Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, η αλλαγή ώρας σταματά για τις χώρες της ΕΕ

Ελλάδα

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η ώρα αλλάζει και γίνεται θερινή. Στις 03:00, τα ξημερώματα, την Κυριακή στις 31 Μαρτίου, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.

Ωστόσο η αλλαγή ώρας σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ δεν θα συνεχίσει να συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη. Με απόφαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με ψήφισμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της».

Σε δημόσια διαβούλευση που έκανε η Κομισιόν το 2018 σύμφωνο με τη διακοπή των αλλαγών τάχθηκε το 84% των Ευρωπαίων πολιτών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μεταθέτει την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια.

Η απόφαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού για την αλλαγή ώρας σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ (θα συμμετέχουν οι 27 αρμόδιοι υπουργοί).

4Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *