Μανώλης Νικήτας “Εχει μεγάλη αξία να ασχοληθεί κανείς με την παραδοσιακή μουσική”

Πορτραίτο

Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε ένας από εμάς να γνωρίζει τις ρίζες του, έτσι ώστε να κατανοεί το παρελθόν του και να μπορεί να οραματιστεί το μέλλον του. Η παραδοσιακή μουσική φωτογραφίζει το παρελθόν, τα συναισθήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων χρόνια πριν.

Κατά τους αιώνες, η μουσική αποτελεί ένα είδος κληρονομιάς  που περνά από γενιά σε γενιά.

Έχει μεγάλη αξία να ασχοληθεί κανείς με την παραδοσιακή μουσική, είτε μέσα από την εκμάθηση ενός παραδοσιακού οργάνου είτε μέσα από τους ιδιαίτερους χορούς όπου κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφηγηματικοί.

Οι παλιές γενιές προσπαθούν να μάθουν στους νεότερους τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παράδοση.

Με τα Δημοτικά Παραδοσιακά τραγούδια ο κόσμος διασκεδάζει στα γλέντια, στους γάμους, στα πανηγύρια και στις γιορτές.

Κάπως έτσι και με αυτά τα βιώματα ο Μανώλης Νικήτας με καταγωγή από την Όλυμπο Καρπάθου, εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παραδοσιακό τραγούδι.

Ξεκίνησε από μικρός ακολουθώντας τα μουσικά ακούσματα της οικογένειας του φτάνοντας σήμερα να γίνει ένας άρτιος ενεργός επαγγελματίας μουσικός. Η οικογένεια του είχε άμεση επαφή τόσο με το παραδοσιακό τραγούδι όσο και με τα παραδοσιακά όργανα. O ίδιος έχει περάσει με την σειρά του την παραδοσιακή κουλτούρα στα τρία του παιδιά.

Όταν τραγουδάει αισθάνεται σαν να βρίσκετε μέσα σε εικόνες, σαν να ζει την περίοδο, που εκφράζει το κάθε παραδοσιακό τραγούδι ξεχωριστά.

Μαζί με το συγκρότημα του τις «Δίδυμες Πενιές» προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από μουσικές παραδοσιακές νότες σε κάθε περίσταση που θα τους ζητηθεί. Ο Μανώλης παίζει λύρα και τραγουδάει, ο Γιάννης Νικήτας λαούτο και κιθάρα, ο Νεκτάριος Λαός πλήκτρα, η Νίκη Εξαδάχτυλου τραγούδι, ο Βάλλας Δημήτρης ντραμς και ο Θοδωρής Εμμανουήλ Μπουζούκι και τραγούδι.

Σε κάποια στιγμή της ζωής του, μέσα από μια ευχάριστη συγγυρία του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Παπαηλια στο τραγούδι “ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΝΗΣΙΑ”

Κάπως έτσι μέσα από την μελωδική παραδοσιακή φωνή του, προσφέρει σε όλους μας την κουλτούρα της Ελληνικής παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Και όπως δήλωσε και ο ίδιος : «Η παράδοση είναι σημαντική αξία για τον κάθε έναν από εμάς. Αξίζει κανείς να ασχοληθεί με την παραδοσιακή μουσική γιατί με τον τρόπο αυτόν δεν ξεχνάνε οι νέοι και θυμούνται οι παλιοί της ιστορία του τόπου μας”

“Ακούτε τα δημοτικά τραγούδια και δώστε στην δημοτική μουσική την θέση που της αξίζει..!!!!!»

Sofi neof i12.gr

 

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *