Μιχάλης Χατζηιωάννου: “Πολλές φορές χρειάζεται να ξεπεράσεις το εαυτό σου και έτσι βρίσκεις κρυμμένες δυνάμεις που έχεις μέσα σου”

Πορτραίτο
Μιχάλης Χατζηιωάννου.. Ένας αθλητής που διδάσκει ήθος και αξιοπρέπεια..
Ένας Άνθρωπος με τεράστιο μεγαλείο ψυχής..
Μία μετάβαση από το ποδόσφαιρο στον στίβο που γίνετε τρόπος ζωής..
Αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να πετύχει τους στόχους του για το νησί του την  Σύμη και τον Πανορμίτη αλλά και τους φίλους και την οικογένειά του…
Ο Μιχάλης Χατζηιωάννου μίλησε στο i12.gr και την Σοφία Νεοφυτίδου και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα..

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να τρέχεις;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο από 12 έως 23 χρόνων.. από τα 23 μπήκα στο στίβο και μάλιστα κατευθείαν στης μεγάλες αποστάσεις τα τελευταία 6 χρόνια.

Μίλησε μας λίγο για την μέχρι τώρα πορεία σου, αλλά και τις διακρίσεις σου(σε πόσους μαραθώνιους έχεις συμμετάσχει και τις διακρίσεις έχεις πάρει)

 Παρόλο που έπαιζα ποδόσφαιρο από μικρός, είχα κάνει ένα τάμα στο Πανορμίτη και έτσι κάθε χρόνο έπαιρνα μέρος στον αγώνα της Σύμης που γίνετε την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου εδώ και 30 σχεδόν χρόνια. Κάπως έτσι λοιπόν, εξαιτίας της αγάπης που είχα στο Πανορμίτη και στη συνέχεια αφού είδα ότι ακούγεται και το νησί μου παρά έξω, αποφάσισα να παίρνω μέρος σε διάφορους αγώνες   όπως στον πανελλήνιο Μαραθώνιο Αθήνας, μαραθώνιο Ρόδου και σε πολλά άλλα μέρη, όπως επίσης και στον μεγάλο μαραθώνιο της Ολλανδίας. Έχω τρέξει σε 11 μαραθώνιους έως τώρα, 5 φορές στο κλασικό μαραθώνιο Αθήνας 5 φορές στο μαραθώνιο Ρόδου και 1 φορά στο μαραθώνιο του Άμστερνταμ που θεωρώ είναι και η μεγαλύτερη διάκριση λόγο του χρόνου σε 2:38:42.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια μεγάλη αύξηση του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα. Πως το σχολιάζεις αυτό;

 Ναι αυτό είναι πολύ καλό και ευχάριστο.. το δρομικό κίνημα έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό βίωμα και τρόπος ζωής σε όλο το πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα την χώρα που γέννησε τον αθλητισμό. Από την εμπειρία μου θεωρώ ότι έχει και πάρα πολλά οφέλη στην υγεία μας αφού πολλές φορές ξεχνάς τα όποια προβλήματα έχεις, την ώρα που τρέχεις. Εύχομαι να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας..!!!

 Οι συνθήκες να γυμναστεί κάποιος στο νησί επαρκούν;

 Δυστυχώς το να βγάλεις μια προετοιμασία μαραθωνίου σε ένα νησί είναι μεγάλο ρίσκο, διότι δεν έχεις τις απαιτούμενες διαδρομές  και ειδικά τους 18 μήνες τώρα που έχει καταστραφεί το γήπεδο μας από της πλημμύρες. Ευτυχώς εμένα όλα αυτά τα εμπόδια μου βγαίνουν σε καλό. Εχω αρκετό πείσμα και υπομονή και λέω αφού έχω την υγεία μου μπορώ να προπονηθώ οπουδήποτε.

 Πες μας κάποια πράγματα που προϋποθέτουν ώστε να γίνει κάποιος μαραθωνοδρόμος

 Για μένα μαραθωνοδρόμος βαφτίζεται αυτός που έχει τρέξει από το Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, εκεί που γεννήθηκε ο μαραθώνιος και είχα την ευλογία να τερματίσω εκεί 5 χρόνια σερί. Μαραθώνιο μπορεί να τερματίσει οποιοσδήποτε με κάποια συστηματική προπόνηση. Αναλόγως όμως με τον χρόνο που θέλει να κάνει πρέπει να κάνει και την ανάλογη προπόνηση. Αλλά πάνω από όλα μη ξεχνάμε πως είναι 42 ολόκληρα χιλιόμετρα οπότε χρειάζεται μυαλό, ψυχή υπομονή και επιμονή.

Θέτεις προσωπικούς στόχους και ίσως ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια κάθε φορά που τρέχεις;

 Όσο έχω την υγεία μου πάντα βάζω στόχους. Προσπαθώ να τους φτάνω αλλά χωρίς να στεναχωριέμαι αν δε τα καταφέρω, γιατί ξέρω ότι θα προσπαθήσω περισσότερο την επόμενη φορά για να είμαι πιο κοντά στο στόχο.  Βήμα βήμα, δεν ξέρω πως αλλιώς φτάνεις ένα στόχο. Οπότε αυτό που θα σε φέρει κοντά είναι η προσπάθεια, η όρεξη, η πίστη, η θέληση να το κάνεις. Να έχεις αγάπη στην ψυχή σου και πάντα να ακούς το σώμα σου.

 Έχεις κάποιο προσωπικό ρεκόρ;

Εφόσον το αγώνισμα μου είναι ο μαραθώνιος, το προσωπικό μου ρεκόρ αυτή τη στιγμή το έχω κάνει στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ σε 2 ώρες 38 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, που είμαι σίγουρος ότι θα το βελτιώσω στη πορεία.

 Θα μπορούσες να πεις ότι υπάρχει κάποια μορφή ανταγωνισμού;

 Η λέξη ανταγωνισμός είναι μεγάλο λάθος στον αθλητισμό. Ίσως στην αρχή να το είχα και εγώ με κάποιους αθλητές αλλά μόνο στην αρχή. Αυτό που έχω αποκτήσει πλέον με όλους τους φίλους μου αθλητές είναι ο συναγωνισμός. Χαιρόμαστε μεταξύ μας ο ένας στηρίζει των άλλον. Η αγάπη που μου δείχνουν κάποιοι αθλητές είναι ένα μέρος των επιτυχιών μου, έχουν και αυτοί μερίδιο σε ότι έχω καταφέρει έως τώρα.

 Υπάρχει κάποια στιγμή που να σε έχει συγκινήσει ιδιαίτερα;

Η καλύτερη στιγμή μου στον αθλητισμό είναι κάθε χρόνο όταν τρέχω για το τάμα μου στον αγώνα της Σύμης και τερματίζω στο Πανορμίτη. Τρέχω στην εικόνα του προστάτη μου και τον ευχαριστώ για όλα.

Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά (εάν υπάρχουν) στο να είναι κάποιος μαραθωνοδρόμος;

 Τα υπέρ είναι πάρα πολλά. Πολλές φορές χρειάζεται να ξεπεράσεις το εαυτό σου και έτσι βρίσκεις κρυμμένες δυνάμεις που έχεις μέσα σου. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος πιο δυνατός πιο ζωντανός αλλά πάνω απ’ όλα να ακούς και το σώμα σου στη προπόνηση. Ότι έχει να κάνει με άθλημα είναι υγεία. Σε μια προετοιμασία μαραθωνίου θα πρέπει να είσαι πειθαρχειμένος, να τρως σωστά και να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ για να αφήσεις το σώμα σου να ξεκουραστεί. Δεν υπάρχουν κατά στον αθλητισμό μόνο αν ο ίδιος το παρακάνεις.

Ποια είναι η συμβουλή που θα ήθελες να δώσεις στα μικρά παιδιά που ξεκινάνε τώρα την αθλητική τους σταδιοδρομία;

Όλα ξεκινάνε μέσα από το σπίτι. Πρώτα θα έλεγα τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους να γυμνάζονται και να τους αφιερώσουν χρόνο στις επιλογές τους. Να γυμνάζονται και οι ίδιοι για να παίρνουν τα παιδιά το παράδειγμα. Θα έλεγα στα παιδιά να κερδίζουν τη ζωή μέσα από τον αθλητισμό. Να γυμνάζονται, να περνάνε καλά και να είναι χαρούμενα. Να μάθουν ότι η επιτυχία σε ένα σπορ δεν είναι μόνο η νίκη και με οποιαδήποτε άθλημα ασχοληθούν να το κάνουν με αγάπη. Η άσκηση να γίνει τρόπος ζωής και πηγή χαράς, μάθησης, υγείας και διασκέδασης.

Sofi Neof i12.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *