Καλλιέργεια φαρµακευτικής κάνναβης και µε τον νόµο

Ελλάδα Οικονομία Υγεία
Τροπολογία του υπουργείου Οικονοµικών δίνει «ανάσα» σε ασθενείς αλλά και στην οικονοµία, µε επενδύσεις που θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Ανοίγει ο δρόµος για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, η οποία αναµένεται να δώσει ανάσα όχι µόνο στους ασθενείς που χρειάζονται αυτά τα σκευάσµατα αλλά και στην οικονοµία, µε τη δηµιουργία νεών θέσεων εργασίας στον τοµέα της καλλιέργειας και της παραγωγής των φαρµακευτικών προϊόντων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµίας δίνεται µάλιστα η δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης και σε άλλες περιοχές που δεν είχαν οριοθετηθεί µέχρι σήµερα.

Ειδικότερα, µε την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα έκδοσης εγκρίσεων για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης τόσο σε περιοχές χωρίς καθορισµένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, στις οποίες εξάλλου επιτρέπονται οι µεταποιητικές δραστηριότητες, όσο και σε περιοχές όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες, συµπεριλαµβανοµένων και των γεωργικών εκµεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Πράγµα που σηµαίνει ότι περισσότεροι επιχειρηµατίες θα µπορούν να επενδύσουν στην παραγωγή φαρµακευτικής κάνναβης. Αρκεί όλη η διαδικασία να είναι ενιαία στον ίδιο χώρο και να περιλαµβάνει από την καλλιέργεια µέχρι την επεξεργασία του τελικού φαρµακευτικού προϊόντος και στη συνέχεια τη διάθεσή του.

Η ενιαία παραγωγική διαδικασία υιοθετήθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς η καλλιέργεια της κάνναβης εκτός από τη φαρµακευτική χρήση µπορεί να οδηγήσει και στο λαθρεµπόριο ναρκωτικών. Ετοιµάζεται µε αργά, αλλά σταθερά βήµατα η φαρµακευτική αγορά για την παραγωγή και διάθεση και στη χώρα µας φαρµακευτικών προϊόντων που θα έχουν ως βασική ύλη την ιατρική φαρµακευτική κάνναβη. Η νέα διάταξη της τροπολογίας επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και επεξεργασία των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) άνω το 0,2%.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί µε το νέο αυτό εγχείρηµα να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα µας, οι οποίες θα συµβάλουν στην ανάπτυξη της οικονοµίας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο -όπου θα γίνεται η παραγωγή της φαρµακευτικής κάνναβης- στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στόχος είναι µέσω της φαρµακοβιοµηχανίας να υπάρξουν οικονοµικά οφέλη τόσο για το ∆ηµόσιο όσο και για την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιρειών που θα εµπλακούν στην παραγωγή της φαρµακευτικής κάνναβη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

6Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *