Εργασίες συντήρησης του Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού, στην Πόθια της Καλύμνου

Νότιο Αιγαίο

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι εργασίες συντήρησης του Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού, στην Πόθια της Καλύμνου.

Το έργο που αφορά στην προστασία του ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας μνημείου, μελετήθηκε και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού στην Πόθια της Καλύμνου και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας μνημείου, παράλληλα με την ανάδειξη και αξιοποίησή του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προέβη στην Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Την Προγραμματική Σύμβαση συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη και ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου, Αστυπαλαίας, κκ Παΐσιος.

Αντικείμενο της σύμβασης που αφορά στην εκτέλεση του έργου «Στεγάνωση οροφής εκκλησίας Χριστού στην Πόθια Καλύμνου», είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στον Ναό, λόγω της γήρανσης της υπάρχουσας παλαιάς μόνωσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, μελέτη, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι παραπάνω συμβαλλόμενοι φορείς, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης συμφωνούν στην υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια, με σκοπό την συντήρηση και τη δομική αποκατάσταση του μνημείου.

Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού είναι ο μητροπολιτικός ναός της πρωτεύουσας του νησιού της Καλύμνου και βρίσκεται στο μέσο της παραλιακής ζώνης του λιμανιού της. Έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής του αξίας, καθώς και για τη διαφύλαξη της αποτελεσματικότερης προστασίας του ιδίου, του κωδωνοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πόθιας και η ανέγερσή του, που πραγματοποιήθηκε κατά την δεκαετία του 1860, συνδέεται με την γενικότερη οικονομική και καλλιτεχνική άνθιση της Καλύμνου κατά δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ανάπτυξη της σπογγαλιείας και του σπογγοεμπορίου κατά την περίοδο αυτή. Διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του μορφή και τα σπουδαία έργα που φέρει στο εσωτερικό του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τρεις περίτεχνες μαρμαρόγλυπτες κατασκευές που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του ναού, ο επισκοπικός θρόνος, ο άμβωνας και το τέμπλο (το τελευταίο είναι έργο του Τήνιου γλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά), καθώς και οι ελαιογραφίες των Γεωργίου Οικονόμου, Σακελλαρίου Μαγκλή, Τιμόθεου Κουρούνη και Μιχαήλ Αλαχούζου, σημαντικών Καλύμνιων ζωγράφων του 19ου και του 20ουαιώνα. Τον μνημειακό χαρακτήρα του ναού συμπληρώνουν η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του με τα περίτεχνα βοτσαλωτά δάπεδα που χρονολογούνται από το 1880 έως και τα νεώτερα χρόνια και το επιβλητικό μαρμάρινο κωδωνοστάσιο, νεώτερη προσθήκη του 1989.

Η κατάσταση διατήρησης του μνημείου εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια επιβαρυμένη λόγω της γήρανσης της υπάρχουσας μόνωσης, με αποτέλεσμα την εισροή υγρασίας στο εσωτερικό του.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 29 μήνες από την ημέρα της υπογραφής της, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών της μελέτης.

Φορέας  υλοποίησης και χρηματοδότησης του έργου είναι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεών της.  Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αναλαμβάνει την επιστημονική εποπτεία και παρακολούθηση υλοποίησης του έργου.

Φορέας λειτουργίας του μνημείου είναι η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, ενώ υπεύθυνη για την προστασία του είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

 

2Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *