Δικαία Μαραβέλια : “Η Αγνή μου”

Πολιτισμός Δωδεκάνησα

Μία όμορφη βραδιά…

Μία εξαιρετική παρουσίαση βιβλίου..

Οι εκδόσεις Πνοή πραγματοποίησαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δικαίας Μαραβέλια με τίτλο «Αγνή».

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Αγνή», μας συστήθηκε η αγάπη με διαφορετικό πρόσωπο. Συνήθως η αγάπη μας παραπέμπει σε καθαρά θετικά συναισθήματα. Όμως, μερικές φορές, καταστάσεις, συμπτώσεις ή και πείσμα για ανεκπλήρωτους έρωτες, μπορούν να οδηγήσουν σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια την μοίρα των πρωταγωνιστών.

Την δική τους προσέγγιση για την «Αγνή» παρουσίασαν τρεις καταξιωμένες κυρίες, η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Ισαβέλλα Τσαβαρή και δύο αξιόλογες φιλόλογοι, η κ. Μαρία Σπανού και η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη.

Τον λόγο πήρε πρώτη η κ. Ισαβέλλα Τσαβαρή σχολιάζοντας: «Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα το καινούριο βιβλίο της Δικαίας με τον τίτλο «Αγνή». Την Δικαία την γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μας δίνει δείγματα της δουλειάς και του ταλέντου της. Η πνευματική της παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας της Σύμης, είναι γνωστά. Γνωρίζουμε τον άνθρωπο, τις ανησυχίες του, τις ιδέες του, που τις υπηρετεί με συνέπεια και σταθερότητα”.

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, η Αγνή μου προκάλεσε αναγνωστική τέρψη και απόλαυση, συμπάθεια και πάρα πολλά ερεθίσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα συναισθήματα αυτά παρέμειναν ακέραια και αναλλοίωτα από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία. Δηλαδή από την πρώτη στιγμή που άρχισα να διαβάζω το βιβλίο, μέχρι που το τελείωσα».

Ακολούθως η κ. Μαρία Σπανού, αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, εξέφρασε τις σκέψεις της σχετικά με την διαδικασία της συγγραφής: « Η ενασχόληση με την συγγραφή είναι μια διαδικασία απαιτητική αλλά παράλληλα δημιουργική. Όσο και αν φαντάζει μοναχική και σιωπηλή ενασχόληση, είναι κατεξοχήν κοινωνική και επίπονη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο και κόπο. Έρευνα, μελέτη, συγκέντρωση. Συνήθως αποτελεί απόρροια της ανάγκης του συγγραφέα να μάθει, να ερευνήσει, να βρει απαντήσεις, να καταγράψει για τον εαυτό του αλλά και να επικοινωνήσει με σκέψη, συναισθήματα, προβληματισμούς, εμπειρίες με τους αναγνώστες ανοίγοντας μαζί τους πνευματικό διάλογο».

Τελευταία πήρε τον λόγο η κ. Τρυποσκούφη η οποία επικρότησε την προσπάθεια της συγγραφέως λέγοντας: «Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο εγχείρημα, καθώς κατορθώνει μέσα από 120 μόνο σελίδες, να αποδώσει μια πολυπρόσωπη και περίπλοκη αφήγηση, που ξετυλίγεται σε βάθος 50 ετών. Έχοντας ως αφετηρία τον κόσμο των παραμυθιών, κάποια στερεοτυπικά σχήματα όπως αυτό της κακιάς μάγισσας, της μητριάς, της ενηλικίωσης, της δοκιμασίας, καταφέρνει να δημιουργήσει σύγχρονο παραμύθι, που μας καλεί να δούμε την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα του παραμυθιού. Η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται στην Σύμη, αγαπημένο τόπο και πατρίδα της συγγραφέως, γι αυτό δεν λείπουν οι αναφορές στο θαλασσινό στοιχείο και σε τοπικές παραδόσεις όπως την λατρεία του Πανορμίτη και το αφιερωμένο σε αυτόν μοναστήρι».

Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας μιλώντας με αγάπη για την «Αγνή της».

«Η στιγμή που πρέπει να μιλήσω για εκείνη και όχι να γράψω, το ομολογώ με δυσκολεύει. Όχι ότι ήταν εύκολο να γράψω για την Αγνή, αλλά εκεί με βοηθούσε και εκείνη λίγο. Σήμερα αποφάσισε να με αφήσει μόνη της. Δίκαια πράγματα για την Δικαία. «Η Αγνή μου». Εγώ, εσύ, αυτή η κάθε μία από εμάς και όλες μαζί. Η φίλη μας, η γνωστή, η αδερφή, η μάνα μας, η γυναίκα της διπλανής πόρτας, αυτή με τις αδυναμίες της και τις καλά ξεχασμένες δυνάμεις της. Αυτή που από την αντοχή, έμενε μόνο η ανοχή. Εκείνη που θυμήθηκε ποια ήταν κοιτώντας μια παλιά φωτογραφία της. Η Αγνή που άφησε να ξεθωριάσει η εικόνα της στα μάτια όλων. Η μάνα που έχασε πολύτιμες στιγμές με την κόρη της, γιατί απλά κοιμόταν. Η Αγνή που έγινε θυσία στο για πάντα, γιατί αυτό της έμαθαν να το φοβάται. Αυτή που δεν θα το διδάξει στην κόρη της και με την στάση ζωής της θα της δείξει πώς να το ξορκίζει. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε έναν φύλακα άγγελο. Σε άλλους είναι πρόσωπο υπαρκτό, άλλοι είναι πιο τυχεροί. Έχουν αυτούς που έχουν φτερά στην πλάτη. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν και τα δύο. Έτσι και η Αγνή. Κάποιοι την προστάτευαν από ψηλά και κάποιοι της κρατούσαν το χέρι. Ένα δυνατό χτύπημα στο τραπέζι, έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι θα άλλαζε η Αγνή. Θα ζούσε η Αγνή. Θα της κάνετε συντροφιά»;

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον πολιτισμό κ. Διακογεωργίου, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπάρδος, ο κ. Καλιμενάκης αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, ο Επίτιμος πρόεδρος της στέγης γραμμάτων και τεχνών Δωδεκανήσου κ. Νικολάου, ο κ. Καμπουρόπουλος, ο κ. Υψηλάντης και κόσμος που ήθελε να γνωρίσει από κοντά την συγγραφέα.

i12.gr  Σοφία Νεοφυτίδου (Sofi Neof)

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *