«Ν. Σαντορινιός: Ιδού γιατί οι δηλώσεις Μητσοτάκη για Εθνικό Θέατρο και νέα Μαρίνα είναι λόγια του αέρα και της …πλώρης»

Ελλάδα Πολιτική


«Ν. Σαντορινιός:
Ιδού γιατί οι δηλώσεις Μητσοτάκη για Εθνικό Θέατρο και νέα Μαρίνα είναι λόγια του αέρα και της …πλώρης»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Μαριέττα Γαβριλιώτη παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός ασκώντας κριτική στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού από τη Ρόδο, αναφορικά με το Εθνικό Θέατρο Ρόδου και τη νέα Μαρίνα. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Καμία ουσία, καμία συγκεκριμένη δέσμευση, καμία αναφορά στο πώς και από ποιασυγκεκριμένα προγράμματα θα αντληθούν τα κονδύλια, παρά μόνο γενικόλογες υποσχέσεις. Με πρωθυπουργικά χρυσόβουλα, δεν γίνονται μελέτες, δεν χρηματοδοτούνται έργα που δεν είναι ώριμα, εκτός κι αν έχουμε περάσει σε άλλες εποχές και δεν το γνωρίζουμε!»

https://www.youtube.com/watch?v=hbQ_eikKOhU

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Ρόδο, ήταν προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς ουσία και χειροπιαστές προγραμματικές δεσμεύσεις

«Μηδέν το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρόδο. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε πια. Ας μας πουν ότι τον Πρωθυπουργό τον ήθελαν στη Ρόδο για να ανακοινώσει άλλα –όπως οι επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ- και δεν τους βγήκε.Έπρεπε λοιπόν να έρθει για …κάτι. Βρήκαν το Εθνικό Θέατρο, μοίρασαν υποσχέσεις, υπολογίζοντας ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε εκλογές, και ποιος θα το θυμάται».

«Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, είναι μια σοβαρή υπόθεση, μια υπόθεση που έχει κακοφορμίσει και ευθύνες έχουν οι πάντες. Ας μας διευκρινίσει όμως ο κ. Μητσοτάκης, τι εννοεί όταν λέει ότι θα ξεκινήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης. Όταν μάλιστα, πριν 2 μήνες η δική του Υπουργός, κα. Μενδώνη, μας απάντησε, σε σχετική κοινοβουλευτικήμας Ερώτηση, ότι δεν έχουν υποβληθεί οι οριστικές μελέτες από τον Δήμο Ρόδου, μετά την πρώτη έγκριση του 2018 και τις διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν. Που είναι λοιπόν αυτές οι ώριμες μελέτες και που είναι οι εγκρίσεις; Προφανώς δεν υπάρχουν, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα το διατυμπάνιζαν και θα το είχαμε μάθει».

«Εντωμεταξύ, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, υπήρξε μια προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση των μελετών, η οποία διαλύθηκε όταν ανέλαβε ο κ. Χατζημάρκος, και αυτό δημιούργησε μεγάλες καθυστερήσεις. Τι απέγινε αυτή η σύμβαση; Tι απέγιναν οι τεχνικοί σύμβουλοι που είχαν προσληφθεί για να παραδώσουν συγκεκριμένο έργο;»

Έχουν μετατρέψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε «πλυντήριο» αόριστων δεσμεύσεων

«Παράλληλα, ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για το πρώτο μέρος  της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και για το δεύτερο (τεχνικός εξοπλισμός) από το ΕΣΠΑ. Όμως, έχουμε ακούσει τόσα έργα να μπαίνουν, υποτίθεται, στο ΠΔΕ και εν τέλει να μην χρηματοδοτούνται. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας επί της παρούσας Κυβέρνησης, διατείνεται ότι προχωράει σε έργα 350 εκ. ευρώ και τελικά εγγράφει 70 εκ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει πληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ούτε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στις οποίες χρωστούν 60 εκ. Όταν λοιπόν εξαγγέλλεται κάτι, πρέπει να συνοδεύεται από κωδικούς, με συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένο μέτρο. Ειδάλλως, παραμένει κενό περιεχομένου. Το ίδιο συμβαίνει και για τις δυνατότητες προϋπολογισμού στο ΕΣΠΑ».

«Και εν τέλει, γιατί όσες φορές κατατέθηκε η πρόταση να χρηματοδοτηθεί το έργο από συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠΔΕ, όπως είναι το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δεν εγκρίθηκε; Με πρωθυπουργικά χρυσόβουλα, δεν γίνονται μελέτες και δεν χρηματοδοτούνται έργα που δεν είναι ώριμα, εκτός κι αν έχουμε περάσει σε άλλες εποχές και δεν το γνωρίζουμε!»

Ποια ακριβώς είναι η «νέα ανάπτυξη» στην Μαρίνα Ρόδου όταν το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τις διαχρονικά θεωρημένες εγκρίσεις;

«Λόγια μεγάλα ακούσαμε και για τη νέα Μαρίνα του νησιού. Το γνωρίζω καλά το θέμα, αφού, για το έργο συνεργάστηκα ως μηχανικόςμε τον τότε δήμαρχο Γιώργο Γιαννόπουλο. Τον Ιούνιο του 2003 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου ενώ η σύμβαση τροποποιήθηκε το 2006 και το 2013.  Όλες οι παραχωρήσεις έχουν γίνει, τα σχέδια έχουν κατατεθεί και αναθεωρήθηκαν στις παραπάνω περιόδους, και περιλαμβάνουν όσα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης για πολυτελείς κατοικίες, μεγάλα καταστήματα και πολυτελές ξενοδοχείο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οπότε, για ποιο λόγο βρέθηκαν στη Μαρίνα, γιατί όλη αυτή η «φασαρία» και για ποια ακριβώς νέα ανάπτυξη μιλούν 18 χρόνια μετά;»

«Είναι εύκολα τα «μεγάλα» λόγια και ακούγονται ωραία. Γιατί όμως ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του που βρέθηκαν στη Ρόδο, δεν έκαναν αναφορά στην Μαρίνα Μανδρακίου; Δεν το αγγίζουν το θέμα. Όπως δεν είπαν τίποτα για το Καρνάγιο, για το οποίο, επί της δικής μου υπουργικής θητείας περάσαμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για να υπάρξει η δυνατότητα σύμβασης 40 ετών και να γίνει μια σοβαρή επένδυση».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *