Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις της Διοίκησης του ΕΚΡ στο 30ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο.

Δωδεκάνησα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο 30οΕκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΡ. Το συνέδριο μας αποτελεί την κορυφαία διαδικασία κατά την οποία θα κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας, θα δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και θα αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα του ΕΚΡ με την ψήφιση του προγραμματισμού και την εκλογή της Νέας Διοίκησης.

Παρουσιάζω σήμερα τον απολογισμό της Διοίκησής μας με την απόλυτη αίσθηση ότι εκπληρώσαμε στο ακέραιο της δεσμεύσεις που αναλάβαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο σας πριν 3 χρόνια. Έναν απολογισμό πλούσιο σε δράσεις, σε αγώνες, σε επιτυχίες.

Την τριετία που πέρασε πρωτοστατήσαμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Γ.Σ.Ε.Ε., οργανώσαμε και στηρίξαμε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σωματείων της περιοχής μας, αναδείξαμε, πήραμε θέση και διεκδικήσαμε λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του ΕΚΡ με την έκδοση του ιστορικού λευκώματος και την οργάνωση εκδηλώσεων. Οργανώσαμε για πρώτη φορά στη Ρόδο το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε.

Στηρίξαμε τα σωματεία του τουρισμού (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ξεναγών, Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων) στον αγώνα τους για υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συντονιστήκαμε και πραγματοποιήσαμε κοινές δράσεις με τις οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των επιστημόνων των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων. Ανοίξαμε το Ε.Κ.Ρ στην κοινωνία και σταθήκαμε δίπλα στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι η κρίση έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία και έχει δυστυχώς μετατραπεί σε ανθρωπιστική. Η υποβάθμιση στην εργασία και την οικονομία είναι καθολική. Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επιλέγει να ζει στη δική της πραγματικότητα. Με πανηγυρισμούς και δηλώσεις επιλέγει να δώσει και πάλι τη δική της ιδανική εικόνα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, κάνοντας παράλληλα «εχθρό» όποιον τολμήσει να της «χαλάσει» τον θρίαμβο. Γιορτάζουν την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», όπως λένε, την ώρα που ετοιμάζουν περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις του αφορολόγητου.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης κινούνται οι πολίτες, που 9 στους 10 θεωρούν ότι η λιτότητα δεν τελείωσε (Metron Analysis/ ΓΣΕΕ/9/2018).

Η Κυβέρνηση εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας εφάρμοσε με ευλάβεια τα μνημόνια που υπέγραψε και τα ενίσχυσε με νέες δεσμεύσεις για πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα:

με πλήρη ισοπέδωση και συλλογική αφωνία,
με εξουδετέρωση των μέσων συλλογικής δράσης των εργαζομένων «γκρεμίζοντας» ό,τι έχει απομείνει από τα κεκτημένα τους.
Η ανεργία, η «διαρροή μυαλών», η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη και την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος με τον νόμο Κατρούγκαλου, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια έχουν σηκώσει ένα φορτίο που δεν τους αναλογεί.

Φωνάζουμε «Φτάνει πια» και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης που έχει επιλέξει ως προνομιακούς συνομιλητές, τους εργοδότες και όχι τα συνδικάτα και την τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση τους, τη ΓΣΕΕ.

Γυρίζει την πλάτη στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Συνομοσπονδίας την ώρα που οι πολίτες σε ποσοστό 83% πιστεύουν ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Όλα αυτά βέβαια μοιάζουν με «ψιλά γράμματα», όταν με τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα φαντασιακά αφηγήματα που σκαρφίζονται, βλέπουν και πάλι τη μια πλευρά των πραγμάτων. Οι δεσμεύσεις για δουλειές και ανάπτυξη μπήκαν στο συρτάρι και στο φως ήρθαν τα νέα μέτρα και η υπερφορολόγηση.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια έχουν σηκώσει ένα τεράστιο φορτίο της κρίσης και συνεχίζουν. Οι διαπιστώσεις είναι σκληρές αλλά αποτυπώνουν την κατάσταση. Μια κατάσταση που δεν αντέχουμε άλλο. Το 67% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά (Metron Analysis/ ΓΣΕΕ/9/2018).

ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα έχει κάνει βουτιά κατά 2,2% (ΕΦΚΑ, 2/2018),
1 στους 4 εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ,
η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μισθών στην ΕΕ (ΣΕΣ, 2018)
παράλληλα παραμένει πρώτη στην Ευρωζώνη σε ποσοστά ανεργίας,
ενώ στους νέους κάτω των 25ετών αυξάνεται (EUROSTAT 8/2018).
Τα επίσημα μεγέθη της ανεργίας δεν αποτυπώνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις part time (παρτ-ταιμ) προσλήψεις που ξεπερνούν το 51% (ΕΡΓΑΝΗ 4/2008) και αποτελούν τη «θηλιά» του αδιεξόδου για χιλιάδες εργαζόμενους που λαμβάνουν μισθό – χαρτζιλίκι.

Στην περιοχή μας σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, 6.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ 12.000 νέοι κάτω από τα 25 δεν καταγράφονται, ούτε σαν άνεργοι, ούτε σαν σπουδαστές, ούτε σαν εργαζόμενοι, που σημαίνει ότι ή είναι θύματα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας ή μένουν σπίτι και συντηρούνται από την οικογένειά τους.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ από την αρχή της κρίσης αντιτάχθηκε σθεναρά στη φιλοσοφία και τη στόχευση των προγραμμάτων προσαρμογής και των μνημονίων. Είχαμε επισημάνει ότι ο συνδυασμός λιτότητας, απορρύθμισης, εργασιακής αβεβαιότητας και οικονομικής ανισότητας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ποιότητα της δημοκρατία μας με άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Η αντίθεσή μας στις ασκούμενες πολιτικές δεν ήταν ρητορική. Εκφράστηκε με κάθε τρόπο καθώς πρωτοστατήσαμε σε μεγάλες κλαδικές και γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια των εργαζομένων, που πλαισιώθηκαν από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Το Ε.Κ.Ρ πρωτοστάτησε σε όλες τις μεγάλες κλαδικές και γενικές απεργίες. Στην περιοχή μας το Ε.Κ.Ρ οργάνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις και πραγματοποίησε μαζικές και ενωτικές συγκεντρώσεις και πορείες. Δόθηκε η δυνατότητα, σε αυτές τις συγκεντρώσεις, να εκφραστούν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και όλα τα Σωματεία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία, που προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, στις 4 του Φλεβάρη 2016 και απεργιακή συγκέντρωση στο Ε.Κ.Ρ, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας σ’ αυτό το νομοσχέδιο, που καταστρέφει συνταξιούχους, μισθωτούς και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς.
Το Ε.Κ.Ρ υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής του συμμετείχε στην 48ωρη Γενική Απεργία, στις 6/5/2016 και 7/5/2016, που προκήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτελεί ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, όσο και στις απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές του αιφνιδιασμού της ελληνικής κοινωνίας, προωθώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ, την Κυριακή, 8 Μαΐου, κατά την οποία είχε επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τονίσαμε ότι η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, ορίστηκαν ως εργάσιμες για τον χώρο του εμπορίου και εκφράσαμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας, αφενός μεν γιατί οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου γιατί λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη 2016, με απεργιακή συγκέντρωση, στο Ε.Κ.Ρ, εναντίον των νέων και παράλογων απαιτήσεων των δανειστών και των επώ­δυνων αποφάσεων της Κυβέρνησης.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Μετά από δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΑΣΔ, με την παρουσία εκπροσώπων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις 22/03/2017, ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός του ακινήτου της «ΡΟΔΙΑ» στο Κορακόνερο, ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου που επίσπευσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για οφειλές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ) προς αυτόν.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου συμμετείχε στην 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τίμησε την ημέρα αυτή με συγκέντρωση και μουσική εκδήλωση, τη Δευτέρα, 1η Μάη 2017, έξω από το Ε.Κ.Ρ.

Συμμετείχαμε στην Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 17 Μαΐου, ενάντια στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλέσαμε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και όλους τους πολίτες της περιοχής μας να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ε.Κ.Ρ. στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων – μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ.

Η Διοίκηση μετά από έκτακτη συνεδρίαση, στις 18/05/2017, παρουσία αντιπροσωπείας των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη απόφασή της Γενικής τους Συνέλευσης για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή τις προγραμματισμένες απολύσεις στην τράπεζα, αποφάσισε να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στην τράπεζα.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ συνεδρίασε, στις 29/05/2017, πάλι με κύριο θέμα την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων στην υπό εκκαθάριση συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει να προκηρύσσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην υπό εκκαθάριση Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Στηρίξαμε την 24ωρη απεργία, που προκήρυξε η ΟΙΥΕ, με τη στήριξη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας & της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στις 16/06/2017.

Αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου Θ. Σταμούλη και του Ταμία Π. Εγγλέζου πήρε μέρος στο μεγάλο εργατικό και κοινωνικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, στις 9/09/2017, στη Θεσσαλονίκη, στις εκδηλώσεις εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαμε στην24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ με απεργιακή συγκέντρωση, στο Ε.Κ.Ρ, στις 14/12/2017, ενάντια στην τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σκοπός της κυβέρνησης, παρόλο που απέσυρε την επίμαχη τροπολογία και μετέθεσε την κατάθεσή της για αργότερα, ήταν να υπηρετήσει τη σκληρή εργοδοσία, επιδεικνύοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις της στο 3ο μνημόνιο.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου συμμετείχε στην 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τίμησε την ημέρα αυτή με συγκέντρωση, έκθεση ζωγραφικής και μουσική εκδήλωση κατά την 1η Μάη 2018, έξω από το Ε.Κ.Ρ. για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου συμμετείχε στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» των κοινωνικών φορέων με 24ωρη Γενική Απεργία, που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 30 Μάη 2018. Καλέσαμε τα Σωματεία Μέλη μας, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», να παλέψουμε για μια άλλη Ελλάδα, ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την υπερφορολόγηση.

Ύστερα από απόφαση της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ, αποτελούμενη από τους συν. Θ. Σταμούλη, Μ. Ροδίτη, Μ. Χαροκόπο, Π. Εγγλέζο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σ. Χατζησάββα μετέβη στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτέμβρη, και έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις και στο μεγάλο εργατικό και κοινωνικό Συλλαλητήριο, που οργάνωσε η ΓΣΕΕ εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαμε στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2018, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ, κάτι που με σαφήνεια αναδεικνύει την αυτόνομη και ακηδεμόνευτη στρατηγική των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έναντι κομματικών, εργοδοτικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων, σχετικά με τα ζητήματα της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 €, της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και όλων των κοινωνικών μέτρων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Καλέσαμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης και τις οργανώσεις που απαρτίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμπορευτούμε απέναντι στις πολιτικές που ισοπεδώνουν κοινωνία και οικονομία.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

H Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 04/03/2016, κατήγγειλε στον Ροδιακό Λαό την εκδικητική και απαράδεκτη στάση της εταιρίας ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε, η οποία συνέχιζε τις απολύσεις προσωπικού αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, που χαρακτήριζαν τις απολύσεις παράνομες και άμεσα ανακλητές.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, στις 6/04/2016, να προχωρήσουν σε εξώδικο εναντίον της εταιρίας, στο οποίο εξουσιοδοτήθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π, καθώς και του Ε.Κ.Ρ, μέσω του Προέδρου του, Σ. Χατζησάββα, να προχωρήσουν σε δικαστική διαμάχη με την εταιρία.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 6/04/2016, αποφάσισε να στηρίξει την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 7/04/16, ενάντια στον νέο σφαγιασμό των συντάξεωνκαι στο τελειωτικό χτύπημα του εναπομείναντος δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Το Ε.Κ.Ρ κάλεσε όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τους φορείς και τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών της Ρόδου να στηρίξουν την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Καλέσαμε τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ρόδου να συμμετάσχουν στον συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ, που οργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, στις 7/04/2016.

Δηλώσαμε, στις 18/04/2016, τη συμπαράστασή μας στους απολυμένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών και καταγγείλαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία, αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, έκλεισε τα περίπου 41 υποκαταστήματα, ανάμεσά τους και της Ρόδου και οι εργαζόμενοι ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το Μάρτη στο Ε.Κ.Ρ, μετά την εμπλοκή που προέκυψε στην λειτουργία της εταιρείας, με κίνδυνο να έμεναν χωρίς δουλειά οι 60 εργαζόμενοί της.

Συμμετείχαμε στην 4ωρη κατάληψη, έξω από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Ν. Δωδ/σου, στις 20/05/2016, στο Μανδράκι, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους Μ. Φραντζή και άλλα μέλη του Δ.Σ., παρόντος και του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββα και μελών της Διοίκησής του Ε.Κ.Ρ ζητώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ που είχαν λήξει, αλλά και την ενίσχυση των γραφείων στην περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, έγινε γνωστό ότι η Διοίκηση προσέλαβε τους 2 από τους 14 απολυμένους, τον ένα στο γραφείο των Λειψών, που ήταν κλειστό και τον άλλο στην Κάλυμνο, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν γινόταν διανομή.
Συμμετείχαμε και στηρίξαμε την κατάληψη από τους εργαζομένους των γραφείων των ΕΛΤΑ, στις 16/06/2016, με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Πειραιώς και Νήσων. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων Μ. Φραντζής υποστήριξε ότι έγιναν πολυδάπανες αποσπάσεις απ’ όλη την Ελλάδα, χωρίς να λύσουν τα τοπικά προβλήματα, καθώς η Διοίκηση των ΕΛΤΑ στα Δωδ/σα προχώρησε στην πρόσληψη 13 ατόμων πλήρους απασχόλησης μέσω ΑΣΕΠ, οκτάμηνης διάρκειας.

Το Ε.Κ.Ρ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ, στις 27/06/2016, οι οποίοι έστειλαν επιστολή σε κάθε αρμόδιο, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, ζητώντας από τη Διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που είχαν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Στην εξώδικη δήλωση – πρόσκληση, σημείωναν μεταξύ άλλων:

– την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΑΗΣ Ρόδου,

– την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Σταθμού,

– τη σταθερότητα του δικτύου Ρόδου και Χάλκης.

Δήλωσαν ότι, εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους, θα προχωρούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής και διάρκειας, από την 1η Ιουλίου 2016.

Στηρίξαμε τον αγώνα του Σωματείου Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΥΑΡ, όταν 182 υπάλληλοι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, στις 21/07/2016, κατά του ΝΠΙΔ αιτούμενοι την αναστολή και ακύρωση της νέας απόφασης για την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι υπάλληλοι ζήτησαν να υποχρεωθεί η ΔΕΥΑΡ να τους καταβάλει τη μισθοδοσία τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την 31η/10/2012, λόγω μη υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Στηρίξαμε την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του Καταστήματος δίπλα στην ΔΟΥ, όπου εκεί δεν γίνονταν συναλλαγές με τον κόσμο. Αφορμή της κινητοποίησης ήταν η υπολειτουργία των γραφείων κυρίως στα μικρά νησιά μετά την απαγόρευση της ανανέωσης των συμβάσεων. Εκεί οι εργαζόμενοι εισέπραξαν απειλές από τη Διοίκηση.

Το Ε.Κ.Ρ, στις 12/10/2016, στην Αθήνα, στάθηκε στο πλευρό των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον αγώνα τους για τη διασφάλιση του ΕΦΑΠΑΞ. Ο Πρόεδρός του Ε.Κ.Ρ., Σ. Χατζησάββας συμμετείχε μαζί με τον Αντιπρόεδρο Θ. Σταμούλη και τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου Αν. Ψαρομπά, στο δυναμικό Συλλαλητήριο και στον αποκλεισμό του Υπουργείου Εργασίας, που οργάνωσε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, για να διαμαρτυρηθεί για την ουσιαστική δήμευση των αποθεματικών του ΕΦΑΠΑΞ των Ξεν/λων και την κατάργηση της 20ετίας στη χορήγησή του. Η συγκέντρωση ήταν μαζική και συμμετείχαν σ’ αυτήν – εκτός από την ΠΟΕΕ-ΥΕ – η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και πολλές άλλες Ομοσπονδίες της χώρας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Πετρόπουλο, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στην περιοχή.

Το Ε.Κ.Ρ στήριξε, όπως και άλλες φορές, τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στο καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους άνοιγμα των καταστημάτων για 8 Κυριακές κάθε έτος. Συμμετείχαμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016, στον κλάδο του εμπορίου,αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων λόγω της περιόδου των προσφορών. Καλέσαμε τέλος τους εργαζόμενους της Ρόδου να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στηρίζοντας τους συναδέλφους μας στο εμπόριο, με την αποχή τους από τις αγορές την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016.
Με πρόσθετες παρεμβάσεις στο δικαστήριο του Ε.Κ.Ρ, της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, υπέρ των απολυμένων συναδέλφων και με τον μάρτυρα των εργαζομένων και εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ. Δ. Καραγεωργόπουλο, στις 30/12/2016, δεκάδες απολυμένοι εργαζόμενοι του Καζίνου Ρόδου επέστρεψαν στην εργασία τους, μετά από προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου, στο οποίο είχαν προσφύγει. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου αναγνώρισε την καταχρηστικότητα των απολύσεων δεκάδων απολυμένων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε συλλογικές δράσεις του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και σε δικαστικές διαδικασίες, που εκκίνησε ομαδικά το επιχειρησιακό σωματείο κατά της επιχείρησης, προς ακύρωση αντεργατικών μέτρων περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Στηρίξαμε την 24ωρη Απεργία της ΠΟΠ – ΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΕ – ΟΤΑ, με απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 22/06/2017, μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για απόλυση των συμβασιούχων, επικαλούμενος την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ στήριξε αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις των Σωματείων του Δήμου Ρόδου και των συμβασιούχων στην Καθαριότητα.

Στηρίξαμε στην24ωρη κλαδική Απεργία, που προκήρυξε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, στις 20/07/2017 και αποφασίσαμε να στηρίξουμε το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου, σχετικά με την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι στον χώρο των ξενοδοχείων της περιοχής οι έλεγχοι είναι συνεχείς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά εργασίας, στην οποία επικρατεί χάος και τονίσαμε ότι το ΣΕΠΕ, που στη Ρόδο είναι καλά στελεχωμένο, θα έπρεπε να κάνει καθημερινούς ελέγχους και όχι να περιμένει κλιμάκια από την Αθήνα.

Το Ε.Κ.Ρ, στις 20/07/2017, ένωσε τις δυνάμεις του με τα σωματεία – μέλη του «ΖΕΥΣ» και ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ για να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ και να μην περάσει η εκποίηση της ΔΕΗ. Τονίσαμε ότι ο αγώνας αυτός αφορά όλη την κοινωνία, αφού το ρεύμα, όπως και το νερό, είναι βασικά κοινωνικά αγαθά και δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.

Στηρίξαμε τον αγώνα της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και των μαθητών των ΕΠΑΛ Ρόδου συμμετέχοντας στην κινητοποίησή τους, στις 5/10/2017, έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κτίριο Εφορίας), ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία καταργούσε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ Ρόδου. Ορισμένες μάλιστα απ’ αυτές αφορούν μαθητές, που βρίσκονται ήδη στην Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμά τους στην ολοκλήρωση των σπουδών τους σε ειδικότητες που είχαν αρχικά επιλέξει.

Στηρίξαμε τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΟΜΕ – ΟΤΕ, που αφορούσε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, στις 30 & 31/10/2017, για την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις σε όλους, διασφάλιση από τις απολύσεις, ενιαίο ωράριο εργασίας κλπ.
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στη δίωρη στάση εργασίας του Συνδικάτου Εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, στις 3 Μάρτη 2018, σε συνεννόηση με το Συνδικάτο και την ΟΣΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν που έγινε την Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018 σε μαθητικό δρομολόγιο. Γονέας μαθήτριας χειροδίκησε προς τον οδηγό του λεωφορείου, γιατί τόλμησε να ζητήσει από την κόρη του το μαθητικό πάσο. Τα περιστατικά αυτά αυξάνονταν επικίνδυνα. Το Συνδικάτο μαζί με την επιχείρηση προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης εναντίον του χειροδικούντος, αλλά και οποιουδήποτε άλλου στο μέλλον θα είχε παρόμοια συμπεριφορά εναντίον εργαζόμενου της επιχείρησης και μέλους του Συνδικάτου.

Στις 16 Μαΐου 2018, παρευρεθήκαμε στην Γενική Συνέλευση των Δασκάλων και δηλώσαμε τη στήριξή μας για τον αγώνα του κλάδου και τη συμμετοχή μας στην απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 30 Μάη 2018.

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε, στις 27 Ιούλη, στην κινητοποίηση των εργαζομένων της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου EUROMEDICA για πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. δήλωσε, με Δελτίο Τύπου, στις 30 Ιούλη 2018, την απόλυτη στήριξή της στους αγώνες του Σωματείου των εργαζομένων.

Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ» για υπογραφή ΣΣΕ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου 2018 και καλέσαμε τους οδηγούς να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Σωματείο. Επίσης, καλέσαμε την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπογράψει ΣΣΕ, που να εξασφαλίζει ικανοποιητικές αποδοχές και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στους οδηγούς, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των μεταφορών των τουριστών και την εργασιακή ειρήνη που έχει ανάγκη η περιοχή. Καλέσαμε τα σωματεία μέλη της δύναμής μας να στηρίξουν τον αγώνα του Σωματείου Οδηγών Λεωφορείων. Σχεδόν το σύνολο των σωματείων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας.

Στις 20 Αυγούστου 2018, στείλαμε επείγουσα καταγγελία στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Αθηνών Π. Κορφιάτη, με κοινοποίηση στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, στη ΓΣΕΕ και στην ΟΣΜΕ, με θέμα την άμεση αποστολή στη Ρόδο κλιμάκιου Ειδικών Επιθεωρητών, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους στα Tουριστικά Γραφεία και στις Επιχειρήσεις της Ρόδου.

Ήμασταν παρόντες, στις 21 Αυγούστου 2018, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στο οποίο συζητήθηκε η αίτηση της εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία Α.Ε.» για την κήρυξη της απεργίας των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων που ξεκίνησε την 18η Αυγούστου 2018 και απειλούνταν να κηρυχτεί ως παράνομη και καταχρηστική. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Σ. Χατζησάββας δήλωσε ότι η απεργία θα συνεχιζόταν, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Εκτός βέβαια αν στο μεταξύ, η εργοδοσία δεχθεί την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μετά από παρεμβάσεις και επιστολές της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, ακολούθησε και η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε), η οποία με επιστολή – καταγγελία της, στις 22 Αυγούστου 2018, προς τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Εισαγγελέα Ρόδου, τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ και τη Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, με θέμα τις παραβιάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.

Στηρίξαμε τον αγώνα του Συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, για τη ρητή εξαίρεση και μη υπαγωγή της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ της ΚΩ στο κατατεθέν νομοσχέδιο, στις 05/09/2018, που αφορούσε θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπών διατάξεων, που θα σήμαινε την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Στις 3 Οκτώβρη, στην Βουλή ψηφίστηκε η εξαίρεση από το νομοσχέδιο που αφορούσε το άνοιγμα των Αστικών Συγκοινωνιών σε Ρόδο και Κω. Στην Βουλή την επιχείρηση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δ. Παρασκευάς και ο Διευθυντής Φ. Καραμανώλης, την ΟΣΜΕ ο Πρόεδρος Θ. Αμπλάς, το Συνδικάτο ο Πρόεδρος Εμμ. Κοντουδάκης και το Ε.Κ.Ρ ο Ταμίας Π. Εγγλέζος.

Ο Πρόεδρος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, στις 24 Οκτωβρίου 2018, μετέφερε τη θέση του Ε.Κ.Ρ ότι είναι αντίθετο στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων των Δήμων, όταν αυτές αφορούν βασικά κοινωνικά αγαθά, που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και των κτιρίων που είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου μας. Είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας και το προηγούμενο διάστημα τόσο στην ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας του Δήμου, της παραχώρησης της λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά σε ιδιώτες, στην ιδιωτικοποίηση του ΡΟΔΑ, όσο και στην παραχώρηση του ΑΚΤΑΙΟΝ σε ιδιώτες. Συνεπείς σε αυτή τη θέση μας διαφωνήσαμε κάθετα σε οποιαδήποτε απόφαση που θα παραχωρεί την εκμετάλλευση της Νέας Αγοράς σε ιδιώτες. Ψηφίσαμε «όχι» σε οποιαδήποτε απόφαση για παραχώρηση σε ιδιώτη της εκμετάλλευσης της Νέας Αγοράς.

Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, στις 16/11/2018, μπροστά στο Δημαρχείο, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για την παράταση λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ., καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, πραγματοποίησε πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και παραστάσεις σε υπουργεία, φορείς, υπηρεσίες κλπ, των οποίων η αρμοδιότητα ήταν η διασφάλιση των εργαζομένων τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά, ή σε άλλες περιοχές της χώρας (πχ Κρήτη, Σύρος, κ.α). Πραγματοποιήσαμε μέσω των στελεχών μας δεκάδες παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου, για την επίλυση εργατικών διαφορών. Είχαμε διαρκή επικοινωνία με νομικούς συμβούλους τοπικά και σε κεντρικό επίπεδο, μέσω της ΓΣΕΕ για τον ίδιο λόγο.

Με ανακοίνωσή μας, στις 8/01/2016, εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν αποτελούσαν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», που θα έσωζε την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων, με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα έβγαιναν στη σύνταξη από 1/1/2016.

Στην Αθήνα βρέθηκαν, στις 15/01/2016, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ., Σ. Χατζησάββας, ο Αντιπρόεδρος Θ. Σταμούλης και ο Γεν. Γραμματέας Ν. Τριπολίτης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Σούκο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής (απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι της EUROMEDICA, απολύσεις στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου κλπ. ).

Εκ μέρους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ ο Πρόεδρος Σ. Χατζησάββας συμμετείχε στην Πανελλαδική Διακλαδική Συνάντηση για την αδήλωτη εργασία, που πραγματοποιήθηκε στις 14/4/2016, στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.Στη συνάντηση συμμετείχαν Πρόεδροι από 12 Εργατικά Κέντρα και 26 Ομοσπονδίες απ’ όλη τη χώρα. Παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ενώ κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Γ. Αργείτης και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην Ελλάδα Κ. Παπαδάκης. Συζητήθηκαν τα θέματα της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, καθώς στόχος της συνάντησης ήταν η σύνταξη μίας «διαγνωστικής έκθεσης» για τον τρόπο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, τις διαδεδομένες μορφές αδήλωτης ή μερικής αδήλωτης εργασίας, τα βασικά αίτια – εμπόδια, τη βελτίωση – αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών κ.α.

Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στους απολυμένους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», στις 18/04/2016, και καταγγείλαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, έκλεισε περίπου 41 υποκαταστήματα, ανάμεσά τους και της Ρόδου, ενώ οι εργαζόμενοι ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ έδωσε το «παρών» στο 18ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με θέμα την παράνομη μετανάστευση, στις 13-14/05/2016, στο GRAND HOTEL. Το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος, του προσφυγικού, σηκώνουν στις πλάτες τους οι Έλληνες λιμενικοί, φθάνοντας τις περισσότερες φορές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση είναι δραματικές.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ έδωσε το «παρών» στην συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, στις 18/05/2016, με αφορμή την υποστελέχωση των γραφείων τους, που είχε ως αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά της Δωδ/σου. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ δήλωσε αρωγός στον αγώνα τους για τη συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Στις 30/05/2016 με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ αποδεχθήκαμε το αίτημα εγγραφής στη δύναμη του Ε.Κ.Ρ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ Α.Ε «ΖΕΥΣ».

Στείλαμε επιστολή, στις 21/06/2016, στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. Παναγιωτάκη, με κοινοποίηση στον Γενικό Δ/ντή Παραγωγής, Κοπανάκη, στον Δ/ντή ΔΕΘ, Παναγιάρη, στον Δ/ντή ΑΗΣ Ρόδου, Μπαρδακά, στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας ΑΗΣ Ρόδου και στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε «ΖΕΥΣ» τονίζοντας ότι στηρίζουμε απόλυτα τις θέσεις του Σωματείου.

Με ανακοίνωσή μας, στις 29/06/2016, τονίσαμε ότι δεν θα γινόταν καμία θυσία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σ/Μ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (ανάμεσά στους οποίους βρίσκονταν και πάρα πολλοί εργαζόμενοι στα καταστήματα της εταιρίας στη Ρόδο), καθώς η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα. Τονίσαμε ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο πλήρωσαν με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας της με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων και μαζικές απολύσεις.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και ο Ταμίας Π. Εγγλέζος παρευρέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ρόδου, στηρίζοντας το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, όπου συζητήθηκαν, στις 04/07/2016, δύο από τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλαν 18 απολυθέντες υπάλληλοι, κατά της Καζίνο Ρόδου ΑΕ, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση της εργασιακής τους σχέσης. Υπέρ των απολυθέντων υπαλλήλων ασκήθηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις από την ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών και το Ε.Κ.Ρ. Οι Γ. Φρατζολάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Καζίνο Ρόδου και μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Δ. Καραγεωργόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ήταν προσχηματικοί οι λόγοι περί οικονομικής αδυναμίας που προέβαλλε η επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις έγιναν για λόγους αντεκδίκησης, επειδή τον Μάιο του 2015 οι απολυθέντες συμμετείχαν σε απεργιακή κινητοποίηση, που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου.

Μετά από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και παραστάσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες αφίχθη κλιμάκιο τεσσάρων (4) Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις 05/07/2016, από την Αθήνα και πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου. Συνοδεία του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ. Σ. Χατζησάββα και του Προέδρου του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου Θ. Σταμούλη, οι Επιθεωρητές ξεκίνησαν επισκέψεις στα ξενοδοχεία της δυτικής πλευράς του νησιού.

Ο Γεν. Γραμματέας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου Ν. Τριπολίτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, στις 11/07/2016, στην Αθήνα. Συζήτησε με τον Υπουργό τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου των οικοδόμων, καθώς και μια σειρά από αιτήματα των εργαζόμενων της περιοχής. Σε δηλώσεις του, ο Ν. Τριπολίτης επεσήμανε πρωτίστως την πρωτοφανή πτώση που σημειώνεται στην οικοδομή, η οποία συμπαρασύρει πάρα πολλά συναφή επαγγέλματα.

Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, στις 14/07/2016, με το χρόνιο αίτημα σύστασης Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο, θέση την οποία ανέπτυξε και ο Γεν. Γραμματέας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Ν. Τριπολίτης, στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, στις 11/07/2016, στην Αθήνα.

Στηρίξαμε με το Σωματείο Ξεν/λων τη δυναμική κινητοποίηση και την κατάληψη από τους απλήρωτους εργαζόμενους σε ξενοδοχείο της Ρόδου, στις 26/07/2016, στο Φαληράκι. Στους εργαζόμενους οφείλονταν μισθοί δύο μηνών! Τελικά, μετά από παρέμβαση του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου ο ιδιοκτήτης άρχισε να καταβάλλει σταδιακά κάποια ποσά.

Ένα πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ικανοποιήθηκε μετά από προσπάθειες πολλών ετών, καθώς, στις 26/07/2016, ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Ν. Τριπολίτης ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στο νησί άμεσα, Τοπική Διεύθυνση με Τεχνικούς Επιθεωρητές. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ερχόταν στη Ρόδο ο Ειδικός Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά-Νοτίου Αιγαίου (ΚΕΠΕΚ), ο οποίος θα ανελάμβανε την εκπαίδευση των πέντε υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και ο Προϊστάμενος, οι οποίοι θα στελέχωναν τη νέα Διεύθυνση.

Ελεγκτές του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ρ και το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου συνεχίσαμε, στις 28/07/2016, με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους, «χτενίζοντας» κυριολεκτικά τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου. Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, όταν αφίχθησαν στην Ρόδο τέσσερις (4) ειδικοί Επιθεωρητές από την Αθήνα, οι οποίοι μαζί με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββα και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου Θ. Σταμούλη, ξεκίνησαν επισκέψεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα του νησιού.

Μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από Ελεγκτές του ΣΕΠΕ, μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου Ξεν/λων, πραγματοποίησαν νέους ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις 9/08/2016. Στηρίξαμε το Σωματείο Ξεν/λων στον αγώνα του να ακυρώσει την τελευταία Ένωση Προσώπων, που λειτουργούσε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Νότιας Ρόδου, προσπάθεια η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Ακυρώθηκε η Ένωση Προσώπων και στο ξενοδοχείο εφαρμόστηκε η Σ.Σ.Ε του Σωματείου.

Στις 27/09/2016, το Ε.Κ.Ρ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σκόπευε να εντάξει στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να λάβει την «υποδόση» των δανειστών. Με τη γνωστή διαδικασία fast track προχώρησε στην ψήφιση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιελάμβανε και την εκχώρηση μιας σειράς από ΔΕΚΟ στο Νέο Υπερταμείο. Στις ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ), το Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 5/10/2016, κατήγγειλε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ του νομού μας. Σε μια εποχή, που οι εργαζόμενοι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ θα οδηγούσε τους νέους στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση, βάζοντας έτσι ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και Ν. Τριπολίτης, ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την λειτουργία στη Ρόδο Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας, από τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, στις 03/11/2016, στην Περιφέρεια. Ζητήσαμε από τον Γ. Χατζημάρκο την παραχώρηση γραφείων στο κτίριο των υπηρεσιών της ΠΝΑΙ στον Ζέφυρο, προκειμένου να στεγαστεί το Τμήμα, το οποίο θα ήταν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, με στόχο την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και την μείωση των εργατικών ατυχημάτων, με ρόλο ελεγκτικό και συμβουλευτικό.
Στηρίξαμε με την παρουσία μας και εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για τους 18 απολυθέντες υπαλλήλους του ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, οι οποίοι δικαιώθηκαν με απόφαση που εξέδωσε, στις 31/11/2016, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, καθώς έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Συνεδρίασε η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 10/01/2017. Ενημερώθηκαν τα μέλη της Διοίκησης για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι της περιοχής, ιδιαίτερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στους οποίους υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ Ρόδου. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του μέλους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Προέδρου του Σωματείου της ΔΕΥΑΡ, Ελ. Καρανικόλα, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την δικαστική επιτυχία του Σωματείου, καθώς κατάφερε να πάρουν οι εργαζόμενοι επιστροφές περικοπών ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παρόλο που είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο Ε.Κ.Ρ από το Υπουργείο Εργασίας ότι πρόκειται να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για σύσταση Τοπικής Διεύθυνσης με Τεχνικούς Επιθεωρητές, οι διαδικασίες έχουν παγώσει και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το εγχείρημα, που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Μάλιστα, είχε προηγηθεί σειρά επαφών με τον Ειδικό Γραμματέα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά-Νοτίου Αιγαίου. Το Ε.Κ.Ρ είχε εξασφαλίσει σε συνεννόηση με την Περιφερειάρχη χώρο για τη στέγαση της υπηρεσίας, καθώς και μηχανικούς για μετάταξη από άλλες υπηρεσίες.

Το E.K.Ρ χαιρέτησε, στις 17/01/2017, την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του συνεχιζόμενου αγώνα τους ενάντια στη γενικευμένη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Το ΣτΕ, με την απόφασή του, βάζει φραγμό στη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Συνάντηση με την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχε την Πέμπτη, στις 26-1-2017, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας. Στη συνάντηση συμμετείχε και το στέλεχος του Ε.Κ.Ρ Ηλίας Μπούκλας. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ έθεσε στην Υπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής και ζήτησε την παρέμβασή της για τη λύση τους. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Υπουργό να νομοθετήσει άμεσα την υποχρεωτικότητα και την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, που συνάπτουν ενώσεις προσώπων στα ξενοδοχεία. Ζήτησε επίσης την άμεση αλλαγή του καθεστώτος που έχει σχέση με τους μαθητές – σπουδαστές, που μετακινούνται κατά χιλιάδες χωρίς κανέναν έλεγχο από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης προς τα ξενοδοχεία. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον νέο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιο Ηλιόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της Ρόδου, την οποία χαρακτήρισε «ζούγκλα». Τον ενημέρωσε για την αύξηση που παρατηρείται στα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή και του ζήτησε να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευση για τη σύσταση Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο. Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινός προγραμματισμός ΣΕΠΕ και Ε.Κ.Ρ για τη μετακίνηση ειδικών κλιμακίων Τεχνικών και Κοινωνικών Επιθεωρητών από την Αθήνα για την πραγματοποίηση ελέγχων.

Συζητήθηκαν, στις 20/02/2017, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου δύο αγωγές που άσκησαν υπάλληλοι της Καζίνο Ρόδου ΑΕ κατά της επιχείρησης προκειμένου να ρυθμιστεί η κατάσταση της εργασιακής τους σχέσης. Υπέρ των απολυθέντων υπαλλήλων ασκήθηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις από την ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Παρευρεθήκαμε στη Γ.Σ της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, στις 22/02/2017, στηρίζοντας το Σωματείο.

Εστάλη από τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 2/03/2017, για τη λαίλαπα της ανεργίας που δημιουργεί ολοένα και αυξανόμενο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Συμμετείχαμε στη συνάντηση με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Αεροδρομίου και τον Πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ Βασίλη Αλεβιζόπουλο, στις 16/03/2017, στο Ε.Κ.Ρ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ που ευχαρίστησε τον κ.Αλεβιζόπουλο για τον αγώνα που δίνει και για λογαριασμό της Ρόδου.

Συναντηθήκαμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, στις 19/03/2017, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο και εκπροσώπους των εργατικών και εργοδοτικών σωματείων της Δωδεκανήσου. Παραχωρήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου, στις 22/03/2017, με το υπό ίδρυση Σωματείο Εργαζομένων στις Τεχνικές Εταιρίες και το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Τεχνικές Εταιρίες και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, κ. Ανδρέα Στοϊμενίδη. Τονίσαμε ότι τα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας ειδικά στον τεχνικό κλάδο θεωρούνται πολύ σημαντικά.

Ύστερα από πολλές συναντήσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων και της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων επιτεύχθηκε τελικά η υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), στις 28/03/2017.Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα σημαντική στις διαπραγματεύσεις στάθηκε η συμβολή τόσο του προέδρου του ΕΚΡ κ. Χατζησάββα όσο και της ΓΣΣΕ. Η νέα τοπική ΣΣΕ έχει ισχύ για τα έτη 2017-2019. Διατηρεί τους βασικούς μισθούς, όπως είχαν το έτος 2016, καθώς και όλα τα θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ προβλέπει και την αύξηση κατά 1,8% του εποχικού επιδόματος για το έτος 2017 και επιπλέον 1% στο εποχικό επίδομα για το 2018. Συνεπώς, η συνολική αύξηση του εποχικού επιδόματος φτάνει το ποσοστό του 2,8%.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, στις 11/07/17, έξω από το κτήριό της, ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα το Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλαδή αναστολή της απόφασης για τις απολύσεις και πλήρη απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τις συστημικές τράπεζες, πρακτική που ακολουθήθηκε για τους εργαζόμενους άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.

Η Διοίκηση ανέδειξε με ανακοίνωσή της στις 20 Ιούλη το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την υδροδότηση του νησιού. Κατήγγειλε την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την απόφασή της να παραχωρήσει την καθημερινή διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά σε ιδιωτική εταιρεία.

Συνεδρίασε, στις 10/04/2017, η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ και ασχολήθηκε με διάφορα θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής:
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΔΕΗ

Ύστερα από τις εισηγήσεις των συναδέλφων Μιχάλη Χαροκόπου και Ηλία Μπούκλα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία.

Παρουσία δεκάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που κατέκλυσαν τον κεντρικό προθάλαμο του δικαστικού μεγάρου της Ρόδου συζητήθηκε, στις 21/04/2017, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, το αίτημα ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Ιαλυσό κατά εταιρείας, που εδρεύει στην Αυστρία, που φέρεται ως ιδιοκτήτρια, για την επαναλειτουργία της σε καθεστώς μεσεγγύησης.

Στείλαμε επιστολή, στις 04/05/2017, προς τον Πρόεδρο της AEGEAN κ. Θ. Βασιλάκη, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Δωδ/σου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον Δήμαρχο Ρόδου, με θέμα τη διακοπή των απευθείας αεροπορικών δρομολογίων της AEGEAN, που ενώνουν την Ρόδο με την Κρήτη (ΡΟΔΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΟΔΟΣ).

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στη συνεδρίασή της, τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017, συζήτησε το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των Δήμων. Το θέμα εισηγήθηκε ο Γιάννης Ντελλάκης, Αν. Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος της Ένωσης Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στο Δήμο & τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ρόδου. Στην εισήγησή του ο συνάδελφος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν και στον Δήμο Ρόδου περίπου 140 συμβασιούχοι, οι οποίοι κινδυνεύουν, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ, συστήθηκε η Επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα για την έγκριση των κανονισμών εργασίας και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, έναν των εργοδοτών και έναν του ΣΕΠΕ. Η Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση στα γραφεία του ΣΕΠΕ Ρόδου ενέκρινε τον Κανονισμό Εργασίας της ΔΕΥΑΡ που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη Διοίκηση και στο Σωματείο. Ο κανονισμός αυτός περιγράφει με σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Στις 15/05/2017, συμμετείχαμε σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πανελλαδική απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 17/5/2017. Στη συνέντευξη τύπου πήραν μέρος εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ), του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, του Οικονομικού Επιμελητήριου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ), της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης, εξέφρασε για άλλη μια φορά, στις 29/05/17, την στήριξη προς το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, το οποίο εκείνη την περίοδο δεχόταν αναίτια επίθεση από παρατάξεις και επιχειρησιακά Σωματεία, και δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή της για την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε το Σωματείο, αφού αυτή διασφαλίζει πλήρως όλα τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνοντας τους μάλιστα και αυξήσεις σε μία δύσκολη περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθηκε στη σύσκεψη με την Υπουργό Τουρισμού, κ. Κουντουρά, στην Περιφέρεια, στις 17/06/2017, και με παρέμβασή του ανέδειξε τα θέματα των εποχικά εργαζομένων.

Με απόφαση της Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποίησε συναντήσεις, στις 27/06/2017, με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλο, με επιστημονικά στελέχη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ και με τη Διοίκηση της ΠΟΕΕΥΤΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ Ρόδου.

Παραχωρήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδ/λων Ρόδου Θ. Σταμούλη, στις 6/07/2017. Καταγγείλαμε το «χάος» που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις και αναφερθήκαμε στα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στη Ρόδο. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις 20 Ιουλίου.

Καταδικάσαμε, στις 6/09/2017, το περιστατικό ξυλοδαρμού και την επίθεση που δέχθηκε εν ώρα εργασίας οδηγός τουριστικού λεωφορείου και μέλος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου από εξαγριωμένη ομάδα ατόμων, οι οποίοι δήλωσαν μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου. Ο άτυχος συνάδελφος οδηγήθηκε με πολλαπλά τραύματα στο Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο. Καλέσαμε τη Διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου να καταδικάσει το γεγονός. Τονίσαμε ότι το Ε.Κ.Ρ δίνει καθημερινά μάχες για να παταχθεί η μαύρη, παράνομη και ανασφάλιστη εργασία με νόμιμα μέσα και δίχως αυτοδικίες.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδ/λων Ρόδου βρέθηκαν στην Αθήνα και έδωσαν το παρών στην κατάληψη που πραγματοποίησε, στις 27/09/2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, έξω από το Υπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ Ρόδου, στις 2/10/2017.
Συνυπογράψαμε με το Σωματείο Ξενοδ/λων Ρόδου κοινή επιστολή, στις 11/10/2017, προς τον Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη, με κοινοποίηση στην Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, με θέμα: «Προβλήματα Εργαζομένων που παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω μη υποβολής ΑΠΔ από εργοδότες με οφειλές στο ΙΚΑ». Ζητήσαμε από τον Διοικητή να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα για να σταματήσει η ομηρία όσων εργαζομένων απασχολήθηκαν σε ξενοδοχεία που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, οι οποίοι παραμένουν ανασφάλιστοι και δεν έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Για το ίδιο θέμα η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 12/10/2017, έδωσε συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτό το θέμα και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να δώσουν άμεση λύση. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε επιπλέον στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν πέρσι στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας λόγω του συστήματος, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού στον ΟΑΕΔ Ρόδου – ενώ στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου δεν σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά – με αποτέλεσμα να περιμένουν οι εργαζόμενοι πολλούς μήνες. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το ΕΚΡ ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες και προειδοποίησε έγκαιρα τον ΟΑΕΔ να πάρει όλα τα μέτρα για να μην συμβεί το ίδιο και την φετινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Ξεναγών, στις 15/10/2017.

Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου, στις 3/11/2017, παρουσία του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, στις 09/11/2017. Τον ενημέρωσε για τους εργαζόμενους που παραμένουν ανασφάλιστοι από το ΙΚΑ, και του ζήτησε να κάνει παρέμβαση στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ για να λυθεί αυτό το θέμα.

Επίσης, ζήτησε τη συνδρομή της ΓΣΕΕ για έκδοση βιβλίου – Λευκώματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Κ.Ρ και την χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης του αρχείου του Ε.Κ.Ρ. Η απάντηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ στα παραπάνω αιτήματα ήταν καταφατική.

Το Ε.Κ.Ρ με ανακοίνωσή του, στις 17/11/2017, απέδωσε φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τονίσαμε ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα δυσβάστακτα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, οι άνεργοι και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται και οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας. Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και απαιτητά.

Εκφράσαμε, στις 30/11/2017, την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, μέσα από τον Προϋπολογισμό του 2018. Απαιτήσαμε να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α, αλλά αντίθετα να επεκταθούν σε όλα τα νησιά. Δηλώσαμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνδικάτων, των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων των νησιών ενάντια στην κατάργησή τους.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Καταγγείλαμε, στις 9 Ιανουαρίου 2018, την κυβέρνηση, που συνέχιζε υπάκουα να υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις της ΤΡΟΪΚΑ και των Δανειστών και έφερνε για ψήφιση στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με νέα σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία. Εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι σε μια εποχή, που η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι καθημερινό φαινόμενο και οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα καθεστώς πρωτοφανούς ανασφάλειας, η κυβέρνηση αφαιρεί το τελευταίο όπλο άμυνάς τους, το οποίο είναι η απεργία. Με τη ρύθμιση που προωθείται, το 99% των απεργιών θα κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά αθετεί τις υποσχέσεις της και στηρίζει πολιτικές, που οδηγούν σε φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς ωράριο, απλήρωτους, με κακές συνθήκες εργασίας και με περιορισμένο δικαίωμα στην απεργία. Μαζί με την επαναφορά της τροπολογίας για την απεργία, φέρνουν επίσης για ψήφιση και την αλλαγή του Νόμου Κατσέλη, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι πλειστηριασμοί να γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και για την πρώτη κατοικία των φτωχών, λαϊκών οικογενειών. Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα αυτό το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο. Καλέσαμε επίσης τους Βουλευτές να το καταψηφίσουν και να προστατεύσουν τα βασικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καλέσαμε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς το Ε.Κ.Ρ θα πάρει μέρος σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα προκηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε μετά τη συνεδρίαση του ΓΕΝΙΚΟΥ της ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΥΤΕ) με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στις 22/01/2018, για τα καυτά ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση στον χώρο Επισιτισμού-Τουρισμού. Κεντρικό θέμα ήταν τα προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα, με την Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ανοίξουν Σχολές Μετεκπαίδευσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα κατά την χειμερινή περίοδο (μετά τον Νοέμβριο). Μία από τις Σχολές θα λειτουργήσει και στη Ρόδο για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία συζητήθηκε και επικυρώθηκε και στην τοποθέτηση της Υπουργού στην Βουλή, την ίδια ημέρα, αμέσως μετά την σύσκεψη. Επίσης συζητήθηκε και το σοβαρό ζήτημα της Μαθητείας, το οποίο έχει θίξει επανειλημμένως το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Στην σύσκεψη που έγινε παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού και υπεύθυνη για τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης Ε. Κουρνέτα, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σ. Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Ε.Κ Ηρακλείου Σ. Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Ε.Κ Λασιθίου Εμμ. Πεπόνης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ Χανίων Ι. Μανωλικάκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ Ν. Κοκολάκης και Γ. Χoτζόγλου αντίστοιχα.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας συναντήθηκε επίσης, στις 23/01/2018, με τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΔ Εμμανουήλ Κοντοπάνο και με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού, θέτοντας για άλλη μία φορά το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ Ρόδου, με την καθυστέρηση των πληρωμών των εποχικών εργαζομένων στην περιοχή. Συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι επίλυσης του προβλήματος και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ επανέλαβε στον ΟΑΕΔ την πρόταση του Ε.Κ.Ρ να βοηθήσει πρακτικά με την ουσιαστική συμβολή και του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου στο να λυθεί το ζήτημα.

Καταγγείλαμε για άλλη μία φορά, στις 27 Ιανουαρίου 2018, τη σπατάλη που γίνεται από το ΙΚΑ Ρόδου με την ενοικίαση του κτιρίου. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανακοίνωσε την απόφαση της, να ενοικιάσει για τα επόμενα 9 χρόνια(!) κτίρια συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ στη Ρόδο για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του! Το κόστος για το χρονικό αυτό διάστημα, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ! Με επίσης μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα ασφαλιστικά ταμεία στη Ρόδο, υπολογίζεται ότι έχουν υποχρεωθεί να καταβάλλουν ιλιγγιώδη ποσά που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 25 χρόνια! Τι σημαίνει αυτό πιο απλά; Ότι όχι ένα, αλλά τρία υπερσύγχρονα κτίρια ιδιόκτητα θα έπρεπε σήμερα να έχει η Ρόδος, που θα εξυπηρετούσαν τις χιλιάδες ασφαλισμένους του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας μας. Απαιτήσαμε να υπάρξουν δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία σε βάρος της κοινωνίας και για το πότε οι χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της Ρόδου, θα αποκτήσουν ένα νέο, σύγχρονο και εξυπηρετικό κτίριο. Η υπομονή των χιλιάδων ασφαλισμένων του νησιού μας, έχει πλέον εξαντληθεί .

Ζητήσαμε, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας με τον Διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή Μιχάλη Μπαρδακά, στις 13/02/2017, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ Α.Ε και να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των 75 εργαζομένων στο νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο. Η συνάντηση αυτή έγινε έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου των Εργαζομένων ΔΕΗ ΑΕ «ΖΕΥΣ». Κύριο θέμα ήταν η πορεία της αποπεράτωσης και λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και βέβαια η στελέχωσή του με το απαιτούμενο ντόπιο προσωπικό, όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση της ΔΕΗ. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Σωματείου Μ. Χαροκόπος, ο Αντιπρόεδρος Α. Στεργάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Π. Μπαλής, ο Ταμίας Εμμ. Πελεκάνος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Φ. Παπαπαϊωάννου. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδου, επανέλαβε την στήριξή του στη θέση του Σωματείου της ΔΕΗ «ΖΕΥΣ», για την στελέχωση του εργοστασίου με 75 άτομα, με κριτήρια που θα πληρούν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Διοίκηση, ότι δηλαδή τα άτομα αυτά θα είναι κυρίως κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, ως ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος από τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου δεν επρόκειτο να δεχθεί ούτε μετακινήσεις προσωπικού, ούτε αποσπάσεις εκτός έδρας, οι οποίες θα ήταν κοστοβόρες. Κάλεσε δε τους αρμόδιους της ΔΕΗ να προκηρύξουν αμέσως τις θέσεις εργασίας. Το Ε.Κ. Ρόδου ζήτησε από το ΑΣΕΠ να επισπεύσει τις διαδικασίες τοποθέτησης των 22 ατόμων από διαγωνισμό που έγινε παλαιότερα και ο οποίος έχει «παγώσει». Παράλληλα το Ε.Κ.Ρ και το Σωματείο της ΔΕΗ «ΖΕΥΣ» ανέλαβαν από κοινού και άλλες πρωτοβουλίες ζητώντας συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου Φ. Χατζηδιάκο και τους Βουλευτές του Νομού μας. Αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Δ. Γάκη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κο Παναγιωτάκη, και του ζήτησε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο με μόνιμο και ντόπιο προσωπικό.

Με επιστολή μας στο ΣΕΠΕ ΡΟΔΟΥ, στις 1 Μαρτίου 2018, ζητήσαμε τον Επιθεωρητή Εργασίας Γ. Στάθη να μας χορηγηθούν αντίγραφα των Δελτίων Εργατικών Διαφορών, που αφορούσαν τη διένεξη των εργαζομένων της EUROMEDICA A.E, για να χρησιμοποιηθούν από το Ε.Κ.Ρ στη στήριξή τους.

Στις 02/03/2018 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε οδηγός λεωφορείου του ΡΟΔΑ από πολίτη σε ώρα εργασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μόνο. Επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες επιθέσεων πολιτών σε βάρος εργαζομένων, που απλά έκαναν τη δουλειά τους. Θυμίζουμε το περιστατικό με οδηγό τουριστικού λεωφορείου, εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΡ, κλπ. Στηρίξαμε την απόφαση του συνδικάτου για προκήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το παραπάνω περιστατικό.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και αντιπροσωπία του Σωματείου της ΔΕΗ Α.Ε. ΖΕΥΣ, που αποτελείτο από τον Πρόεδρο Μ. Χαροκόπο, τον Αντιπρόεδρο Α. Στεργάκη, τον Γενικό Γραμματέα Γ. Χατζηαντωνίου και τον ταμία Εμμ. Πελεκάνο συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς Ν. Ζαννετάκη, στις 08 Μάρτη 2018, στο γραφείο της Κοινότητας. Τον ενημέρωσαν για τις ενέργειές τους στο να στελεχωθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο με ντόπιο προσωπικό, ως ελάχιστο ανταποδοτικό έργο στην τοπική κοινωνία, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ τις δεσμεύσεις της. Ο Ν. Ζαννετάκης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ, αλλά και το σωματείο της ΔΕΗ Α.Ε. ΖΕΥΣ, για την πρωτοβουλία τους αυτή και απαίτησε το σύνολο του προσωπικού του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο να προέρχεται από ανθρώπους της περιοχής, όπως έχει ήδη δεσμευτεί η Διοίκηση της ΔΕΗ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου κατήγγειλε με Δελτίο Τύπου, στις 23 Μαρτίου 2018, την κυβέρνηση που κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία που χειροτερεύει τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία αυτή, από 1ης Μαρτίου 2019, οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν 75 ημέρες ασφάλισης για να ανανεώσουν το βιβλιάριο τους αντί για 50. Αντίστοιχα για τους μη μισθωτούς αύξησε τους δύο μήνες ασφάλισης σε τρεις.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση, στις 29 Μάρτη 2018, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα που αφορούν το Σωματείο ΖΕΥΣ των εργαζομένων στη ΔΕΗ και σημαντικά εργασιακά ζητήματα. Η συνάντηση περιελάμβανε δυο φάσεις, αρχικά με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Ι. Φλεβάρη και του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς του Σωματείου Ζευς ο Πρόεδρος Μ. Χαροκόπος, ο Αντιπρόεδρος Α. Στεργάκης και ο Ταμίας Β. Πελεκάνος. Παρών ήταν επίσης και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σ. Χατζησάββας, ο οποίος έθεσε και γενικότερα θέματα που αφορούν το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Στη συνέχεια, η συνάντηση συνεχίστηκε με καταγραφή των θεμάτων για τα οποία απαιτείται συντονισμός με την Περιφέρεια, με τους δυο Αντιπεριφερειάρχες. Στην συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη τέθηκε επίσης το θέμα της λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, που υπολογίζεται να ξεκινήσει το ενεργειακό του έργο τον Μάιο του 2018 καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας που προβλέπονται για την λειτουργία του εργοστασίου με προσλήψεις εργαζομένων από την περιοχή εγκατάστασης του νέου εργοστασίου στην Κατταβιά και τη Νότια Ρόδο, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της εταιρίας.

Συνεδρίασε, στις 13 Απρίλη 2018, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Κ.Ρ με διευρυμένη σύνθεση και συζήτησε τη στάση του, ενόψει του επικείμενου αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου που θα γινόταν στη Ρόδο με την παρουσία του πρωθυπουργού και αποφάσισε τα παρακάτω:
Σε μια εποχή που οι αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς, μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, καταργούν το δικαίωμα στην απεργία, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, εκποιούν τη ΔΕΗ και τις συγκοινωνίες, είναι αδιανόητο να οργανώνει επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες για να καλύψει τις ευθύνες της και να θολώσει τα νερά. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν είχε απαντήσει ακόμα στο κοινό υπόμνημα που του απηύθυναν τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Ρόδου και της Κρήτης, με το οποίο ζητούσαμε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό. Ακόμα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τον διαχρονικό εμπαιγμό χιλιάδων κατοίκων της Ρόδου στο ζήτημα του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ και της διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια που ενοικιάζονται ως ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που οι διοικήσεις των ταμείων και τα υπουργεία, μετατρέπουν τις συντάξεις σε πενιχρό χαρτζιλίκι.

Αντί για απαντήσεις στα διαχρονικά αιτήματά μας, εισπράξαμε για την περιοχή μας :

Αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ.
Ξεπούλημα του αεροδρομίου της Ρόδου.
Μετατροπή του Νοσοκομείου μας ουσιαστικά σε κέντρο υγείας και παράρτημα των Νοσοκομείων της Κρήτης.
Δήμευση του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Επιδόματα ανεργίας – πείνας για τους εποχιακά εργαζόμενους.
Εργασιακές σχέσεις ζούγκλας στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Κατάργηση του ΕΚΑΣ και παραπέρα μείωση των συντάξεων.
Αύξηση της ανεργίας των νέων που κατά χιλιάδες μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Με αυτές τις συνθήκες, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Κ.Ρ, ομόφωνα αποφάσισε να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της τις διαδικασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου και να μην παρευρεθεί στις εργασίες του.

Πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ, στις 16 Μαΐου 2018, σύσκεψη των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής μας με σκοπό τον συντονισμό της δράσης και τη συγκρότηση και στη Ρόδο της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», με βάση τις αποφάσεις που πήραν τα κεντρικά όργανα των φορέων τους. Συμφωνήθηκε όλοι οι φορείς, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, να συμμετέχουν στην ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, που θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά στις 30 Μάη 2018. Στη σύσκεψη πήραν μέρος: ο Πρόεδρος του ΕΚΡ Σάββας Χατζησάββας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, Νίκος Παπασταματίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Γιάννης Γλυνός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νικόλαος Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΙΦΔΧ «Ο Κολοσσός», Κωνσταντίνος Στυλιανού, ο Γεν. Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κωνσταντίνος Σπανός, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Γλεντής, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κωνσταντίνος Μουτσάκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του ΕΚΡ: Νίκος Τριπολίτης, Μιχάλης Χαροκόπους, Μιχάλης Ροδίτης και Ηλίας Μπούκλας.
Απ’ όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η αναγκαιότητα να συγκροτηθεί και στη Ρόδο η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», με στόχο τη συνεργασία και την κοινή δράση για την προώθηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αλλά και οι κλάδοι που ο κάθε φορέας εκπροσωπεί.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και αντιπροσωπείας του Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, στις 01/06/2018. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Νικόλαος Ρεσβάνης ενημέρωσε το Προεδρείο του Ε.Κ.Ρ σχετικά με την ανάγκη για άμεση ανανέωση της διάρκειας του ισχύοντος καταστατικού της δομής (ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ), το οποίο λήγει στο τέλος του 2018 και το οποίο τηρήθηκε για 20 συναπτά έτη. Ζητήθηκε η παρέμβαση του Ε.Κ.Ρ, ώστε να παραταθεί η λειτουργία της δομής για τα επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος του Σωματείου προσκόμισε σχέδιο νομοθετικής πρότασης, το οποίο επεξεργάστηκε το Δ.Σ του Σωματείου και διένειμε ενημερωτικό δελτίο των δράσεων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σάββας Χατζησάββας, επιβεβαίωσε την πάγια θέση του Ε.Κ.Ρ, όσο αφορά το σημαντικό έργο αυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας, ως πρόσθετος μηχανισμός για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών στην περιοχή και στείλαμε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη με κοινοποίηση στους Βουλευτές Δωδεκανήσου για το παραπάνω ζήτημα.

Εστάλη επιστολή του Ε.Κ.Ρ, στις 04 Ιουνίου, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Δωδ/σου με την οποία τονίσαμε αναλυτικά την χρησιμότητα της λειτουργίας της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥΚΑ και ζητήσαμε να παραταθεί η λειτουργία της για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια.

Στείλαμε επιστολή, στις 26 Ιούνη 2018, στον Δ/ντα Σύμβουλο Ι. Μπλέτσο και στον Γεν. Δ/ντή Δ. Ασημακίδη της Γενικής Κλινικής Δωδ/σου EUROMEDICA, με θέμα την καταβολή δεδουλευμένων, βεβαιώσεων μισθοδοσίας και οφειλών, μετά από ενημέρωση που είχαμε από την Προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας, καθώς και από μεμονωμένους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΡ αποτελούμενη από τον πρόεδρο ΣΑΒΒΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ και το μέλος του Δ.Σ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΟΚΟΠΟ παρευρέθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Σωματείου, στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των εργαζομένων της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ EUROMEDICA, στις 5 Ιούλη 2018. Η συνέλευση είχε μοναδικό θέμα την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων εδώ και πολλούς μήνες και τους τρόπους διεκδίκησής τους. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. ΡΟΔΟΥ στην ομιλία του ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δράσουν οι εργαζόμενοι και μετέφερε την διάθεση της Διοίκησης του Ε.Κ. ΡΟΔΟΥ να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια των αποφάσεων της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, το ΕΚΡ έστειλε επιστολή στην εταιρεία ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Ζήτησε από το ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΡΟΔΟΥ να παρέμβει άμεσα και να πράξει τα δέοντα, ενώ είναι σε ετοιμότητα να καλύψει και αγωνιστικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων εφόσον του ζητηθεί.

Στις 10 Ιούλη 2018 παρευρεθήκαμε στη συνάντηση μεταξύ εργαζομένων στην EUROMEDICA και Επιθεωρητή Εργασίας για το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην Εταιρεία.

Στείλαμε επιστολή στο ΣΕΠΕ ΡΟΔΟΥ, στις 11 Ιούλη 2018, υπόψη του Επιθεωρητή Εργασίας κ. Γ. Στάθη σχετικά με την άρνηση της EUROMEDICA να χορηγήσει αναλυτικές καταστάσεις με τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους και ζητήσαμε από την υπηρεσία την παρέμβασή της.

Στις 12 του ιδίου μηνός παρακολουθήσαμε τις εργασίες της Γεν. Συνέλευσης του Σωματείου εργαζομένων στην EUROMEDICA, όπου και πάρθηκαν αποφάσεις για την πορεία της δράσης του Σωματείου.

Στις 28 Ιουλίου 2018, συναντηθήκαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROMEDICA, συνάντηση η οποία απέβη άκαρπη.

Στείλαμε κοινή επιστολή του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου ΖΕΥΣ ΔΕΗ ΑΕ, στις 3 Αυγούστου 2018,στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ, Εμμ. Παναγιωτάκη, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Δωδ/σου, τον Περ/ρχη Ν. Αιγαίου, τον Δήμαρχο Ρόδου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς, τον Γεν. Διευθυντή Παραγωγής Δ. Μετικάνη και τον Διευθυντή ΔΕΘ Γ. Σημαντιράκη, σχετικά με την καθυστέρηση προσλήψεων προσωπικού στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στη Νότια Ρόδο.

Πραγματοποιήθηκε, στις 8 Αυγούστου 2018, στο Δήμο Ρόδου ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Λεωφορείων της Ρόδου «Κολοσσός», Στ. Καπάνταης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων, Κ. Κατσίβας, ο Θ. Στάμος εκπροσωπώντας την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γ. Ματσίγκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Α. Κολιάδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σ. Χατζησάββας και τουριστικοί πράκτορες. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία του Δημάρχου, που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να υπογραφεί τοπική συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα εξασφαλίζει εργασιακή ειρήνη. Στη συνέχεια, η διοίκηση του Συλλόγου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων της Ρόδου «Κολοσσός» με τη διοίκηση της Ένωσης Πρακτόρων και τους εκπροσώπους των τοπικών και αθηναϊκών πρακτορείων συνεδρίασαν κατ΄ ιδίαν προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της σύμβασης, διαφορετικά θα συνέχιζαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στείλαμε, στις 20 Αυγούστου 2018, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου, στους: Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τους Βουλευτές του νομού μας, Νεκτάριο Σαντορινιό (Υφυπουργό), Δημήτριο Γάκη, Ηλία Καματερό, Μάνο Κόνσολα και Δημήτριο Κρεμαστινό, τον Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννη Πάππου, με κοινοποίηση στους: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου του Σ.ΕΠ.Ε.

Στις 20 Αυγούστου 2018, στείλαμε επείγουσα καταγγελία στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Αθηνών Π. Κορφιάτη, με κοινοποίηση στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, στη ΓΣΕΕ και στην ΟΣΜΕ, με θέμα την άμεση αποστολή στη Ρόδο κλιμάκιου Ειδικών Επιθεωρητών, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους στα Tουριστικά Γραφεία και στις Επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, με αντικείμενο τη μεταφορά τουριστών με τουριστικά λεωφορεία. Οι έλεγχοι θα αφορούσαν κυρίως τα προγράμματα και τα ωράρια εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Τον ενημερώσαμε ότι καθημερινά δεχόμασταν καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο, ότι υποχρεώνονταν από ορισμένους εργοδότες να απασχολούνται παράνομα 19 και 20 ώρες, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική τους εξουθένωση θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους μεταφερόμενους επιβάτες και τους υπόλοιπους πολίτες του νησιού. Τονίσαμε ότι σε καθημερινή βάση γινόμασταν μάρτυρες μικρών ή μεγάλων ατυχημάτων, ακόμη και θανατηφόρων, που προκαλούσαν τουριστικά λεωφορεία εξ αιτίας και της κόπωσης των οδηγών. Τον ενημερώσαμε επίσης ότι το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ», το οποίο είναι μέλος του ΕΚΡ, πραγματοποιεί 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας από τους εργοδότες την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ, που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και νόμιμα ωράρια εργασίας. Η ανταπόκριση των εργοδοτών ήταν αρνητική. Ζητήσαμε λόγω του επείγοντος του θέματος τις άμεσες ενέργειές του.

Στις 29 Αυγούστου 2018, υπεγράφη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων νήσου Ρόδου. Οι υπογράφοντες αφενός: Στυλιανός Καπάνταης και Γεώργιος Κρυστάλλης, Πρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ και αφετέρου: 1) Κωνσταντίνος Κατσίβας και Παγώνης Σάββας, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα του Δ.Σ. της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου και Σωτήριος Δρακιού και Καρατζιάς Σάββας, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δωδεκανήσου, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή της παρούσας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμφώνησαν και έκαναν αποδεκτά τα άρθρα της Σύμβασης: η χρονική ισχύς της παρούσης συλλογικής σύμβασης εργασίας διαρκεί από 1/9/2018 έως τις 31/12/2020.

Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας με δελτίο τύπου, στις 08/11/2018, για τη
δικαίωση του αγώνα για την υπογραφή επέκτασης της Τοπικής Κλαδικής
ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου από την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Έφη Αχτσιόγλου. Η συγκεκριμένη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπεγράφη από το Σωματείο Ξεν/λων το έτος 2017 με περίοδο ισχύος 2017 – 2019 και ορίζει τους μεικτούς βασικούς μηνιαίους μισθούς από 798 € έως 871 €, ανάλογα με την κατηγορία ειδικότητος του εργαζομένου και πλέον των προβλεπόμενων επιδομάτων. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί της ΤΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου είναι υψηλότεροι και από αυτούς της Κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας, πράγμα που επισήμανε και η ίδια η Υπουργός στην ανακοίνωση της. Μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αυγούστου του 2018, τόσο η Ομοσπονδία Εργατών επισιτισμού και Τουρισμού όσο και τα Τοπικά Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Χανίων και Λασιθίου που είχαν Τοπικές Κλαδικές Συμβάσεις, αιτήθηκαν την επέκταση των Συμβάσεων τους. Παρ’ όλα αυτά τον Οκτώβριο επεκταθήκαν με Υπουργική απόφαση μόνο η Κλαδική ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας και οι Τοπικές Κλαδικές ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και Λασιθίου. Αρχικά η ΤΚΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου εξαιρέθηκε από την επέκταση εξαιτίας κάποιων στοιχείων που δεν είχαν φτάσει στο Υπουργείο. Ευτυχές ήταν το γεγονός ότι ύστερα από παρεμβάσεις του Πρόεδρου Θ. Σταμούλη το Σωματείο ήρθε σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων και εστάλησαν τα απαραίτητα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Το Σωματείο όμως δεν στάθηκε εκεί, αφού ο Πρόεδρος του ΕΚ Ρόδου Σ. Χατζησάββας και ο Πρόεδρος του Σωμ. Ξεν/λων Θ. Σταμούλης παρευρέθηκαν στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτη, ο οποίος ήταν ο αρμόδιος για την εισήγηση του θέματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η κήρυξη της Σύμβασης μας ως υποχρεωτική, υποχρεώνει την εφαρμογή της από όλους τους Ξενοδόχους του Νησιού.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Ο Πρόεδρος συμμετείχε στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, στις 16/01/2016, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για τις 4 Φλεβάρη 2016, ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Στο Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ, στις 19/01/2016, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε δράσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κλάδους, που πλήττονται από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου (Τ.Ε.Ε, Δικηγορικός Σύλλογος, Φ.Σ.Δ, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Αγροτικοί Σύλλογοι κλπ).

Στις 19/01/2016, στο Ε.Κ.Ρ, συγκαλέσαμε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ρ, για να δώσουμε αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στο «έκτρωμα» του Ασφαλιστικού, το οποίο η κυβέρνηση βάφτισε «μεταρρύθμιση».

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθη στο 33ο Εκλογοαπολογιστικό Πανελλαδικό Συνέδριο, το οποίο για συμβολικούς λόγους διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, στις 27/01/2016, στο Grand Hotel, ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ). Το Συνέδριο είχε διεθνή χαρακτήρα, καθώς εκπροσωπήθηκαν τα συνδικάτα ταχυδρομικών υπαλλήλων από τον Καναδά, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, την Κροατία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Με πρωτοβουλία του Ε.Κ.Ρ πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη της Διοίκησής του με εκπροσώπους των διοικήσεων των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στις 28/01/2016, στο Ε.Κ.Ρ, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 4 Φλεβάρη 2016.
Στη σύσκεψη αυτή εκφράστηκε η έντονη αντίθεση των συμμετεχόντων για τη σκληρή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις κυβερνητικές επιλογές με την εφαρμογή – υλοποίηση των καταστροφικών για την κοινωνία και την οικονομία όρων του 3ου μνημονίου, με επίκεντρο το ασφαλιστικό.

Κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Ε.Κ.Ρ αποτέλεσε η πραγματοποίηση στη Ρόδο του 36ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στις 17-20/03/2016. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και ήρθε σαν συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων της ΓΣΕΕ, για πραγματοποίηση των Συνεδρίων στις παραμεθόριες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας, καθώς είχαν προηγηθεί τα Συνέδρια της Χαλκιδικής και της Αλεξανδρούπολης.

Δώσαμε το παρών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου, στις 30/03/2016.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποίησε κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ. του Σωματείου “ΖΕΥΣ” Εργαζομένων ΔΕΗ Α.Ε, στις 08/06/2016, στο Ε.Κ.Ρ. και αφού άκουσε τους προβληματισμούς των συναδέλφων σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή, στήριξε απόλυτα τις θέσεις του Σωματείου και δεσμεύτηκε για ενεργή στήριξη στην προσπάθεια υλοποίησης των παραπάνω αποφάσεων.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου και το Ε.Κ.Ρ, με τη στήριξη του ΕΒΕΔ, διοργανώσαμε ημερίδα, στις 24 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΔ, με θέμα : «Το νέο Ασφαλιστικό & Φορολογικό τοπίο για τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργαζόμενους μετά τον Νόμο 4387/2016 ». Κύριοι εισηγητές της εκδήλωσης – συζήτησης ήταν οι: Δ. Μουσελίμης. Δικηγόρος – Εργατολόγος και ο Γ. Κορομηλάς, Λογιστής – Φοροτεχνικός και Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

Το Προεδρείο της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στις 23/06/2016. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της εργατικής τάξης στην περιοχή, με αφορμή τα συνεχή αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι το Ε.Κ.Ρ αντέδρασε στην ψήφιση αυτού του επαχθούς νομοσχεδίου, το οποίο παρόλα αυτά ψηφίστηκε. Δήλωσε ακόμα ότι «όλα τα εργατικά συνδικάτα δώσαμε αγώνες, αλλά δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφισή του». Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα μέλη μας, για το τι τους περιμένει το επόμενο διάστημα, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους, να τους καλέσουμε σε αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση για να ανατραπεί το νομοσχέδιο αυτό και να αναδείξουμε τα ψέματα και την μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης για το θέμα».

Συνεδρίασε, στις 22 Ιουλίου 2016, η ολομέλεια της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, για να εξετάσει και να εκτιμήσει τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονταν, μετά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο lockout και στον απεργιακό Νόμο.

Στις 02/08/2016, απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νεοφιλελεύθερο μέτρο της ελεύθερης διάθεσης των φαρμάκων και να ενισχύσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας, των ασθενών, των συνταξιούχων και των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων.

Συμμετείχαμε μέσω του εκπροσώπου μας, μέλους της Διοίκησης, συναδέλφου Γ. Ντελλάκη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, στις 30/08/2016, στο Γραφείο του Δημάρχου Ρόδου Φ. Χατζηδιάκου, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το Οικονομικό Έτος 2017.

Το Ε.Κ.Ρ. ένωσε τις δυνάμεις του με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, και πήρε μέρος με αντιπροσωπεία του, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σ.Χατζησάββα, στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, πλαισιωμένος από μέλη της Διοίκησης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στις 14/09/2016, για την παρουσία αντιπροσωπείας του Ε.Κ.Ρ στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που θα έπαιρνε το επόμενο διάστημα. Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, λόγω των στενών οικονομικών δυνατοτήτων ήταν τριμελής, αποτελούμενη από τον Σ. Χατζησάββα, τον Π. Εγγλέζο, μέλος της Διοίκησης και Εκπρόσωπο Τύπου και τον Μ. Ροδίτη επίσης μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ. Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, πήραν μέρος στην ημερίδα που έγινε για τα εργασιακά θέματα και στήριξαν την κινητοποίηση των ένστολων, που έγινε την προηγούμενη του δικού τους Συλλαλητηρίου.

Ο εκπρόσωπος του Ε.Κ.Ρ Γ. Ντελλάκης παρευρέθηκε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, την οποία συγκάλεσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νεολαίας και Αθλητισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Στ. Παρδαλός, στις 6/10/2016, στα γραφεία της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννης τόνισε ότι δεν θα καταργούνταν κανένας τομέας των ΕΠ.Α.Λ. στο Δήμο Ρόδου.

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΛΑ.Ε. Π. Λαφαζάνη, εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ συναντήθηκαν μαζί του, στις 10/10/2016, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ. Βασικό ζήτημα το οποίο τέθηκε ήταν οι συντάξεις. Ο Πρόεδρος της ΛΑ.Ε αναφέρθηκε επίσης στο ότι εκατοντάδες σπίτια, ακόμα και πρώτες κατοικίες, έβγαιναν στο σφυρί ακόμα και για χρέη 500 €, ενώ καταστρατηγούνταν και ο νόμος Κατσέλη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, στις 21/10/2016, στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθηκε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ένωσης Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε, στις 26/10/2016, στο Ε.Κ.Ρ. Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Σωματείο είναι ένα από τα πιο οργανωμένα και ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματά τους.

Τιμήσαμε με ανακοίνωση στον τοπικό τύπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας ότι και στις μέρες μας ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, δέχονται μια τεράστια επίθεση που αμφισβητεί τις κατακτήσεις μας, την κυριαρχία μας, τη δυνατότητα μας να χαράζουμε το μέλλον μας. Είπαμε ΟΧΙ στην εξαθλίωση, στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, στην καταρράκωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Συμμετείχαμε μέσω του αναπληρωματικού εκπροσώπου μας Ν. Ξυλουρά, στην πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, στις 31/10/2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη μίας πιο «επιθετικής» πολιτικής προβολής της Ρόδου για την επόμενη σεζόν.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σ. Χατζησάββας και ο Πρόεδρος των Ξεν/λων Θ. Σταμούλης συμμετείχαν στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, με αποκλειστικό θέμα την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μετά από πρόσκληση του Δήμου Ρόδου, κληθήκαμε να εκπροσωπηθούμε ως φορέας και να παρευρεθούμε, στις 7/11/2016, στο Δημαρχείο, στη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Υποψήφιες για τον τίτλο ήταν η Ρόδος, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα. Στείλαμε ως εκπρόσωπό μας τον Π. Εγγλέζο, Ταμία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ.

Με τη χορηγία της ΓΣΕΕ και τη στήριξη του Ε.Κ.Ρ η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχε στο 3ο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ «ΝΑΥΠΛΙΟ ARTIVA», στις 17/11/2016, στο Ναύπλιο. Ως ελάχιστη ανταπόδοση για την εκπληκτική παρουσία των παιδιών της Χορωδίας στο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στις 17-20/3/16, η ΓΣΕΕ τήρησε την υπόσχεσή της και ανέλαβε να καλύψει εξολοκλήρου (έξοδα μετακίνησης και διαμονής) τη συμμετοχή του Σχολείου στο φεστιβάλ, που από το 2016 θα είχε και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά επισκέφθηκαν, τη Δευτέρα, 21/11/2016, τα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρό της, Γιάννη Παναγόπουλο για τη δράση της Οργάνωσης. Την αποστολή του Μουσικού Σχολείου κατά την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ συνόδευσε ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σ. Χατζησάββας.

Με ανακοίνωσή μας, στις 16/11/16, τιμήσαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι με τον καθημερινό αγώνα μας παλεύουμε να παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά τα μηνύματα που εκπέμπει. Η ηρωική εξέγερση στο Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό σύμβολο αγώνα για τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Το Πολυτεχνείο έγινε ορόσημο κάθε αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Εκπροσωπώντας το Ε.Κ.Ρ. η συναδέλφισσα Αντιόπη Κατσαρού, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ρόδου και Μέλος της Γραμματείας Γυναικών του Ε.Κ.Ρ απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με τον Δήμο Ρόδου, στις 25/11/2016, στο Π. Αιγαίου.

Συγκαλέσαμε Γενικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ρ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διοικήσεων των Σωματείων – Μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ για την καλύτερη οργάνωση της 24ωρης Γενικής Απεργίας, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για τις 8 Δεκέμβρη.

Με ανακοίνωση της Διοίκησης, στις 13/12/2016, ενόψει των εορτών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου σε συντονισμό με το Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου και τη Γραμματεία Ανέργων του Ε.Κ.Ρ, ενημερώσαμε τον κόσμο σχετικά με τη διανομή τροφίμων και τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφίμων για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και Πρόεδρος της Γραμματείας Ανέργων του Ε.Κ.Ρ Ν. Τριπολίτης, ο οποίος ξεκίνησε από τις 12/12/16, στο Ε.Κ.Ρ, τη συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων για αγορά τροφίμων, τα οποία την περίοδο των γιορτών θα διανέμονταν σε δεκάδες οικογένειες της Ρόδου, που ζουν σε κατάσταση ένδειας. Ζητήσαμε από τα σωματεία μέλη μας, αλλά και τους συμπολίτες μας, να ευαισθητοποιηθούν και να ανταποκριθούν στην προσπάθεια. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση αυτή, στις 30/12/2016.

Ενημερώσαμε τα μέλη μας, στις 15/12/2016, σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του Περιφερειακού ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου, το οποίο επρόκειτο να υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης, που απευθύνονταν σε εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας από 29 έως 64 ετών, που είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική ή τη δευτεροβάθμια ή τη μεταδευτεροβάθμια (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Στις 10/01/2017 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ε.Κ.Ρ παρουσία της Διοίκησης, των στελεχών των Διοικήσεων των Σωματείων – Μελών του Ε.Κ.Ρ και εκπροσώπων των εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα.

Η Διοίκηση μετά από απόφασή της, στις 10/02/2017, ενέκρινε δαπάνη για αγορά γραφικής ύλης για παιδιά μεταναστών.

Με μεγάλη συμμετοχή των Αντιπροσώπων των Σωματείων – μελών του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Ρ, στις 15/02/2017. Στο Συνέδριο πήραν μέρος 87 Αντιπρόσωποι σε σύνολο 103, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2016, ο Οικονομικός Προϋπολογισμός του 2017και ο Προγραμματισμός Δράσης του 2017. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισαν συνολικά 86 Αντιπρόσωποι του Ε.Κ.Ρ. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Προεδρείου.

Με Δελτίο Τύπου, στις 8 Μαρτίου 2017, τιμήσαμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και καλέσαμε τις γυναίκες της Ρόδου να ενταχθούν στα σωματεία και να συμμετέχουν στους συλλογικούς αγώνες στην Ελληνική κοινωνία.

Επίσκεψη στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Γιώργος Καββαθάς συνοδευόμενος από τον Εργατολόγο Γιώργο Ρωμανιά και τον Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΔ κο Γιάννη Κακλιό, στις 13/03/2017. Εκ μέρους του Ε.Κ.Ρ στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σάββας Χατζησάββας, ο Γεν. Γραμμ. Νίκος Τριπολίτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου Παναγιώτης Εγγλέζος.

Η Γραμματεία Ανέργων του Ε.Κ.Ρ και το Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου ενόψει των εορτών του Πάσχα πραγματοποίησαν για μία ακόμη φορά διανομή τροφίμων και συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφίμων σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και Πρόεδρος της Γραμματείας Ανέργων του Ε.Κ.Ρ Νίκος Τριπολίτης, ο οποίος ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δράση από τις 31/03/17 μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη. Καλέσαμε με δελτίο τύπου όλους να στηρίξουν την προσπάθεια.

Μετά από αίτημα του επικεφαλής του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», Σταύρου Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, την 1η/04/2017. Τον ενημερώσαμε για τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων τις περιοχής και του παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την επίλυσή τους.

Μετά από αίτημα που δεχθήκαμε, συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. ΒΑΪΟ ΚΑΛΟΠΙΤΑ, στις 27/04/2017, στο Ε.Κ.Ρ.

Το Ε.Κ.Ρ τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιώντας απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Εντάχθηκαν στη δύναμη του Ε.Κ.Ρ δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενδυναμώνοντας το κίνημα όσο αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – μελών τους.
Ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Σ.Τ.Υ.Ε.) – ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΤΜΗΜΑ ΡΟΔΟΥ και
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία της Ρόδου AMILIAMARE&PARADISEVILLAGE του ΟΜΙΛΟΥ ALDEMAR.

Οργανώσαμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου εκδήλωση νομικής πληροφόρησης στις 18 & 19 Οκτωβρίου, με θέμα: «Πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση – Βασικά ζητήματα εργατικού ατυχήματος». Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πλήθος εργαζομένων και ανέργων. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σταμάτη Αν., Τσώνου Β., Βλάσσης Θ. παρουσίασαν τις βασικές μεταβολές στο ν. 4387/2016 για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς επίσης και θέματα που προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, προσεγγίστηκαν οι βασικές αρχές του εργατικού ατυχήματος, η ευθύνη του εργοδότη, οι ασφαλιστικές παροχές μετά το ν. 4387/2016. Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες και απαντήθηκαν. Την επόμενη ημέρα, 19 Οκτωβρίου, οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δέχθηκαν και επεξεργάστηκαν δεκάδες ερωτήματα από τις 11.00 έως τις 15.00. Τα ερωτήματα προσεγγίζονταν διεξοδικά και σχετίζονταν τόσο με εξατομικευμένες περιπτώσεις όσο και με ζητήματα που έχουν προκύψει σε συλλογικότητες, όπως σωματεία εργαζομένων με κοινά προβλήματα.

Το Ε.Κ.Ρ συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία με το Περιφερειακό ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου διοργάνωσαν στις 25/11/2017 Ομαδικά Εργαστήρια Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων με θέμα: «Τεχνικές πλοήγησης στην αγορά εργασίας: Βιογραφικό Σημείωμα – Συνοδευτική επιστολή, Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας, Συνέντευξη Επιλογής» – «Διαμορφώνοντας ένα πλάνο αναζήτησης εργασίας». Τα ομαδικά εργαστήρια απευθύνθηκαν σε εργαζομένους και ανέργους και ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά τους για δωρεάν στοχευμένη πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα που τους αφορούν άμεσα.

Με ανακοίνωσή μας, στις 30/11/2017, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της Διοίκησης στους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους της εταιρείας του Καρυπίδη (ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ), που συνελήφθησαν διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και τα δεδουλευμένα μηνών. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Πρόεδρος του Ε.Κ Ιωαννίνων, στον οποίο εκφράσαμε τη συμπαράσταση του Ε.Κ.Ρ. Απαιτήσαμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τονίσαμε ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η καταστολή και οι συλλήψεις δεν θα περάσουν.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συμμετείχε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, στις 13/12/2017, για το ωράριο των καταστημάτων.

Πραγματοποιήσαμε για άλλη μια φορά, στις 31/12/2017, μέσω της Γραμματείας Ανέργων του Ε.Κ.Ρ, διανομή τροφίμων σε άνεργους.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος», βιωματικό σεμινάριο με θέμα:
«Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στον εργασιακό χώρο». Το σεμινάριο αφορούσε την επεξεργασία θεμάτων όπως το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης («burn – out»), τη διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο, καθώς και καλές πρακτικές που σχετίζονται με τη ψυχική ενδυνάμωση των εργαζομένων σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό περιβάλλον.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ε.Κ.Ρ, στις 17/01/2018, παρουσία του συνόλου των συνδικαλιστικών στελεχών, που δραστηριοποιούνται στα σωματεία – μέλη της δύναμης του Ε.Κ.Ρ, ενώ παράλληλα τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, των ενστόλων και των φορέων της περιοχής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Εντεταλμένος για Θέματα Πολιτισμού Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Α Κ. Διακογεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Μ. Παλαιολόγος, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Α. Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου Θ. Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ Κ. Μουτσάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΟΥ Δωδ/σου Θ. Στεφανάκης και ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Κ. Στυλιανού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής του ΣΕΠΕ Ρόδου Γ. Στάθης, ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου Κ. Κασάπης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτ. Δωδ/σου Εμμ. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος Δωδ/σου Στ. Σαμαράς και οι πρώην Πρόεδροι του Ε.Κ.Ρ Δ. Μοσχογιάννης και Β. Καϋμενάκης. Τυχερή της εκδήλωσης ήταν η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στο Δήμο & τις Δημοτικές Επιχ/σεις του Δήμου Ρόδου, Κατσαρού Αντιόπη.
Με μεγάλη συμμετοχή των Αντιπροσώπων των Σωματείων – μελών του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Ρ, στις 28 Φλεβάρη 2018. Στο Συνέδριο πήραν μέρος 93 Αντιπρόσωποι σε σύνολο 113, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Εκλέχθηκε τριμελές Προεδρείο αποτελούμενο από τους συναδέλφους Π. Καψάλη, Β. Χατζηχριστοδούλου, Μ. Τσουρούτη. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΟΥ Δωδ/σου Θ. Στεφανάκης, ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γ. Γκουτζιαμάνης.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας παρουσίασε τον Διοικητικό Απολογισμό του 2017, ο Γεν. Γραμματέας Ν. Τριπολίτης τον Προγραμματισμό Δράσης για το 2018 και ο Ταμίας Π. Εγγλέζος τον Οικονομικό Απολογισμό του 2017 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2018. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την πορεία του εργατικού κινήματος της περιοχής μας από εκπροσώπους σωματείων και παρατάξεων. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισαν 90 Αντιπρόσωποι του Ε.Κ.Ρ.

Συγκεκριμένα :

Ο Διοικητικός Απολογισμός της Διοίκησης, με 72 υπέρ και ποσοστό 81 % και 18 κατά.

Ο Οικονομικός Απολογισμός, με 73 υπέρ και ποσοστό 82 % και 17 κατά.

Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός, με 73 υπέρ και ποσοστό 82 % και 17 κατά

Ο Προγραμματισμός Δράσης, με 72 υπέρ και ποσοστό 81% και 18 κατά.

Το Συνέδριο ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις απολύσεις στα Ξενοδοχεία της ALDEMAR και στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, στηρίζει τους απολυμένους και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Το Ε.Κ.Ρ σε συνεργασία με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ2) Αχτίδα-Πυξίδα, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο υλοποίησαν επιδοτούμενα σεμινάρια στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΛΑΕΚ), που απευθύνονταν σε μικρές επιχειρήσεις (1-30 εργαζόμενοι). Τα εν λόγω προγράμματα επιδοτούνταν κατά 100% από τον Ο.Α.Ε.Δ., χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Οι συμμετέχοντες αποζημιώθηκαν με το ποσό των 160,00 €.
Προϋποθέσεις συμμετοχής :

Τίτλοι σεμιναρίων :

Τμήμα 1: Πληροφορική και Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης

Τμήμα 2: Εξυπηρέτηση πελατών – Διαχείριση Παραπόνων

Την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2018, δηλώσαμε ότι απαιτούμε το δικαίωμα της γυναίκας στην ελευθερία, στην ευτυχία και στην ισότητα.

Στα πλαίσια του εορτασμού για την 1η ΜΑΗ λειτούργησε στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Έκθεση Ζωγραφικής με έργα μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ρόδου που οργάνωσε το Ε.Κ.Ρ σε συνεργασία με την Α΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔ/ΣΟΥ και την Δ/ΝΣΗ Β΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ, με θέμα «ΕΙΡΗΝΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ». Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Ροδίτες καλλιτέχνες:
Νεκτάριος Κωνσταντάκης (βιολί), Τάσος Νάνος (μπουζούκι), Φάνης Νάνος (πλήκτρα), Νεντζίπ Ατακλή (τραγούδι), Αγγελική Ροδίτη (τραγούδι), Νομική Στάππα (τραγούδι).

Στις 11 Μάη 2018 απονεμήθηκαν τα βραβεία στους μαθητές που ξεχώρισαν στην έκθεση ζωγραφικής, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην έκθεση συμμετείχε, εκτός συναγωνισμού, το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ με την παρουσίαση τριών αφισών, οι οποίες με απόφαση του Δ.Σ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, αγοράστηκαν τελικά, έναντι συμβολικού ποσού, σαν σημείο εκκίνησης στην επαγγελματική πορεία των μαθητών. Η συμμετοχή των Γυμνασίων και των Λυκείων καθώς και των Ειδικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας ήταν μεγάλη, αφού αναρτήθηκαν και αξιολογήθηκαν περίπου 90 ζωγραφικά έργα. Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, πάρα τον πλούτο των καλοτυπωμένων ιδεών, επιλέχθηκαν για βράβευση τα έργα των μαθητών: Σερένα Μπιλήμπαση του Λυκείου Γενναδίου, Κουλούρη Θανάση από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου και Λυδίας Γιαννέλη του 4ου ΓΕΛ Ρόδου. Η αξιολόγησή των έργων έγινε από πέντε εκπαιδευτικούς Τέχνης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικά και ισοβαρή κριτήρια τόσο την καλλιτεχνική εκτέλεση όσο και την νοηματική διατύπωση των έργων. Επίσης διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τα έργα των μαθητών Καριώτη Ιωάννη και Κουρμαδιά Πανορμίτη του Ειδικού ΕΠΑΛ και Ειδικού Γυμνασίου αντίστοιχα. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν πήραν δώρα και αναμνηστικά που αθλοθέτησε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και όλοι οι συμμετέχοντες πήραν βεβαιώσεις καλής συμμετοχής και επαίνους. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι καθηγητές των παιδιών.

Στις 11 Μαΐου 2018πραγματοποιήθηκε, μετά και από απόφαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ, η εγγραφή του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου «Η ΕΝΩΣΗ» Παράρτημα Ν. Δωδεκανήσου, στη δύναμη του Ε.Κ.Ρ.

Συμμετείχαμε, στις 21 Μαΐου 2018, με αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Ρ στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Ύστερα από πρόταση του ΕΚΡ στην μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής συμμετείχε και η μεικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου με τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 21 Ιούνη 2018, η ημερίδα του Ε.Κ.Ρ. και του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με θέμα: «Η επόμενη ημέρα της οικονομίας και η αγορά εργασίας: Η περίπτωση του νομού Δωδεκανήσου», η οποία οργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα εβδομήντα χρόνια ζωής και δράσης του Ε.Κ.Ρ. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των τοπικών επιστημονικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, καθώς επίσης και δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι της Ρόδου. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Σερρών, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΟΤΟΕ, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε., που βρίσκονταν στη Ρόδο για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εβδομήντα χρόνια του Ε.Κ.Ρ. Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ., Σάββας Χατζησάββας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκος Παπασταματίου, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε., Φίλιππος Θωμάς, και ο Αντιπρόεδρος του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε., Παναγιώτης Στέφανος. Επίσης, παρέμβαση στην ημερίδα έκανε το μέλος του Δ.Σ. του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε. και της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. , Δημήτρης Καψοκόλης. Το θέμα της ημερίδας ανέπτυξαν: ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε., Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο της παρουσίασής του: «Η επόμενη φάση της κρίσης στην Ελλάδα» και ο Στέλιος Γκιάλης, Επικ. Καθηγητής Περιφερειακής Γεωγραφίας & Ανάπτυξης, Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με τίτλο της ομιλίας του: «Παρουσίαση ευρημάτων μελέτης για την Απασχόληση, την Ανεργία και τις Προοπτικές Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου». Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και σημαντικές παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους. Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης που έχει συντάξει ο καθηγητής Στ. Γκιάλης είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε., στο linkhttps://goo.gl/WSv685. Η ολοκληρωμένη μορφή της μελέτης θα παραδοθεί από τον καθηγητή κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και θα εκδοθεί από το ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε. έτσι ώστε να ήταν διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο. Φιλοδοξία μας είναι αυτή η μελέτη να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και όσους ασκούν πολιτική στην περιοχή μας.

Στις 22 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήσαμε τον εορτασμό για τα 70 χρόνια αγώνων και πάλης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Ρόδου, στο ανοιχτό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, το οποίο αποδείχθηκε τελικά «μικρό», για να χωρέσει την αγάπη και την εκτίμηση της κοινωνίας μας προς το Ε.Κ.Ρ. Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι και συνδικαλιστικά στελέχη των σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Ρ., καθώς και πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των σωματείων των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας. Επίσης, πρώην πρόεδροι, στελέχη και μέλη ιστορικών σωματείων της περιοχής μας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι από πολλές περιοχές του νησιού μας που πήραν στα χέρια τους τη ζωντανή ιστορία του Εργατικού Κινήματος, αποτυπωμένη σε 270 σελίδες, από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστή. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου & Νήσων Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Σερρών και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Ρεθύμνου και Χίου, καθώς και οι αντιπρόεδροι του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιπεριφερειάρχες Θωμάς Σωτρίλλης και Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου Βασίλης Περίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Γλυνός, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κώστας Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΔ Νίκος Τσούλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Καμπουράκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Νίκος Παπασταματίου, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος Γιώργος Γεωργακάκος, ο αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου Μιχάλης Καληωράκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Παρέστησαν επίσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης, οι πρώην βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Νίκος Ζωίδης, Βασίλης Παπανικόλας, Γιάννης Παρασκευάς, οι πρώην δήμαρχοι Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, Χατζής Χατζηευθυμίου, Στάθης Κουσουρνάς, Μανώλης Σαββής, Δημήτρης Κρητικός, εκπρόσωποι αρχών, καθώς επίσης και φορέων και συλλόγων της περιοχής μας. Παρευρέθηκε επίσης το ιδρυτικό μέλος και πρώτος μεταδικτατορικός γραμματέας της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Ρόδου, Μιχάλης Κόκκινος, καθώς επίσης και συγγενείς παλιών καταξιωμένων συνδικαλιστών που δεν είναι πια μαζί μας.
Την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος για τα 70 χρόνια αγώνων και πάλης του Ε.Κ. Ρόδου έκανε με μια εντυπωσιακή ομιλία ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος, που καταχειροκροτήθηκε από τις εκατοντάδες των συμπολιτών μας, ενώ ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδου, Σάββας Χατζησάββας, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τα σωματεία των εργαζομένων ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας και «αποκούμπι» του κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης. Αφιέρωσε το περιεχόμενο του βιβλίου στους ανθρώπους εκείνους που αγωνίστηκαν, μόχθησαν, συγκρούστηκαν και κατάφεραν να κερδίσουν σε όλες αυτές τις δεκαετίες, καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Δήλωσε περήφανος για το εργατικό κίνημα του τόπου μας και παρέδωσε το βιβλίο αυτό στους νέους ανθρώπους, σε εκείνους δηλαδή που – όπως επισήμανε χαρακτηριστικά – «όλοι επενδύουμε, ελπίζουμε και περιμένουμε να αλλάξουν προς το καλύτερο όσα εμείς δεν καταφέραμε».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστής, στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους τον εμπιστεύτηκαν και τον βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και σημείωσε ότι «το ταξίδι της συγγραφής, η βουτιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος, ήταν συναρπαστικό».

Ανέλυσε τους σπουδαιότερους «σταθμούς» της 70χρονης πορείας του Εργατικού Κινήματος στη Ρόδο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το «οικονομικό θαύμα» της Ρόδου δεν έγινε ούτε από τους κατακτητές που λεηλάτησαν το νησί μας, ούτε από τους «επιστήμονες», ούτε από τους μάνατζερ, ούτε από τους βαθυστόχαστους αναλυτές. «Έγινε, από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας, από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, που δούλεψαν σκληρά, που σήκωσαν στις πλάτες τους όλο αυτό το οικοδόμημα, που εξακολουθούν να κρατούν και σήμερα, παλεύοντας ενάντια σε μνημονικές πολιτικές και εξοντωτικές και παράλογες τακτικές που μας επιβάλλονται. Γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες, ως Δωδεκανήσιοι, ως Έλληνες. Και γι αυτό ξέρουμε πολύ καλά, ότι «μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε».

Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικά τραγούδια και μουσικές από τη Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου της Ρόδου, με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή.

Την εκδήλωση παρουσίασε εξαιρετικά η δημοσιογράφος Ροδούλα Λουλουδάκη.

Το βιβλίο – λεύκωμα, μοιράστηκε δωρεάν στον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Συνεδρίασε, στις 30 Ιουλίου 2018, η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος Σ. Χατζησάββας έκανε ένα σύντομο απολογισμό των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Ε.Κ.Ρ., που πραγματοποιήθηκαν στις 21 & 22 Ιουνίου, τις οποίες χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένες. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και επεσήμανε τα σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρουσίαση της μελέτης για την απασχόληση στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, την οποία εκπόνησε το ΙΝ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε. και η οποία θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τα Συνδικάτα. Αναφέρθηκε επίσης στην ενθουσιώδη υποδοχή που είχε το βιβλίο – λεύκωμα για την ιστορία του Εργατικού Κινήματος της περιοχής μας και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστή για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. Το βιβλίο έχει τυπωθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και διανέμεται δωρεάν σε όσους ενδιαφέρονται από τα γραφεία του Ε.ΚΡ. Το ΕΚΡ σε συνεργασία με την Α ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΣΟΥ και την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΡΟΔΟΥ, θα διαθέσει αντίτυπο του Λευκώματος, στις βιβλιοθήκες των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς και στις βιβλιοθήκες των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου με την αναγγελία του θανάτου της Αργυρώς Τριπολίτη, μητέρας του Γεν. Γραμματέα του ΕΚΡ, Νίκου Τριπολίτη, συνεδρίασε έκτακτα στις 15 Οκτωβρίου 2018 και αποφάσισε να παρευρεθεί στην κηδεία, να καταθέσει στεφάνι στη σορό, να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και να δημοσιευθεί ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 με σημείο αιχμής τις κατακτήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε διάφορους κλάδους εργαζομένων, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Σάββα Χατζησάββα: «Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δραστηριότητας του ΕΚΡ που ξεδιπλώνεται τα τελευταία δύο χρόνια που στόχο έχει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους της Ρόδου και να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τον αγώνα για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, την οποία καταφέραμε να υλοποιήσουμε και θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Συνεχίσαμε με πρωτοβουλίες των σωματείων και την στήριξη του ΕΚΡ, και φέτος υπογράφτηκε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου των Ξεναγών τριετούς διάρκειας, ενώ ολοκληρώθηκε και τυπικά, η υπογραφή της Τοπικής Σύμβασης των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Θεωρούμε σαν διοίκηση του Ε.Κ.Ρ ότι με την υπογραφή των τριών αυτών Τοπικών Κλαδικών Συμβάσεων κατοχυρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους τρείς σημαντικότερους κλάδους εργαζομένων στων τουρισμό. Επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο ότι έχουμε στις τάξεις μας σωματεία ισχυρά και αποτελεσματικά.

Ετοιμασίες ενόψειτης καταβολής επιδομάτων ανεργίας Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Χατζησάββας με παρέμβασή του στη διοίκηση του ΟΕΑΔ ενόψει της έναρξης της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εποχιακά εργαζόμενους, ζήτησε να παρθούν μέτρα για να μην ταλαιπωρηθούν οι άνεργοι, καθώς και φέτος υπάρχουν φόβοι ότι με το κλείσιμο του Οκτώβρη, θα αρχίσουν να σημειώνονται οι γνωστές “ουρές” στον ΟΑΕΔ Ρόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των δικαιούχων που πέρσι, έλαβαν τα επιδόματά τους μετά τα Χριστούγεννα.

Το ΕΚΡ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου πρόκειται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο: «Ψηφιακές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (social media)», διάρκειας 50 ωρών (30 ώρες διά ζώσης και 20 ώρες εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας).

Το ΕΚΡ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου πρόκειται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στον τουρισμό / επισιτισμό με τίτλο: «Υποδοχή και εξυπηρέτηση ρωσόφωνων τουριστών», διάρκειας 80 ωρών, με εκπαιδευτικό επίδομα 400€ μεικτά.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου με την αναγγελία του θανάτου της Αργυρώς Τριπολίτη, μητέρας του Γεν. Γραμματέα του ΕΚΡ, Νίκου Τριπολίτη, συνεδρίασε έκτακτα στις 15 Οκτωβρίου 2018 και αποφάσισε να παρευρεθεί στην κηδεία, να καταθέσει στεφάνι στη σορό, να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και να δημοσιευθεί ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου με την αναγγελία του θανάτου του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, στις 27 Οκτωβρίου 2018, ο οποίος υπήρξε συνεπής και μαχητικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διετέλεσε πρόεδρος του ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ από το 1976 έως το 1983 συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε να παρευρεθεί αντιπροσωπεία της στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του και να δημοσιευτεί ψήφισμα στον Τοπικό τύπο.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου με την αναγγελία του θανάτου του Πέτρου Καψάλη, αδελφού του μέλους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, Περικλή Καψάλη, στις 15/11/2018, αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στη σορό, να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και να δημοσιευθεί ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η απερχόμενη Διοίκηση του ΕΚΡ σας παρουσιάζει έναν απολογισμό πλούσιο σε :

αγωνιστικές κινητοποιήσεις,
παρεμβάσεις προάσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων όλων των κλάδων,
επεξεργασίες διαμόρφωσης και τεκμηρίωσης των θέσεών μας.

Δεν παραβλέπουμε τις αδυναμίες ούτε τις επιμέρους οργανωτικές ή λειτουργικές ελλείψεις, που ανέδειξαν οι σύνθετες και απαιτητικές προκλήσεις μιας συγκυρίας πολύ διαφορετικής από όσα γνωρίζαμε ή είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τότε. Αν συνυπολογίσουμε και τις διασπαστικές κινήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από συνδικαλιστικές δυνάμεις, που λειτούργησαν όλη την τριετία με δικό τους σχεδιασμό και πλαίσιο, η συνολική εικόνα του Απολογισμού μας είναι θετική και αντάξια του ρόλου και της ιστορίας του ΕΚΡ. Αυτός ο απολογισμός δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δράσης της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΡ, αλλά και των σωματείων – μελών του ΕΚΡ, που με τους αγώνες τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις συνέβαλαν στο να υπάρξει αυτός ο πλούσιος απολογισμός, που σήμερα σας παρουσιάζω.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η ενότητα είναι η δύναμή μας.

Είναι εγγύηση πως θα διαφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο την εργασία, τα δικαιώματα, το μέλλον των συναδέλφων μας. Είναι καθήκον μας αυτή την ενότητα να την κρατήσουμε ζωντανή. Πέρα από στείρους διαχωρισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Πέρα από τακτικισμούς και πελατειακές λογικές. Με σεβασμό και σύνθεση των διαφορετικών ιδεών, θέσεων και προτάσεων, όπως το προσπαθούσαμε πάντα. Με υπέρτατο κριτήριο τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζόμενων, τις ανάγκες της κοινωνίας και του λαού μας.

Το Ε.Κ.Ρ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, ούτε με νομοθετικά τετελεσμένα, ούτε με την υποτέλεια που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Πηγή της δύναμής μας, είναι οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζουμε τους αγώνες ενωτικά, μαζικά, αποφασιστικά για:

την κατάργηση, τυπικά και στην πράξη, όλων των αντεργατικών νόμων,
την προστασία της απασχόλησης, των μισθών και των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων,

Αντιστεκόμαστε μαζί με την Κοινωνία, συνεχίζοντας τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

Υπερασπίζουμε την Εργασία, τους θεσμούς, τα δικαιώματα, την ίδια τη Δημοκρατία.

Δεσμευόμαστε σ’ έναν αγώνα σκληρό, δύσκολο και μακροχρόνιο, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας, ούτε επανάπαυσης.

Κλείνοντας σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό και τον Προγραμματισμό της Διοίκησής μας.

Μαζί με τους Εργαζόμενους

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

6Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *