Συνάντηση Ν. Σαντορινιού με Σύλλογο ΑμεΑ Ρόδου: Μια κοινωνία ισότιμη και προσβάσιμη απαιτεί πολιτική εγρήγορση Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ελλάδα Ρόδος


«
Συνάντηση Ν. Σαντορινιού με Σύλλογο ΑμεΑ Ρόδου: Μια κοινωνία ισότιμη και προσβάσιμη απαιτεί πολιτική εγρήγορση Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Σύσκεψη με το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη συνοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου.

Στην εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες στην περιοχή μας, καθώς και για οικονομικά ζητήματα που χρήζουν επίλυσης για την ομαλή λειτουργία του Συλλόγου, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Φωνιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Χατζηκαντής και ο Ταμίας κ. Φώτης Γερόλυμος.

Οι εκπρόσωποι που ανέλαβαν τα διοικητικά ηνία του Συλλόγου τον Ιούνιο του 2020, ζήτησαν την κοινοβουλευτική αρωγή του κ. Σαντορινιού, ώστε η Πολιτεία να επιλύσει την εκκρεμότητα παλιάς οφειλής προς τον ΕΦΚΑ, για την οποία ουδεμία ευθύνη έχει ο Σύλλογος. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για χρέος που μπλοκάρει την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας με συνέπεια να δυσχεραίνει το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου, να τον περιπλέκει σε μια απίστευτη γραφειοκρατική δίνη και να κλονίζει την βιωσιμότητά του.  

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά, στερώντας από τους συμπολίτες μας με αναπηρίες σε μια καλύτερη παροχή υπηρεσιών, στην αναβάθμιση της μετακίνησης και της καθημερινότητάς τους.  Ένα βασικό παράδειγμα που εκφράστηκε,είναι η επείγουσα ανάγκη για εξασφάλιση νέου οχήματος καθώς και για οδηγό και καύσιμα στο ειδικό όχημα μεταφοράς των ΑμεΑ. Οι καθυστερήσεις αφορούν, βεβαίως, και στην άντληση κονδυλίων από προγράμματα ΕΣΠΑ που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε φυσικούς, δομημένους και ψηφιακούς χώρους, με τρανταχτή περίπτωση εκείνη της προμήθειας τεσσάρων seatrac με κόστος 260 χιλ. ευρώ και 100% επιδότηση, ώστε να καταστεί αυτόνομη η πρόσβασή τους στην παραλία και την θάλασσα.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι η ελλιπής αναπηρική πολιτική και η προνοιακή μέριμνα που επικρατεί στο νησί της Ρόδου, παρόλα τα μεγάλα λόγια για ισότιμη καθημερινότητα ή τις όποιες προθέσεις για ανάπτυξη του προσβάσιμου ή αναπηρικού τουρισμού.

Όπως τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τη συζήτηση γύρω από τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου και τη δέσμευσή του για νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις:

«Τα άτομα με αναπηρίες παραμένουν κοινωνικά  αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα και στερούνται της συμμετοχής στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες και στις κοινωνικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σε μια περίοδο υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που επιβαρύνει το υψηλό κόστος διαβίωσης των αναπήρων, τα περισσότερα εμπόδια μπαίνουν από την ίδια την Πολιτεία με τις αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές ή νομοθετικές καθυστερήσεις. Για τον Σύλλογο ΑμεΑ Ρόδου, δυστυχώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ο ίδιος ο πλέον «ανάπηρος» και να αδυνατεί να προσφέρει στα μέλη του μια ποιοτικότερη ζωή».

Τέλος,  ο βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε στο Δ.Σ. του Συλλόγου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τα ΑμεΑ, που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Αλλαγή της καθημερινότητας των αναπήρων, διασφάλιση του μέλλοντός τους, αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης και αντιμετώπισης της βλάβης, υλοποίηση του συνθήματος «τίποτε για εμάς, χωρίς εμάς». Μάλιστα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως τον έχει εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η δημιουργία υφυπουργείου για τους αναπήρους και η συμμετοχή των ίδιων στη λήψη των αποφάσεων».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *