Κόλπο γκρόσο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απόλυση των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με συνέπειες στην εθνική άμυνα της χώρας

Ελλάδα Δωδεκάνησα

«Ν. Σαντορινιός: Κόλπο γκρόσο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απόλυση των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με συνέπειες στην εθνική άμυνα της χώρας»

Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το σχέδιο παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. https://www.youtube.com/watch?v=XNn2g1eNu3A&t=13s

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Κόλπο γκρόσο με ξεπούλημα, «φιλετάρισμα» και 750 απολύσεις υποθηκεύοντας την εθνική ασφάλεια  

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της χώρας, με σημαντική τεχνογνωσία στην αμυντική βιομηχανία, στην οποία γίνονται επισκευές σχεδόν όλου του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της Ανατολικής Μεσογείου».

«Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι μόνα τους, είναι οι εργαζόμενοί τους με την άριστη τεχνογνωσία που διαθέτουν. Δυστυχώς, με τις ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση, και αν απολυθούν οι εργαζόμενοι, πλέον υποθηκεύεται η εθνική ασφάλεια».

«Με τις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση εντάσσει το έργο σε καθεστώς επένδυσης ταχείας αδειοδότησης, δίνει πολεοδομικές παρεκκλίσεις, γίνονται νομιμοποιήσεις όλων των αυθαιρέτων, ενώ όλα αυτά δεν υπήρχαν στην διακήρυξη και, επιπλέον προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων. Ουσιαστικά δηλαδή, δίνει το ναυπηγείο  (ή τέλος πάντων την περιοχή, γιατί δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει), στον επενδυτή, και οι διευκολύνσεις που του παρέχει δημιουργούν ένα άλλο αντικείμενο από αυτό που διακηρύχθηκε. Και ενώ ο ανεξάρτητος εκτιμητής το είχε εκτιμήσει  στα 100 εκ. ευρώ, η Κυβέρνηση το πουλάει στα 25 συν 37, δηλαδή στα 62 εκ. ευρώ».

«Αν πραγματικά ήθελε η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ναυπηγείο και να υπάρξει ένα σοβαρό τίμημα, θα έπρεπε να φέρει όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις πριν, και να ακολουθήσει η διακήρυξη, ώστε να προκύψουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και να ανέβει το τίμημα. Διότι η δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων που σήμερα προσφέρει, όπως για παράδειγμα το LNG, εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, τουριστικούς λιμένες, λειτουργίες αναψυχής κλπ. προφανώς θα ενδιέφερε περισσότερους υποψήφιους επενδυτές, αν τα γνώριζαν».

«Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση ξεπουλάει τα ναυπηγεία, τα κάνει «φιλέτο» και ταυτόχρονα απολύει 750 εργαζόμενους, για να πάψει να υπάρχει το ναυπηγείο, να μην υπάρχει οικονομική συνέχεια και να μην επιστραφούν οι παράνομες κρατικές επιδοτήσεις.

Μας λέει ψευδώς ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Την προκαλούμε εδώ και τώρα να καταθέσει το έγγραφο το οποίο δεν εμφανίζει τόσο καιρό, διότι δεν υπήρχε καμία τέτοια συμφωνία. Η Κυβέρνηση υπονομεύει την ίδια τη χώρα, τη ναυπηγική βιομηχανία και την εθνική άμυνα.

Την καλούμε  να κάνει δεκτή και να ψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση αποπληρωμής των οφειλόμενων για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ICC».

Με ρύθμιση εντός τροπολογίας, η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα από το κράτος να ελέγχει τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά

«Στο άρθρο 6 της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών, υπάρχει η εξής ρύθμιση του Υπουργείου Ναυτιλίας: Ενώ δινόταν μια διαδικασία – ουσιαστικά κατά παρέκκλιση – επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που είχε ζητήσει το Ελληνικό Κράτος για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, επιτρέπει την ίδια διαδικασία και για τις μηυποχρεωτικές επενδύσεις. Με λίγα λόγια, καθιστά τον ανεξάρτητο μηχανικό ως τον απόλυτο αδειοδοτικό μηχανισμό, με την βεβαίωση του οποίου θα πρέπει να δίνεται αδειοδότηση σε 90 ημέρες. Αφαιρείται δηλαδή από το κράτος τη δυνατότητα να ελέγχει τί πραγματικά γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά».

«Κάθε μία από τις ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση έχει ένα ονοματεπώνυμο. Κάθε φορά που νομοθετεί έχει ονοματεπώνυμο. Με το σενάριο των επικείμενων εκλογές, κλείνει ένα-ένα τα «συμβόλαια» που της έχουν απομείνει. Σταματήστε να λεηλατείτε τη χώρα. Σταματήστε τώρα την αφαίμαξη του ελληνικού λαού και πηγαίνετε άμεσα σε εκλογές».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *