Η έννοια της διαφορετικότητας “Κανένα άτομο με αναπηρία δεν επέλεξε να είναι άτομο με αναπηρία.”

Ελλάδα Υγεία

Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα… Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια το Βασιλιά. Στην Ιλιάδα αντίθετα, η αναπηρία του Ήφαιστου ήταν το αίτιο για τον διωγμό του από τον Όλυμπο και ο λόγος για τον οποίο οι Θεοί των χλεύαζαν…

Αργότερα,η Ελληνική Ιστορία παρουσιάζει αντιφάσεις. Στην Σπάρτη για παράδειγμα,τα άτομα με αναπηρία κατέληγαν στον Καιάδα, ενώ την ίδια εποχή στην δημοκρατική Αθήνα θεσπίζονταν νόμοι για την υπεράσπιση και την οικονομική στήριξη τους …

 Η πρώτη επιστημονική προσέγγιση της αναπηρίας έγινε από τον Ιπποκράτη. Υποστήριξε ότι προέρχονται από εγκεφαλικές νόσους, άποψη πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη. Η θέση που ακολούθησε ο Ιπποκράτης ήταν η αιτία για την αποδοχή της αναπηρίας και το έναυσμα για τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες κατανόησης και θεραπείας….

Στο σήμερα λοιπόν και όλα αυτά φαντάζουν μακρινά.. Πώς βλέπουν όμως τα μάτια ενός πατέρα την έννοια της διαφορετικότητας με την γέννηση του δικού του παιδιού; Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι:

“Μεγάλη Τρίτη 2012.. επτά χρόνια πριν, επιστρέφαμε στο σπίτι μας από το Ηράκλειο, μαζί με το τέταρτο μέλος της οικογένειας, τον μικρό μου γιό.

Τριάντα δύο μέρες πριν, είχε γεννηθεί.

Με είχαν ειδοποιήσει και ήξερα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Μπαίνοντας στην κλινική, δεν βρήκα κανένα. Δύο ώρες αργότερα, ένας από τους γιατρούς που ήταν στο ιατρικό συμβούλιο πίσω από τις κλειστές πόρτες, με βρήκε στον διάδρομο και μου είπε κατά λέξη  «το παιδί είναι διασωληνωμένο και μπορεί να μην τα καταφέρει, έχουμε δώσει κλήση στο ΕΚΑΒ και περιμένουμε να έρθει αεροπλάνο για να φύγετε», και μετά έφυγε. “Τι σου είναι η ζωή. Τα ίδια ακριβώς λόγια είχαν ακούσει και τότε οι γονείς μου”. Το μυαλό μου πλημμύρισε με σκέψεις και μνήμες. Μνήμες που είχαν με μεγάλο κόπο καταλαγιάσει ύστερα από 40 χρόνια, όταν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που είχα ως παιδί με άφησε δεκαοκτώ μέρες σε κώμα. Τελικά όμως το άσπρο φως που τότε είδα, με γύρισε πίσω.

Και τώρα τι κάνουμε? Δύο χρόνια μετά, η διάγνωση από τα ΚΕ.ΠΑ έγραφε: Σπαστική τετραπληγία λόγω εγκεφαλικής παράλυσης στα πλαίσια προωρότητας. Ο Γολγοθάς για την αποκατάσταση και την όσο καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούμε να πετύχουμε, μόλις ξεκίνησε. Ο Σταυρός βαρύς, πολύ βαρύς, αλλά θα τα καταφέρουμε. Όπως και τότε.

Το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις, θα έπρεπε να προσφέρει ότι χρειάζεται απλόχερα και με απλές διαδικασίες προκειμένου να είναι αρωγός και να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, σε αυτόν τον τιτάνιο και άνισο αγώνα. Όμως στην Ελλάδα της κρίσης, το κράτος κάνει δυστυχώς ότι μπορεί για να κάνει την ήδη δύσκολη ζωή σου, ακόμα πιο δύσκολη.

Στην κοινωνία δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μεγάλη προκατάληψη και έλλειψη ενημέρωσης.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως αν κάνει την ζωή των ΑΜΕΑ πιο δύσκολη, θα κάνει την δική του καλύτερη. Δεν πειράζει. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι με Α κεφαλαίο που τυχαίνουν στον δρόμο σου, και σου δίνουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσεις τον αγώνα.

Η ζωή του καθενός είναι κατά βάση θέμα επιλογών. Κανένα άτομο με αναπηρία όμως δεν επέλεξε να είναι άτομο με αναπηρία.

Κάντε τουλάχιστον την επιλογή να τους βοηθήσετε να κάνουν την ζωή τους καλύτερη ή αν δεν μπορείτε, μην τους την δυσκολεύεται.

Γιατί το παιδί μου  και το κάθε παιδί θα νικήσει ”

Είναι ήδη νικητής!!!

Καλή Ανάσταση!!!

i12.gr  Sofi Neof

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *