Αλλάζουν τα πάντα στον κινηματογράφο: Οι θεατές θα µπαίνουν στις ταινίες..!!

Κινηματογράφος Τεχνολογία
Ενα πλέγµα νέων επαναστατικών τεχνολογιών και συστηµάτων παραγωγής και π αρακολούθησης ταινιών έρχεται να αλλάξει τον κόσµο του σινεµά.

Η νέα παράσταση «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης µας» στο νέο ψηφιακό πλανητάριο του Ιδρύµατος Ευγενίδου αποκαλύπτει µε τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο άγνωστες πτυχές του θαλάσσιου κόσµου. Οµως η συγκεκριµένη παράσταση έχει ένα επιπλέον ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο. Πρόκειται για µια παραγωγή του BBC η οποία δεν δηµιουργήθηκε αποκλειστικά για προβολή σε θόλους, αλλά είναι ένα ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε µε τέτοιον τρόπο ώστε να µπορεί να προβληθεί σε διάφορα format, δηλαδή και σε τηλεόραση, και σε µεγάλες οθόνες, και σε θόλους.

Ανοίγει έτσι ο δρόµος για να βιώσουµε την υπέροχη εµπειρία που προσφέρουν οι ψηφιακοί θόλοι και σε µια κινηµατογραφική ταινία. Η στερεοσκοπική 3D επανάσταση που έφερε στις κινηµατογραφικές αίθουσες ο Τζέιµς Κάµερον µε το «Αβαταρ» πριν από µια δεκαετία συνεχίστηκε µε την εµφάνιση των γιγάντιων οθονών IMAX και των καθισµάτων D-Box, συνδυασµός που επιτρέπει στους θεατές τη δυνατότητα να απολαύσουν µια ταινία στο µέγιστο δυνατό επίπεδο (οπτικά και ακουστικά), ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να βιώνουν µια προσοµοίωση ορισµένων συνθηκών της ταινίας. Η βιοµηχανία του σινεµά όµως συνεχίζει να εξελίσσεται και θέλει να χρησιµοποιήσει νέες προηγµένες τεχνολογίες µε δύο στόχους.

Πρώτος στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στους ηθοποιούς οι οποίοι γυρίζουν σκηνές σε στούντιο µε το σκηνικό που εµείς βλέπουµε στις οθόνες να προστίθεται αργότερα µε υπολογιστές. Ο πρωτοπόρος στην ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών Τζέιµς Κάµερον δηµιούργησε την Digital Domain, µια εταιρεία ανάπτυξης συστηµάτων εικονικής πραγµατικότητας. Η εταιρεία αυτήν τη στιγµή αναπτύσσει τεχνολογία µε την οποία οι ηθοποιοί θα γυρίζουν τις σκηνές φορώντας τις ειδικές κάσκες Virtual Reality. Ετσι οι ηθοποιοί θα βλέπουν το σκηνικό στο οποίο βρίσκεται ο ήρωας που υποδύονται, κάτι που θα τους επιτρέψει να αποδώσουν καλύτερα τον ρόλο τους. Επόµενο στάδιο θα είναι να γυρίζονται οι ταινίες σε προοπτική εικονικής πραγµατικότητας.

Αν συµβεί αυτό, οι θεατές χρησιµοποιώντας συστήµατα VR θα εισέρχονται κυριολεκτικά µέσα στο περιβάλλον µιας ταινίας και θα µπορούν να τη βιώσουν όπως τη βίωσαν και οι συντελεστές της (σκηνοθέτης, ηθοποιοί κ.λπ.) έχοντας τη δυνατότητα να κοιτάζουν τι συµβαίνει σε γωνία 360 µοιρών. Η κινηµατογραφική βιοµηχανία εξετάζει επίσης σοβαρά την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν µια ταινία 3D και να απολαµβάνουν το τρισδιάστατο περιβάλλον χωρίς να φοράνε τα ειδικά γυαλιά. Μια νέα τεχνολογία που έχει αρχίσει να κάνει την εµφάνισή της στην κινηµατογραφική βιοµηχανία είναι η επαυξηµένη πραγµα.

ethnos.gr

11Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *