνει έναν υπνάκο στο τραπέζι.

Κεραμική, το νέο ζεν

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται έκρηξη ενδιαφέροντος για την κεραμική – είτε πρόκειται για τον Μπραντ Πιτ που εξασκείται με τον φίλο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο στούντιο του πρώτου, είτε απλώς για όλους εμάς που βρήκαμε ένα νέο μέσο έκφρασης. Σήμερα, εργαστήρια κεραμικής ξεπηδούν στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ ανοίγουν επίσης χώροι τέχνης αφιερωμένοι στην ανάδειξη της κεραμικής, όπως το «Sealed Earth» στην περιοχή της Ακρόπολης.

«Ξεκίνησα σχεδόν πριν από δέκα χρόνια κεραμική δίπλα σε μεγάλους δασκάλους. Ετσι, θέλησα να φτιάξω έναν χώρο όπου θα μπορούν να εργάζονται παρέα κεραμίστες και καλλιτέχνες, αλλά και θα μαθαίνουν από την αρχή όσοι ενδιαφέρονται. Παράλληλα, στο “Sealed Earth” μάς ενδιαφέρει να αναδείξουμε συλλογικά την κεραμική ως τέχνη και μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνουμε», εξηγεί η Λουκία Θωμοπούλου, ιθύνων νους του «Sealed Earth». «H κεραμική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Γιατί σε γειώνει και σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου. Δεν είναι τυχαίο που οι “New York Times” έγραφαν προ ετών ότι είναι η “νέα γιόγκα”, τη συνιστούν πραγματικά και ψυχολόγοι!» προσθέτει η Λουκία. Στον χώρο θα βρει κανείς βιβλιοθήκη για την κεραμική και σημαντικούς εκπροσώπους της, ενώ το “Sealed Earth” διαθέτει και e-shop στηρίζοντας έμπρακτα τους δημιουργούς του. Ανάμεσα στους δημιουργούς είναι και η Μάρα Δεσύπρη που ξεκίνησε κι εκείνη να πειραματίζεται με την τέχνη εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια: «Με γοήτευσε πολύ η κεραμική, μου χάρισε ηρεμία και με βοήθησε πολύ να εξασκήσω την υπομονή μου, αφού η διαδικασία έχει πολλά στάδια», δηλώνει η φωτογράφος.

Η Λουκία Θωμοπούλου, ιθύνων νους του χώρου τέχνης «Sealed Earth».

Κεραμίστες, αυτοί οι άγνωστοι

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *