«Ν. Σαντορινιός: Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ήταν δρομολογημένη από το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος»

Ελλάδα Δωδεκάνησα


«Ν. Σαντορινιός:
Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ήταν δρομολογημένη από το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος»

Παρατίθενται σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ενημερωτική εκπομπή ΕΡΤNews και στον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη.https://www.youtube.com/watch?v=mR_uhIVKYdo&t=415s

Αστείες οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία – αυτονόητο γεγονός από το 2018

«Με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις 20 Αυγούστου 2018, ήταν γνωστό και συμφωνημένο ότι θα ακολουθούσε μια 4χρονη μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία. Η ημερομηνία λήξης ήταν σαφής. Για να γίνει αυτό, όταν αναλάβαμε το 2015, έπρεπε βεβαίως να ρυθμίσουμε το χρέος της χώρας, το οποίο και καταφέραμε».

«Το μόνο που έπρεπε να κάνει η ΝΔ όταν ανέλαβε, ήταν να ακολουθήσει τα ελάχιστα που έπρεπε να γίνουν στη μεταμνημονιακήπερίοδο. Μάλιστα, σε συνθήκες ακόμα πιο ευνοϊκές αφού λόγω covidκαι λόγω ενεργειακής ακρίβειας, βρισκόμαστε σε φάση ρήτρας διαφυγής, χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητα τα πλεονάσματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Ας μην διαστρεβλώνουν, λοιπόν, την πρόσφατη ιστορία».

Η υποκρισία με το Power Pass: Aντί να μειώσει τους λογαριασμούς, η Κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει – εκ των υστέρων- μέρος των «κλεμμένων» αφήνοντας έξω χιλιάδες νοικοκυριά

«Προφανώς, σήμερα πρέπει να διαφυλάσσουμε τα δημόσια οικονομικάτης χώρας μας και όχι συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, όπως κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Κοροϊδεύει τους πολίτες, επιδοτώντας τα συμφέροντα αυτών που παράγουν ρεύμα. Δεν παίρνει μέτρα εναντίον της αισχροκέρδειας ούτε αποσυνδέει την τιμή παραγωγής ενέργειας από την τιμή παραγωγής του φυσικού αερίου, όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία. Δε θέλει η Κυβέρνηση να θίξει συγκεκριμένα συμφέροντα και βάζει επιπλέον κόστος στα δημοσιονομικά της χώρας για να ωφελήσει τους κολλητούς τους. Μετο Power Pass, για παράδειγμα, απλά επιστρέφει ένα μέρος από τα κλεμμένα των πολιτών από αυτούς που αισχροκερδούν.

Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν και υπέρ της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

«Οι προκλήσεις του κ. Ερντογάν και η αύξηση του κλίματος έντασης, πέρα από άλλες κρίσιμες παραμέτρους, επηρεάζουν και την οικονομική ζωή του τόπου μας. Τα νησιά μας με τα απέναντι παράλια διατηρούν τουριστικές και εμπορικές σχέσεις οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζονται ιδίως στα μικρά νησιά. Αυτά ακριβώς μας έλεγαν οι κάτοικοι της Σύμης όταν επισκεφθήκαμε το νησί πριν λίγες μέρες, με τον Πρόεδρόμας Αλέξη Τσίπρα. Είναι σα να πυροβολούν τα πόδια των δύο λαών και θεωρώ ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να απευθύνουμε ως πολιτικές δυνάμεις στις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας, αφήνοντας μιαχαραμάδα ώστε να υπάρξει εσωτερική αντίδραση»

«Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αποτελεί ένα εγχείρημα ετών και αυτή τη στιγμή κορυφώνεται πιθανώς και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Γι αυτό, η χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει πιο ισχυρές διεθνείς στηρίξεις από τους εταίρους μας. Διότι, αυτή τη στιγμή, πέρα από κάποιες λεκτικές αναφορές κατωτέρων στελεχών, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια τάση να υπάρχει διπλωματική ισορροπία προς τις δύο χώρες».

«Η χώρα  μας δεν δέχεται καμία μομφή από τον Τούρκο Πρόεδρο ούτε προς τον Πρωθυπουργό ούτε προς τον Πρόεδρο της ΑξιωματικήςΑντιπολίτευσης ούτε προς υπουργούς κ.ο.κ. Είναι προκλήσεις λεκτικές με σκοπό να διχάσει τη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, όπως είμαστε ενωμένοι για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

«Διαπιστώνουμε όμως πόσο έχει βλάψει τη χώρα μας, το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο 2020 και έπειτα σε Συνόδους Κορυφής, η Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε σθεναρά και δεν κατάφερε να πάρει τις κυρώσεις για το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο. Ως αποτέλεσμα, «επιτράπηκε» στην Τουρκία να αντιλαμβάνεται ότι η ΕΕ διατηρεί  μια χαλαρή στάση απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα και ότι η Ευρώπη δεν υιοθετεί την αρχή προστασίας των συνόρων της».

Τα νησιά μας πρέπει να είναι εξοπλισμένα ΣΗΜΕΡΑ και όχι το 2025 όπως ακούμε από τον Υπουργό Άμυνας

«Σε ό,τι αφορά την εθνική μας άμυνα, οι εξοπλισμοί θα πρέπει να γίνονται με αποφάσεις που λαμβάνουν τα Αρχηγεία και όχι με αποφάσεις μονοπρόσωπες που έπειτα τις κοινοποιεί ο Πρωθυπουργός προς τα Αρχηγεία. Λέμε ναι στον επαρκή εξοπλισμό της χώρας, όχι όμως στην κούρσα εξοπλισμών (και μάλιστα με αγορές μεταχειρισμένου υλικού 40 ετών που βρίσκονταν σε εφεδρεία). Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, ότι «απόθεμα» εξοπλισμών φεύγει -προφανώς και από τα νησιά μας προς την Ουκρανία, παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *