Ομιλία Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στην τελετή Εγκαινίων του Φράγματος Γαδουρά

Νότιο Αιγαίο

Ομιλία Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου

στην τελετή Εγκαινίων του Φράγματος Γαδουρά  

Κυρίες και Κύριοι, Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τη Ρόδο.

Ένα εμβληματικό έργο για ολόκληρο το νότιο Αιγαίο, εγκαινιάζεται.

Το έργο που έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης της Ρόδου και που σύντομα, όπως πιστεύουμε, θα δώσει την λύση και για ολόκληρο  το νησί.

Είναι ένα έργο που η εκκίνηση της πρώτης φάσης κατασκευής του έγινε το 2001. Μεσολάβησαν 18 χρόνια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια είδαμε όλα όσα συνοδεύουν τα μεγάλα έργα στην πορεία εκτέλεσης τους. Θετικά και αρνητικά.

Απο την σκληρή προσπάθεια στο πεδίο του εργοταξίου έως τον αγώνα στο πεδίο των συσκέψεων, των αστοχιών και φυσικά των καθυστερήσεων που όσο είναι αδικαιολόγητες άλλο τόσο έχουν πάντα μια αιτία.  

Σήμερα λέμε τέλος καλό, όλα καλά.

Αλλά 18 χρόνια είναι πολλά.

Και κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με τις παθογένειες και τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν το σύστημα σχεδιασμού, έγκρισης  και εκτέλεσης έργων στη χώρα μας.

Σε ένα κόσμο που κινείται με ψηφιακές ταχύτητες, θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι θεσμικές τομές που απαιτούνται,  ώστε αυτό το σύστημα να αλλάξει προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.  

Σε κάθε περίπτωση, καταφέραμε η κατασκευή του έργου να ολοκληρωθεί το 2015 με την δική μας διοίκηση να κάνει χρήση μόνο ενός πολύ μικρού ποσοστού του συνολικού προϋπολογισμού του έργου που ανήλθε στα 165.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 60.000.000 περίπου  ευρώ, χρηματοδοτηθήκαν από το Ταμείο Συνοχής της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και είναι πραγματικά έργο συνοχής, εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου.

Από κει κι έπειτα η Περιφέρεια, ξεκίνησε ένα νέο αγώνα, να εξασφαλίσει την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου. Για τον σκοπό αυτό, τον Μάιο του 2016, η Περιφέρεια μας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, για την ανάθεση πενταετούς παροχής υπηρεσιών  καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης του συνόλου του έργου, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του θεσμικού φορέα της διαχείρισης του.

Ανάδοχος αυτής  της παροχής υπηρεσιών αναδείχθηκε η εταιρία ΑΚΤΩΡ  και τον Ιούλιο του 2017, ξεκίνησε μέχρι και σήμερα η αδιάλειπτη τροφοδοσία των δεξαμενών της ΔΕΥΑΡ στην πόλη της Ρόδου, με πόσιμο νερό άριστης ποιότητας από το Φράγμα Γαδουρά. Τον Νοέμβριο του 2017 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σύναψε Προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ρόδου και την ΔΕΥΑΡ, για την παροχή πόσιμου νερού από το Φράγμα.

Το επεξεργασμένο νερό παραδίδεται στην είσοδο των δύο δεξαμενών της ΔΕΥΑΡ, στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων και Ασγούρου και από εκεί με ευθύνη της ΔΕΥΑΡ διανέμεται στη πόλη της Ρόδου.

Την τεχνική περιγραφή των επιμέρους τμημάτων του έργου την αφήνω να την κάνουν άλλοι αρμοδιότεροι εμού.  Θέλω όμως να κάνω κάποιες επισημάνσεις που έχουν μεγάλη σημασία.

Η  δυναμικότητα του έργου στην παρούσα φάση ανέρχεται στις 60.000 κ.μ.ημερησίως. Στα πλαίσια μελλοντικής υλοποίησης της δεύτερης φάσης, που αφορά την υδροδότηση ολόκληρου σχεδόν του νησιού της Ρόδου, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της δυναμικότητας του έργου σε 120.000 κ.μ.ημερησίως.

Το έργο, είναι εφοδιασμένο με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη  που επιτρέπουν την αδιάλειπτη, αυτόνομη ενεργειακά, λειτουργία του, σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώστε ακόμη πως ο διαθέσιμος όγκος νερού στον ταμιευτήρα του Φράγματος, ο οποίος σήμερα έχει φτάσει στην ανώτατη στάθμη του και υπερχειλίζει, σε συνδυασμό με την δυναμικότητα των 60.000 κ.μ. της εγκατάστασης,  υπερκαλύπτει της ανάγκες ύδρευσης  της πόλης της Ρόδου, ακόμα και στην περίοδο αιχμής της ζήτησης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, τους τελευταίους μήνες, λειτουργεί ιστοσελίδα στο internet με το ιστορικό του έργου, τα στοιχεία λειτουργίας του, φωτογραφικό υλικό, on line web camera και παρέχει ενημέρωση σε μηνιαία βάση για τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, που φτάνει στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Εκτός όμως από το σκοπό κατασκευής του, που δεν είναι άλλος από την ύδρευση της Ρόδου, το έργο του φράγματος έχει και μια σημαντική περιβαλλοντική διάσταση.Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής διαχείρισης του έργου, σύμφωνα και με τους ειδικούς όρους της ενταξιακής Απόφασης του,  διατηρεί  συνεχή επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), προκειμένου να ρυθμίζει την οικολογική παροχή κατάντι του Φράγματος, με σκοπό την προστασία του ψαριού «Γκιζάνι» και γενικότερα του βιοτόπου του χειμάρρου Γαδουρά.

Επιπλέον,  στον ταμιευτήρα του φράγματος φιλοξενείται πλήθος διαφόρων ειδών πτηνών  και αποτελεί πλέον για τα πτηνά, την πιο σημαντική περιοχή στη Ρόδο. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, μας έχει χορηγήσει  σχετικά στοιχεία  με τα είδη που έχουν καταγραφεί στο φράγμα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον πάροχο υπηρεσιών καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία δράσεων ενημέρωσης του κοινού,  σχετικά με την κατασκευή, λειτουργία και περιβαλλοντική διάσταση του έργου, όπως, η κατασκευή της ιστοσελίδας, ξενάγηση σχολείων και συλλόγων στο έργο, εξοπλισμό αίθουσας προβολής οπτικοακουστικού υλικού, εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων  κ.α.

Εξετάζουμε  δε και την  φιλοξενία στο χώρο του φράγματος, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η λειτουργία του φράγματος του Γαδουρά:

έχει ήδη συμβάλει στην προστασία από την υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφόρων και στην ασφαλή εκμετάλλευση των αποθεμάτων ποσίμου νερού στο νησί, δεδομένου ότι πριν την λειτουργία του έργου του Φράγματος, η υδροδότηση της πόλης της Ρόδου γίνονταν αποκλειστικά μέσω γεωτρήσεων
έχει  δώσει οριστική λύση  στο πρόβλημα ανεπάρκειας νερού, στην πόλη της Ρόδου
και έχει συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί βασική  προϋπόθεση για τον τουρισμό του νησιού.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα ως Περιφερειακή Αρχή και δεν το κρύβουμε.

Αντιμετώπισαμε όλη την πολεμική που όσοι γυρίζουν την πλάτη τους στους στο νοσηρό κατεστημένο αντιμετωπίζουν. Δεν είναι εύκολο να κτυπήσεις την γροθιά σου σε αυτούς που συνήθισαν στην πάσης φύσεως συναλλαγή.

Ομως, βάζουμε ψηλά τον πήχη και πετυχαίνουμε.

Αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.

Για τις γενιές που έρχονται μετά από μας κι έχουν δικαίωμα στο μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν με τον κόπο τους, τη δουλειά τους, τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στο να παραδώσουμε ένα μεγάλο έργο υποδομής στον ροδιακό λαό, έργο άμεσα συνυφασμένο με ένα τέτοιας σημασίας αγαθό, όπως το νερό.

Θέλω να ευχαριστήσω, στο πρόσωπο του κ. Normunds Popens, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της DG Περιφερειακής Πολιτικής, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική συνεργασία και την συνεχή στήριξη στη χώρα μας και στην Περιφέρεια μας. Η μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της Ευρώπης, το Νότιο Αιγαίο, με τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχει υποδεχθεί, κτίζει κρίσιμες υποδομές, θεραπεύει εσωτερικές δυσλειτουργίες, καλύπτει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Το Νότιο Αιγαίο, είναι η Περιφέρεια, που στην έκταση της και στο εσωτερικό της ενσαρκώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη για την συνέχιση και ταυτόχρονη ενίσχυση της πετυχημένης Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Αυτό, γιατί τα νησιά της καλύπτουν όλο το φάσμα των διαφορετικών ταχητήτων της οικονομίας και όλο το φάσμα των διαφορετικών επιπέδων αναγκών. Είναι ταυτόχρονα η Περιφέρεια που λόγω της μοναδικής γεωπολιτικής της θέσης, βρέθηκε και παραμένει στο επίκεντρο των επιπτώσεων όλων των πολιτικών της Ευρώπης, αυτών που η Ευρώπη έχει και αλλά αυτών που η Ευρώπη ακόμα δεν έκτισε. Τα εγκαίνια του Φράγματος Γαδουρά, η αφορμή για την παρουσία στη Ρόδο του κ. Popens, είναι η εξαιρετική ευκαιρία να δηλώσουμε οτι η ορθή χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ο σεβασμός στους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει αλλά και η επίμονη στάση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα που μας κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια, είναι ο δρόμος για την έξοδο απο την κρίση που μας βασανίζει, γιατί το έργο αυτό συγκεντρώνει στο ιστορικό του πολλές απο τις παθογένειες της χώρας μας.

Η αλλαγή της κατηγορίας της Περιφέρειας μας, απο Περιφέρεια κατεταγμένη στην κατηγορία MDR (Στόχου 2) σε κατηγορία TR, μετά την αλλαγή των κριτηρίων με τον εμπλουτισμό τους και με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον των νησιών μας, αφού ανατρέπει το αρνητικό χρηματοδοτικό περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς, ζήσαμε για πάρα πολλά χρόνια.

Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον κ. Popens, ότι θα συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο που ονειρευόμαστε.

Εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα μας, η πίστη μας στις κοινές αξίες και η επιμονή με την οποία αντισκεκόμαστε σε όσα μας τραυματίζουν. Είμαι εδώ για να τον διαβεβαιώσω, οτι και το έργο του Φράγματος Γαδουρά θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο λειτουργίας, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες στους κατοίκους, στους επισκέπτες και στο περιβάλλον της Ρόδου και η Περιφέρεια μας μπορεί και εγγυάται την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων έργων που θα υδροδοτήσουν και τις περιοχές της Ρόδου που σήμερα δεν υδροδοτούνται απο αυτό. Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, δουλειά και καλή συνεργασία στο εσωτερικό αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως όταν υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Κι αυτό ακριβώς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη,  σε όλα τα σημεία της Περιφέρειάς μας.

Αψηφώντας δυσκολίες και προβλήματα που πάντα θα υπάρχουν, εστιάζουμε στο τελικό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών μας.

Το δικαιούνται και το αξίζουν.

Οι Ροδίτες, οι Δωδεκανήσιοι, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε γεννούν παιδιά ενός κατώτερου θεού που πρέπει να λένε το νερό νεράκι.

Αυτό αποδείξαμε σήμερα.

Γιατί τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα.

Έργα υποδομής, έργα πνοής, έργα συνοχής.

Σας καλωσορίζω όλους στα επίσημα εγκαίνια του Φράγματος Γαδουρά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω το λόγο στον επόμενο ομιλητή, μελετητή και τεχνικό σύμβουλο του έργου, ο οποίος έχει ακολουθήσει όλη την πορεία του έργου, ξεκινώντας πριν από 50 χρόνια, τον κύριο Λάζαρο Λαζαρίδη.  

2Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *