Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΡΙΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΕΤΑΙ…

Περιβάλλον

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΡΙΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΕΤΑΙ…
…ωθώντας ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών στον αφανισμό!
«Ο άνθρωπος αλλοιώνει τα φυσικά τοπία της Γης με τόσο δραματικό τρόπο, ώστε ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ παράλληλα απειλείται το σύνολο των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα για την επιβίωσή της».
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Έκθεσης Αξιολόγησης του ΟΗΕ, που αποτελεί την πιο καθαρή επιστημονική ματιά για τη μείωση της βιοποικιλότητας σε όλη την υφήλιο και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μία περίληψή της, η οποία επικυρώθηκε από αντιπροσώπους των ΗΠΑ και 131 άλλων κρατών, δόθηκε στην δημοσιότητα στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα 6 Μαίου 2019, με συμπεράσματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Καθώς ο πληθυσμός της Γης υπερβαίνει τα επτά δισεκατομμύρια, δραστηριότητες όπως η γεωργία, η υλοτομία, η λαθροθηρία, η αλιεία, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και άλλες μεταβάλλουν τον φυσικό κόσμο, με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.
Ταυτόχρονα μία νέα απειλή εμφανίστηκε και μία νέα απειλή στο προσκήνιο, η κλιματική αλλαγή που αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα μείωσης της άγριας ζωής, μεταβάλλοντας τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, όπου πολλά θηλαστικά, πτηνά, έντομα, ψάρια και φυτά εξελίχθηκαν προκειμένου να επιβιώσουν.
Πηγή: Απόσπασμα άρθρου του Brad Plumer (The New York Times) με τίτλο «…η καταστροφή της ζωής επιταχύνεται», που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Καθημερινής της Κυριακής 12 Μαίου 2019!
Διαβάστε ολόκληρο άρθρο εδώ: https://www.kathimerini.com.cy/…/i-katastrofi-tis-zois-epit…
Φωτό: Οι ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν 22.413 είδη φυτών και ζώων του κόσμου στα πρόθυρα του αφανισμού, όπως αναφέρει η Ερυθρή Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, που αξιολόγησε 76.199 είδη. Στην εικόνα βλέπουμε μερικά από τα Ευάλωτα, Απειλούμενα και Δραματικά Απειλούμενα ζώα!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *