Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η ατμόσφαιρα της γης εκτείνεται πέρα από το φεγγάρι

Κόσμος Τεχνολογία

Το στρώμα της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γη εκτείνεται σε απόσταση 630.000 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Ο επικεφαλής ερευνητής Ίγκορ Μπαλιούκιν από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας ανέφερε ότι έως τώρα δεν το γνώριζαν, μέχρι που αποφάσισαν να επανεξετάσουν παρατηρήσεις που είχαν γίνει πριν από 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες είχαν στα χέρια τους εικόνα της γεωκορώνας χάρη στο πρώτο τηλεσκόπιο, το οποίο τοποθετήθηκε στη Σελήνη το 1972, δεν είχαν όμως συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται μέσα στη γεωκορώνα. Στην εξώσφαιρα, δηλαδή στο σημείο όπου η ατμόσφαιρα της γης συναντά το διάστημα, υπάρχει η γεωκορώνα, ένα νέφος που αποτελείται από άτομα υδρογόνου. Το SOHO ανακάλυψε ότι η ατμόσφαιρα, αν και πολύ αραιωμένη, εκτείνεται αρκετά πέρα από τη σελήνη.

Ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός, το Lyman-alpha, επιτρέπει στον Ήλιο να αλληλεπιδρά με τα άτομα υδρογόνου. Τα άτομα αυτά απορροφούν αλλά και εκπέμπουν. Πρόκειται για ένα είδος φωτός που είναι ορατό μόνο από το διάστημα.

Οι μετρήσεις του SOHO δείχνουν ότι σε απόσταση 60.000 χιλιομέτρων από τη Γη η πυκνότητα είναι 70 άτομα υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στην απόσταση της Σελήνης μόνο 0,2 άτομα ανά κυβικό εκατοστό.

Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι τα σωματίδια αυτά δεν είναι επικίνδυνα για ενδεχόμενες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι. Η γεωκορώνα της Γης όμως είναι πιθανό να δημιουργήσει παρεμβολές στις παρατηρήσεις των αστρονόμων από τη Σελήνη ή από κάποιο δορυφορικό τηλεσκόπιο κοντά σε αυτήν.

enallaktikidrasi.com

4Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *